Solana crypto (SOL) mogelijk grootste cryptomunt in de toekomst?

SOL (de Solana crypto) is momenteel een van de meest populaire cryptocurrencies. Een marktkapitalisatie van ruim 50 miljard dollar, steeds meer investeerders en enkele grote voordelen: een snelle verwerking op de blockchain tegen lage transactiekosten. Steeds meer gebruikers willen Solana SOL kopen, want SOL tokens blijken een goede investering.

Wat mogen we verwachten van de koers van deze valuta? Gaat Solana Bitcoin en Ethereum voorbij? In dit artikel vertellen we je uitgebreid wat de Solana crypto precies is en voor jou kan betekenen.

Wat is Solana?

Solana is een in Zwitserland opgerichte cryptomunt, horend bij een van de beste blockchains van dit moment: de Solana blockchain. De crypto is ontwikkeld uit naam van de Solana Foundation.

 

Solana Foundation

De Solana Foundation is een non-profit organisatie uit Zug. Een aantal sterke ontwikkelaars uit de cryptomarkt – onder leiding van oprichter Anatoly Yakovenko – hebben ook deze munt ontworpen.

 

Solana blockchain

De ontwikkelaars hebben met hun blockchain afgerekend met een groot probleem: traag en duur verwerken van transacties, zoals smart contracts, op de blockchains. Daar kampten onder meer Bitcoin en Ethereum mee. De blockchain is razendsnel en kan het volume 700.000 transacties in een seconde aan.

 

Smart contracts houden 13 miljard dollar vast

Als DeFi (decentralized finance) heeft Solana voor 13 miljard dollar aan vermogen vergrendeld in slimme contracten op het eigen netwerk.

 

Community

Op sociale media is Solana erg populair. Omdat transacties makkelijk te voltrekken zijn, gebruiken steeds meer nieuwe projecten de cryptovaluta bij de ontwikkeling van nieuwe projecten. De groep houders is groot, evenals het aantal projecten dat op het netwerk gelanceerd is.

 

Solana's blockchain is de snelste en de goedkoopste

Solana’s blockchain is de snelste en de goedkoopste

Solana SOL token

De SOL is de cryptocurrency die de blockchain met zich meebrengt. Op het platform van Solana kan men munten verhandelen. De SOL token is erg populair en enorm gestegen in waarde. Desondanks kan de coin nog alle kanten op, zeker als de populariteit van de cryptocurrency blijft stijgen. Hoe meer mensen de blockchain ondersteunen, hoe meer de waarde ervan zal stijgen.

Tokenomics

Hoeveel Solana zijn er? 5 miljard SOL tokens zijn beschikbaar, waarvan meer dan de helft al in omloop is gebracht.

Actuele waarde en marktkapitalisatie: Bezoek Binance of Bitvavo voor de actuele Solana koers.

Waar kun je SOL voor gebruiken?

De SOL is de onderliggende crypto van het Solana netwerk, zoals de Btc dat is van de Bitcoin chain en Ether dient als cryptocurrency voor Ethereum. Echter kun je Solana op drie manieren inzetten: transacties, staken en stemmen.

Transacties op de blockchain

In de eerste plaats is Solana SOL bedoeld om transacties te kunnen doen op de eigen blockchain. De cryptomunt kan aangekocht worden met als doel om deze te staken, maar kan ook gebruikt worden om te investeren in de vele projecten.

Staken (proof of staking)

Je kunt Solana’s coin ook inzetten als proof of stake. Wie zijn SOL afstaat, wordt op het platform beloond in nog meer SOL.

Stemmen

Tot slot heb je als houder van SOL stemrecht. Solana Foundation is een non-profit organisatie en stelt de houders samen verantwoordelijk voor de gang van zaken. Besluiten worden in consensus genomen.

Sol staken levert je nog meer SOL op

Sol staken levert je nog meer SOL op

Projecten op de Solana blockchain

Het aantal projecten met betrekking tot het Solana protocol neemt in rap tempo toe. Steeds meer bedrijven zien de potentie van de crypto en besluiten hun projecten onder te brengen op het Solana netwerk. Een aantal projecten bespreken we hieronder.

 

Solchicks

SolChicks is een stevig NFT-initiatief. Hier wordt de kracht van NFT gecombineerd met cryptocurrency en kunst. Solchicks is een nieuwe project waar veel hoge verwachtingen van zijn.

