Beveiliging van cryptocurrencies

Er gaat veel geld om in de wereld van cryptocurrencies. Waar veel geld is, zijn ook veel mensen uit op dat geld. Hackers hebben het voorzien op cryptocurrencies die niet goed bewaakt worden. Natuurlijk kun je ervan uitgaan dat websites die in cryptocurrencies handelen een goede beveiliging hebben. Maar niets is gegarandeerd. Niets is zeker.

Veiligheid gaat voor. Zeker wanneer je wallet enorm aan het groeien is. Wat doe je met je cryptocurrencies? Waar sla je ze op?

 

Internet en de cloud

In de meeste gevallen begin je met het opslaan van je cryptocurrencies in de cloud van een website waar je ze gekocht hebt, de crypto exchange.

Deze wallet heeft een code en die code heb jij in je bezit. Maar een systeem valt te kraken en dat geldt dus ook voor jouw cryptocurrencies.

Aangezien we niet met een bank te maken hebben, kun je dus echt fluiten naar je cryptogeld. Je zal het niet meer terugzien.

 

Aparte computer

Veiliger is het om een aparte computer of een laptop aan te schaffen waarop je je cryptozaken regelt. Hier maak je wallets aan (software wallets van erkende bedrijven en het liefst de bedrijven achter de cryptocurrencies zelf) om je cryptocurrencies te bewaren.

Op een apart computer zit je een stuk veiliger dan in de cloud, maar helemaal veilig ben je nog niet. Je computer kan crashen, er kan onverhoopt een virus op komen of de computer kan door een update je bestanden ontoegankelijk hebben gemaakt. Hoe vervelend zou het zijn als je op een ochtend wakker wordt en beseft dat je niet meer bij je digitale kluis kan. Want eenmaal verloren cryptovaluta blijven verloren.

Je zal niet de eerste zijn die dit overkomt.

Wallet op desktop

 

Hardware wallet

Litebit is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwikkelen van hardware wallets. Dit zijn eigenlijk een soort van zeer beveiligde en stevige USB-sticks waarop je je wallets kwijt kunt. In dat geval kun je ze offline bewaren. De data wordt dan alleen bij een internetverbinding toegankelijk en zou je alleen hoeven te gebruiken bij een transactie.

Een hardware wallet kost wel wat geld en het is dan ook raadzaam om vanaf grote bedragen een hardware wallet te kopen. Bijvoorbeeld wanneer de waarde van je cryptocurrencies boven de € 1.000 uitstijgt.

Wallet Ledger Nano S

 

Veilige wallets om je aangekochte cryptocurrencies te bewaren

Het mag duidelijk zijn: cryptocurrencies kunnen beter veilig worden opgeborgen. Aangezien banken ontbreken en je zelf de macht hebt over je vermogen, heb je ook zelf de verantwoordelijkheid. Er is niemand die jij de schuld kan geven van diefstal of een hack. Ook de website niet waar je je cryptomunten aan hebt toevertrouwd.

Het beste is dus een hardware wallet. De beste wallet voor Bitcoin en Ether is op dit moment de Ledger Nano S van Ledger.