Bitcoins

Bitcoin speekt tot ieders verbeelding. Vanuit het niets rijzen de prijzen voor 1 enkele cryptcurrency de pan uit. De waarde kende al hoogtes bij € 30 en € 100, maar de schok en verwondering werden alleen maar groter toen Bitcoin na honderden euro’s ineens de € 1.000 per munt aantikte. Daarna ging het in 2017 erg hard met Bitcoin. De waarde verdubbelde ruim naar € 3.000 en € 6.000 en in enkele maanden ging hij nogmaals over de kop tot € 12.000.

Wie in de afgelopen jaren Bitcoins heeft gekocht, heeft het dus goed gedaan. Maar wat is die Bitcoin eigenlijk en is het voor jou nog de moeite waard om Bitcoin te kopen?

In dit artikel over Bitcoin behandelen we een groot aantal onderwerpen, namelijk:

 • Wat is de Bitcoin?
 • Waarvoor wordt de Bitcoin gebruikt?
 • Waar komt de Bitcoin vandaan?
 • De Bitcoin in Nederland en België
 • Wat zijn voor- en nadelen van de Bitcoin?
 • Wat is de toekomst van de Bitcoin?
 • Hoe moet ik omgaan met de wisselende Bitcoin koers?
 • Waar en hoe kan ik Bitcoins kopen?

 

Wat is de Bitcoin?

De Bitcoin is een belangrijke uitvinding gebleken. Een uitvinding die veel geld waard is, maar veel meer behelst dan een middel om geld te verdienen. De essentie van Bitcoin is betalingen te kunnen verrichten op het internet in één valuta. Bitcoin heeft daarvoor enkele eigenschappen waarmee ze zich onderscheidt van andere valuta: Bitcoin is gebaseerd op peer-to-peer netwerken, gedecentraliseerd (dus geen inmenging van overheden en banken), schuldvrij en autonoom.

Doordat er geen sprake is van derde partijen, zoals banken of overheden, zijn er ook geen risico’s die door deze derde partijen veroorzaakt kunnen worden. Er zal geen sprake zijn van het omvallen van een bank of het ten onder gaan van een land (en het daarmee verminderen van de valuta van dat land).

Bitcoin is gedecentraliseerd en staat los van banken en overheden

Bitcoin beschermt je financiële privacy, omdat er geen bank is die je betalingen en uitgaven controleert. Je wordt hierdoor onafhankelijk en kan doen en laten wat je wil. Dat is dan ook een belangrijke reden dat veel mensen de Bitcoin kochten. Hun vertrouwen in de staat en overheid was al gering en toen zich de mogelijkheid voordeed om zich financieel van die overheid los te maken, grepen zij die kans met beide handen aan.

 

Goud versus blockchain

De Bitcoin is een vorm van gezond en autonoom geld. Waar de waarde achter geld wordt bepaald door de goudvoorraad, wordt de waarde van de Bitcoin vertegenwoordigd door een gelijkwaardige doch digitale betekenis: de blockchain.

De blockchain is een uiterst vernieuwende internettechnologie, die transacties bijhoudt zonder ze echt vast te leggen. Daarmee wordt privacy gegeven, maar ben je er wel zeker van dat een betaling wordt verricht.

De Bitcoin beslaat dus een enorm netwerk in deze blockchain van betalingen, betalers en betaalden. De blockchain is en blijft hierin het middelpunt.

 

Waarvoor wordt de Bitcoin gebruikt?

De maker van de Bitcoin is nog altijd niet bekend. Hij of zij opereert onder het pseudoniem van Satoshi Nakamoto. Het idee achter de Bitcoin is door deze Satoshi Nakamoto omschreven. Bitcoins kunnen in een wallet worden opgeslagen. Dat kan zowel in de cloud als op een computer of laptop. Ook bestaan er hardware wallets, waarmee het mogelijk is om Bitcoins veilig en zonder internetverbinding te bewaren.

Via een wallet (al dan niet in de cloud) kan het “geld” naar een andere persoon worden verzonden. Iedereen die met Bitcoins werkt heeft één of meerdere Bitcoinadressen (een Bitcoinadres bevat 26 tot 35 tekens en begint altijd met een 1 of een 3). Wanneer een transactie in Bitcoin heeft plaatsgevonden, kan deze niet worden herroepen.