 

Star Atlas

Star Atlas is een van de vele antwoorden op de metaverse. Het betreft een digitale omgeving waarin een spel gespeeld kan worden. Star Atlas bevindt zich volledig op Solana en heeft zelfs een eigen munt: ATLAS. Deze ATLAS is te koop via het Solana netwerk.

 

Serum

Serum is een DEX (Decentralized Exchange) en populair vanwege zijn transactiesnelheid en lage kosten. FTX is de maker van Serum. Vooralsnog is Serum de enige gedecentraliseerde crypto exchange die volledig een on-chain central limit order book (CLOB) en matching engine heeft. Serums bedoeling is om hoge gas fees, trage transacties en problemen met liquiditeit tegen te gaan.

Hoewel Serum een van de vele projecten op het protocol van Solana is, is Serum op zichzelf ook weer een basis voor bijvoorbeeld Mango Markets.

 

Mango Markets

Mango Markets is gebouwd op Serum. Het is een platform voor DeFI derivaten en belooft als leen- en handelsplatform de laagste kosten in het Solana ecosysteem. Mango profiteert aanzienlijk van de functies op Serum, zoals het orderboek en de spotmarge. Mango maakt het voor users ook mogelijk om een hefboomfunctie te openen, zoals bij cfd’s kan.

De opzet van Mango Markets is het beschikbaar maken van bruikbaarheid en liquiditeit op gecentraliseerde marktplaatsen en deze te koppelen aan DeFi. Handelaren op Mango Markets krijgen inkomsten uit openstaande rentes, deposito’s en onderpanden.

Je zou Mango Markets kunnen zien als een gedecentraliseerde bank binnen een gedecentraliseerd ecosysteem.

 

Orca

Ook Orca is een DEX met een eigen liquiditeitspool. Op Orca kunnen coins geswapt worden (dat betekent dat je de ene coin in de andere overzet). Onder cryptofanaten is Orca vooral geliefd, omdat ze er hun eigen liquiditeitspool op kunnen zetten. Met zo’n pool versterken ze de achterliggende cryptocurrency optimaal.

Orca is een van de topprojecten. Het maakt het mogelijk om snelle transacties te verwerken tegen gas fees van rond de $ 0,00002 (zo goed als niets dus).

 

Raydium

Hoewel SOL een eigen munteenheid is, hebben veel projecten ook weer een eigen digitale currency. Om die currencies te bemachtigen kan Raydium als markt gebruikt worden in samenwerking met je e mail. Raydium is de Pancakeswap van het Solana platform. Je kunt Raydium na registratie met je e-mailadres gebruiken voor het verwerken van transacties in SOL en zo nieuwe coins meenemen in je wallet. Lees wel even de handleidingen goed door voor je dit gebruikt, want een betaling kan niet teruggedraaid worden.

Raydium is de plaats op Solana's netwerk om crypto te verhandelen

Raydium is de plaats op Solana’s netwerk om crypto te verhandelen.

Kan SOL de grootste cryptomunt van de toekomst worden?

Een belangrijke vraag is of SOL de grootste cryptomunt van de toekomst zou kunnen worden. Dat betekent dat SOL Bitcoin en Ethereum van de troon stoot.

Er is een aantal factoren dat inderdaad kan voorspellen dat SOL de grootste cryptomunt van de wereld wordt. De belangrijkste feiten zetten we hieronder op een rijtje.

  • Er is meer dan 10 miljard dollar aan waarde vergrendeld in slimme contracten op het platform.
  • Veel experts investeren in de munt. Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried heeft ongeveer 25 miljard dollar aan crypto in bezit. Hij is lovend over SOL en noemt het “het eerste netwerk met een duidelijk doel” dat hij heeft gezien.
  • Het aantal projecten op het netwerk van SOL is aan het groeien. Hoe meer projecten, hoe meer gebruikers.
  • Internationale beurzen in crypto nemen niet alleen de SOL cryptocoin aan, maar ook cointokens uit de SOL blockchain.
  • Op het internet wordt op forums zoals Reddit en Telegram veel vertrouwen uitgesproken in de cryptocoin.
  • Achter de techniek van SOL gaan sterke ontwikkelaars schuil, die hun sporen verdiend hebben.
Solana lijkt een mooie toekomst te hebben

Solana lijkt een mooie toekomst te hebben.

Solana kopen

Wil jij Solana kopen? Dan kun je terecht bij grote beurzen, waaronder Bitvavo en Binance. Hier kun je in euro, dollar of cryptogeld betalen. Ontvang je munten in een digitale wallet? Dan kun je ze ook overzetten naar hardware wallets.

Ga naar Binance

Ga naar Bitvavo