Dalende koersen op cryptomarkt. Houden of verkopen?

Het zal je niet ontgaan zijn dat de koersen op de cryptomarkt enorm zijn uitgegleden. Experts willen een deel wegschuiven op de tendens die ze elk jaar zien (de maand januari is elk jaar slecht geweest voor cryptomunten vanwege het Chinese Nieuwjaar), maar er lijkt meer aan de hand. Zo komen er steeds nare berichten over cryptocurrencies naar buiten.

Maar aan de andere kant, wat als de stijgende lijn straks weer wel plaatsvindt? Stijgende koersen betekent meer geld voor je crypto’s.

Houd je je cryptocurrencies of is dit het moment om te verkopen?

 

Actualiteiten

De media spelen vol in op de cryptocurrencies. Veel negatieve geluiden zijn er te vinden, zoals de bubbel die Bitcoin heet en de ene na de andere uitglijder op de cryptomarkt.

Maar er zijn ook enkele feiten die – los van het Chinese Nieuwjaar – bij kunnen dragen aan de almaar zakkende koersen:

  • De Zuid-Koreaanse overheid heeft besloten cryptocurrencies aan banden te gaan leggen. Bezitters van cryptomunten moeten voortaan belasting gaan betalen, waarmee het gedecentraliseerde karakter aardig is aangetast.
  • Frankrijk is bezig om een soortgelijke wetgeving vorm te geven. Het doel is “het gebruik van cryptovaluta beheersbaar te maken”.
  • In China is men al langere tijd bang voor ingrijpen vanuit de overheid. Aangezien China het grootste land is waar in Bitcoins wordt gehandeld is dit met name voor de Bitcoin slecht nieuws.

 

Nu verkopen

Mensen die hun crypocurrencies nu verkopen, doen dat duidelijk vanuit paniek. Ze stappen liever met verlies uit dan dat ze blijven zitten en nog meer verlies gaan lijden.

Het gevolg is dat de koers nog verder daalt en er dus nog meer mensen besluiten tot verkopen. Het is een soort van negatieve spiraal. Redden wat er nog te redden valt, lijkt hierbij het uitgangspunt.

Maar of nu verkopen handig is, is nog maar zeer de vraag. Cryptocurrencies zijn in 2017 aanzienlijk in opmars gekomen en de verwachting is dat dit in 2018 alleen maar doorgaat. Wie in de meest veelbelovende cryptocurrencies zit, zou zich namelijk helemaal niet zorgen hoeven te maken.

 

Juist houden (en bijkopen)

Maar er zijn ook veel mensen die juist op dit moment pleiten tot het behouden van de cryptocurrencies. Zelfs mensen die Bitcoin hebben (voor het idee: de waarde was in december 2017 nog zo’n € 18.000 en eind januari slechts € 8.000), verwachten dat het allemaal wel mee gaat vallen en de cryptomarkt aan gaat trekken.

En gelijk hebben ze. De crypovaluta hebben wel vaker gekke dingen gedaan.

Zij zien dit moment van daling juist als hét moment om nog snel even wat bij te kopen.

 

Deel verkopen en deel behouden

Wanneer je echt in dubio zit en het echt even niet meer weet, kun je altijd nog besluiten om te splitsen. De helft van je portefeuille verkoop je, zodat je in elk geval winst hebt gepakt. De andere helft laat je staan. Kijk dan vooral een paar weken niet naar de koersen en laat het op zijn beloop. In het voorjaar ziet het er waarschijnlijk weer heel anders uit in cryptoland.

 

Nu traden?

Wil je juist op dit moment, waarin de koersen duidelijk aan het kelderen zijn, handelen in cryptomunten? Dan moet je gaan traden in CFD’s (contracts for differences) en speculeren dat de prijs omlaag gaat. Onthoud wel altijd: met traden loopt je kapitaal risico.