Daar zit voor de betaler een risico in: je moet er echt zeker van zijn dat je de Bitcoins naar de juiste wallet overmaakt. Want de Bitcoin is gedecentraliseerd, maakt dus geen gebruik van een bank en er is dus geen enkele plek waar je je beklag kunt doen of om hulp kunt vragen. Makkelijker verwoord: een klantenservice ontbreekt.

Desondanks is de Bitcoin voor de ontvangende partij wel weer erg prettig. Een betaling die eenmaal binnen is kan niet door een creditcardmaatschappij worden teruggedraaid, om welke reden dan ook.

Uiteraard kunnen betaler en ontvanger overeenkomen dat het (verkeerd) betaalde bedrag wordt teruggestort.

 

De blockchain is de schakel tussen al die betalingen in Bitcoin. De blockchain is eigenlijk een soort van grootboek waarin alle transacties worden verzameld. De blockchain is openbaar te bekijken via het peer-to-peer netwerk, maar toch blijf je anoniem. Je staat immers niet met naam in het grootboek, maar met je wallet. En zolang niemand weet wie er achter een wallet zit, is je anonimiteit gewaarborgd.

Een groot voordeel van de peer-to-peertopologie van de Bitcoin is dat er een centrale administratie ontbreekt. Daarmee is de Bitcoin niet gevoelig voor monetaire inflatie. De overheden hebben geen enkele grip op de Bitcoin. De groei van de cryptocurrency is voorspelbaar en gelimiteerd. Er is immers ergens vastgelegd dat er een bepaald aantal Bitcoins in omloop zullen komen. Niet meer dan dat. Anders dan bij geld, kan er niet worden bijgedrukt.

Een kanttekening is wel dat criminelen het prettig vinden om Bitcoins te gebruiken. Banken hebben immers geen zicht meer op hun financiën en ook overheden en overheidsinstanties (zoals de FBI, CIA of dichterbij huis de AIVD) hebben zo geen zicht meer op crimineel geld. Hier is uiteraard onderzoek naar gedaan en in 2013 werd duidelijk dat criminelen toch wel te traceren zijn. Geld witwassen via Bitcoins blijkt niet heel eenvoudig te zijn.

Het gebruik van Bitcoin is toegenomen door de jaren heen. In 2013 plaatste Canada zelfs Bitcoinpinautomaten. Tegen betaling van Canadese dollars konden gebruikers hun Bitcoins in hun elektronische portemonnee krijgen.

 

Waar komt Bitcoin vandaan?

Het bronbestand van Bitcoin is een stukje open source software. Dat betekent dat de software door iedereen te gebruiken is. In die software is middels een stukje code bepaald dat er een x aantal Bitcoins bestaan. Na het “minen” van de laatste Bitcoin, komen er geen nieuwe meer bij. De voorspelling is dat het nog wel even duurt voor de laatste Bitcoin gemined wordt: ergens in de 22 eeuw.

Dat “minen” is wel een apart begrip.

Bitcoins dienen namelijk virtueel gedolven te worden (net zoals goud uit goudmijnen gedolven diende te worden). In de praktijk ziet dat er wel heel wat anders uit. Het minen van Bitcoins betekent het oplossen van zeer ingewikkelde wiskundige vraagstukken. De moeilijkheidsgraad van deze wiskunde is zo vastgesteld dat er gemiddeld per 10 minuten één oplossing (block) wordt gevonden.

Een rekensommetje leert dat dit per vier jaar zo’n 210.000 blocks oplevert.

Per block wordt een aantal Bitcoins in omloop gebracht. De vinder van het block krijgt hier een deel van.

Bitcoin blocks

 

Totaal aantal Bitcoins

Het aantal Bitcoins dat per blok wordt vrijgegeven wordt ook nog eens elke 4 jaar gehalveerd. In dit overzicht is te zien hoe:

 • 2009-2012: 50 Btc
 • 2012-2016: 25 Btc
 • 2016-2020: 12,5 Btc
 • 2020-2024: 6,25 Btc
 • 2024-2028: 3,125 Btc

Dit kan in theorie eindeloos doorgaan, al zal het aantal Bitcoins drastisch verminderen. In theorie wordt ervan uit gegaan dat het maximaal aantal te delven Bitcoins 21.000.000 benadert. Deskundigen geven overigens aan dat er bij het delven van Bitcoins tot maximaal 8 cijfers achter de komma gewerkt wordt (wat nu ook te zien is als je Bitcoins wil kopen) en 0 dus bereikt kan worden als de afronding 0 aangeeft. Dat zou ongeveer in 2140 (over ruim een eeuw) het geval zijn.

