Wat is cfd trading? Achtergrondinformatie voor de cfd trader.

Cfd trading is handelen in contract for difference, waarover we je al eerder het een en ander vertelden. In dit artikel gaan we dieper in op de achtergrond van cfd trading door het te vergelijken met andere vormen van beleggen, zoals aandelenhandel en turbo’s.

Het doel van dit artikel is je te informeren over cfd trading en je meer informatie aan te bieden. Aan het einde van dit artikel kun jij bepalen of cfd trading iets voor jou is en desgewenst een (gratis) demo-account openen om kennis te maken met cfd handel.

Wat is cfd trading?

Voor het uitgebreide antwoord op deze vraag verwijzen we je door naar ons hoofdartikel: Contract for difference.

Kort gezegd sluit je bij cfd trading een contract af over een onderliggend goed dat je niet fysiek in huis haalt (dat noem je een derivaat). Je spreekt met de broker af dat je een koersstijging (long) of koersdaling (short) verwacht. Aan het einde van het contract wordt de prijs in koersverschil verrekend. Als je gebruikt maakt van een leverage (hefboom) kun je een veelvoud investeren (lees ook over de groottes van hefbomen bij cfd’s).

Het kan natuurlijk ook zijn dat je verwachting niet uitkomt en er een tegengestelde beweging wordt ingezet. Je kan geld verliezen totdat je inleg is bereikt. Je positie wordt dan automatisch gesloten. Sinds nieuwe afspraken in 2018 hoef je niet bang te zijn dat je geld moet gaan toeleggen.

 

Cfd trading en beleggen in aandelen

Wie belegt in aandelen (of indices) krijgt deze aandelen zelf in handen. Dat gebeurt tegenwoordig allemaal digitaal, maar als jij 100 aandelen van een bedrijf koopt, zijn die aan jou gekoppeld. Je bepaalt zelf wanneer je verkoopt of bijkoopt.

Bij cfd trading werkt het anders, want een cfd is een derviaat: je krijgt de producten niet in handen en maakt van tevoren een afspraak over de koersbeweging. Die afspraak blijkt geldig.

Veel  beleggers die aan cfd trading doen houden hun posities heel kort open. Aandelen blijven vaak langer (soms jaren of zelfs generaties lang) in het bezit van personen of families.

Daarnaast leveren sommige aandelen ook dividend op (waardoor het verstandig is ze aan te houden en te profiteren van een continu terugkerend dividend) en dat doen contracts for difference niet.

 

Cfd’s en futures

Een ander beleggingsproduct dat vaak met cfd’s wordt vergeleken betreft futures. Maar ze zijn niet hetzelfde.

Bij futures zijn de spreads kleiner dan bij een contract for difference. De prijs van een cfd wordt gebaseerd op die van futures en daardoor hebben ze een grotere spread.

 

Cfd handel en turbo’s

Ook turbo’s worden vaak in hetzelfde rijtje als cfd’s geplaatst, maar betreffen toch iets anders. Er zijn veel verschillen tussen cfd’s en turbo’s, zoals:

  • Het aanbod van onderliggende goederen is bij cfd’s vele malen groter dan bij turbo’s. Je kunt handelen in van alles, van een cfd op de olieprijs tot de prijs van sinaasappelsap;
  • De hefboom (leverage) is bij cfd’s flexibeler dan bij turbo’s. Zo kun je bijvoorbeeld bij cfd’s zelf meer bepalen over de hoogte van de hefboom, terwijl dit bij een turbo vast ligt. Ook zijn de hefbomen bij cfd’s een stuk hoger (bij de meeste turbo’s kom je niet hoger dan 1:20, terwijl cfd’s ook 1:30 hefbomen aanbieden);
  • De turbo heeft een ingebouwde stoploss. De cfd biedt de optie tot een stoploss, maar die is niet standaard;
  • Bij cfd handel betaal je geen transactiekosten, bij turbo’s vraagt de broker hier wel om.

 

Cfd trading en daytrading

Tot slot is het goed om te weten dat veel daytraders gebruik maken van cfd trading. Daytraders houden posities kort aan en handelen dan ook heel kort met deze posities. Het feit dat daytraders cfd’s gebruiken zegt veel over het product. Bijvoorbeeld dat ze geschikt zijn om op korte termijn te gebruiken. Daytraders zien veel voordelen in cfd’s, zoals de grote hoeveelheid onderliggende producten waarin te handelen valt, de hefbomen en de lage tot ontbrekende transactiekosten.

Wel is het dan handig om een stevige, goede analyse te hebben van wat een bepaalde koers gaat doen.

 

Cfd trading oefenen

Ben jij enthousiast over cfd trading, maar weet je nog niet helemaal hoe het werkt of hoe het eruit ziet? Open dan een gratis demo-account bij broker Plus500 en krijg toegang tot een dashboard met nepgeld. Je kunt hier naar hartenlust cfd traden oefenen met virtueel geld. Zo kun je de kneepjes van het traden leren en zien of je succesvol zal zijn.