Er komen dan nog wel blocks bij, maar de miners krijgen niet meer uitbetaald in volledige Bitcoins. Wel krijgen ze een fooi.

 

Verloren geraakte Bitcoins

Bitcoins kunnen – net als andere cyrptocurrencies – zoek raken. Wanneer je bijvoorbeeld een verkeerde wallet gebruikt of wanneer je systeem gehackt wordt, raak je de Bitcoins kwijt.

Dit aantal verloren Bitcoins heeft effect op het totaal aantal Bitcoins, want de verloren gegane Bitcoins worden afgetrokken van het totale aantal dat in de omloop is.

 

Minen van Bitcoins

Het minen van Bitcoins gebeurt dus aan de hand van moeilijke rekensommen. Dat rekenwerk dient te worden verricht aan de hand van een POW-systeem (Proof of Work). Door een POW-systeem krijgen criminelen minder de ruimte om aan Bitcoins te komen op een manier die niet eerlijk is.

 

Wie als eerste een nieuw blok vindt, verdient de beloning. Het is vooral een kwestie van geluk om het snel te vinden. Daarmee is het ook voor computers met minder rekenkracht haalbaar om een Bitcoin te verdienen. Tevens wordt er gebruik gemaakt van “pools” waarbij Bitcoin miners beurtelings aan het delven zijn en de opbrengst delen. Op deze manier wordt rekenkracht van vele netwerken en computers met elkaar verenigd.

De beloning binnen zo’n pool is weliswaar kleiner, daar je die dient te delen, maar de kans dat je een beloning verkrijgt is velen malen groter.

Bijvoorbeeld: Je probeert met 1.000 andere miners 1 block te kraken voor 12,5 Bitcoin. Het lukt je keer op keer niet, waardoor je tijd en energie verspilt (vergis je niet in de hoeveelheid energie die benodigd is om Bitcoins te minen!). De kans dat je een block kraakt is 0,1%. Wanneer je met een pool samenwerkt, kun je (met 50 miners) de gezamenlijke kans vergroten naar 5%, wat aanzienlijk meer is.

 

 

Asic’s

Dat het minen van Bitcoins een serieuze aangelegenheid is, blijkt wel uit het feit dat Asic speciale chips ontworpen heeft om energiezuinigere en snellere GPU’s te maken, waarmee computers beter, sneller en voordeliger kunnen minen.

Een Bitcoin mine kan eruit zien als een lege kamer vol met computers die de hele dag door aan het werk zijn. In Nederland is bekend dat er van deze Bitcoins mijnen zijn, maar de locaties worden strikt geheim gehouden vanwege de enorme waarde.

 

Controle van de transacties

Miners doen meer dan alleen het minen van Bitcoins. Zo controleren ze ook de transacties, waarbij ze letten of een Bitcoin niet meermalen door iemand uitgegeven is. Wanneer een transactie in orde is, wordt deze vrijgegeven. Dit gebeurt doorgaans binnen het uur. Als dank krijgen de miners een fee voor hun werk. Zeker in het begin was dit lonend, want dat kon zo maar 1 Btc zijn. Tegenwoordig is dat minder.

 

Waarde van de Bitcoin

Vraag en aanbod is een belangrijke factor voor de waarde van de Bitcoin. Bitcoin heeft het idee dat ze de nieuwe koopkracht zijn en dat deze stijgt naarmate meer mensen Bitcoins willen hebben.

Dat is geen rare gedachte en geen vreemde theorie. Maar we mogen niet vergeten dat de Bitcoin nieuw is en we zoiets nog nooit eerder hebben gehad. Of de waarde van de Bitcoin dus zal blijven stijgen naarmate de interesse erin toeneemt, is steeds weer de vraag.

Een andere belangrijke factor bij de waarde van de Bitcoin is het werk dat erin verzet wordt. Miners doen hun best om blocks te decoderen en een beloning op te strijken. Tevens helpen ze de transacties goed te keuren. Maar, zoals gezegd, wordt de beloning hiervoor eens in de vier jaar gehalveerd. Het is de vraag tot wanneer het lonend is voor miners om zich met Bitcoins bezig te houden en niet over te stappen op een alternatieve munt.

Het kopen van Bitcoin kan dus winstgevend zijn, maar neemt ook de nodige risico’s met zich mee.

 

De Bitcoin in Nederland en België

Ook in Nederland en België geniet de Bitcoin mateloos veel populariteit. Alleen al rondom het opslaan van deze munteenheid zijn bedrijven opgericht. Hele adviesbureaus hebben maar één doel: mensen informeren en adviseren over de Bitcoin.

Dat geeft aan dat er veel vertrouwen is in de digitale valuta.

Met name sinds 2013 is de Bitcoin in Nederland erg onder de aandacht. De eerste cryptomiljonairs zouden een feit zijn en veel mensen ruiken hun kans om dit succes te evenaren. Op steeds meer plaatsen kan met Bitcoin betaald worden, waarin de Gelderse stad Arnhem voorop loopt.

Echter zijn er ook partijen niet blij met de cryptocurrency. Banken, waaronder de Rabobank, voorzien de gevolgen van deze cryptovaluta en willen niet buiten spel worden gezet. Daarom waarschuwen ze voor de zogenaamde “cryptobubbel”.

Bitcoin kopen in Nederland en Belgie

 

Voor- en nadelen van de Bitcoin

De Bitcoin is vrijwel vanaf het begin geaccepteerd. Mondjesmaat weliswaar, maar toch waren er bedrijven en ondernemingen die vertrouwen hadden in de digitale valuta. Sinds 2013 bieden steeds meer grotere bedrijven ook een betaaloplossing in Bitcoin aan, niet zelfde met een tussenstap in de vorm van een betaalprovider die de munten wisselt. Dit voorkomt dat er in de boekhouding van dergelijke bedrijven Bitcoins te zien zijn, wat tot problemen zou kunnen leiden.

Op 14 mei 2014 oordeelde de rechtbank van Overijssel dat Bitcoin wettelijk gezien geen geld is, maar een ruilmiddel. Daarmee zou het dezelfde betekenis als goud en zilver hebben.

 

Voordelen van de Bitcoin

Behalve dat de Bitcoin een interessante investering (want van belegging mag geen sprake zijn, aangezien er geen bank is die de “belegging” controleert) is, zijn er meerdere voordelen te vinden. Deze voordelen gelden niet alleen voor de Bitcoin, maar ook voor andere cryptocurrencies:

 • De Bitcoin maakt betalen via het internet een stuk eenvoudiger;
 • Door in Bitcoin te betalen hoef je geen transactiekosten, valutakosten en andere bijkomende kosten te betalen;
 • De Bitcoin maakt je niet afhankelijk van een bank, die momenteel lage spaarrentes biedt;
 • Een transactie is niet goed te volgen, waardoor je meer privacy hebt;
 • In plaats van de bank ben je zelf verantwoordelijk voor je vermogen en heb je alle zeggenschap.

Het feit dat steeds meer grote bedrijven in zee gaan met de Bitcoin en mogelijkheden tot betalingen aanbieden in Bitcoin, getuigt van veel vertrouwen in deze digitale valuta.

 

Nadelen van de Bitcoin

Een van de grootste nadelen van de Bitcoin – volgens critici – is dat de Bitcoins door criminelen gebruikt kunne worden om geld te witwassen. Met name digitaal verkregen vermogen, bijvoorbeeld door het verspreiden van ransomware of het gijzelen van computers tegen betaling, kan op deze manier opgaan in de massa zonder een dader aan te wijzen.

Maar ook het delven van de Bitcoin kan nadelig zijn. Het kost namelijk vreselijk veel energie om Bitcoins te minen. Critici en tegenstanders van de Bitcoin benoemen dit als “verspilling van energie”, omdat het in hun beleving niet nodig is om energie aan dit rekenwerk te verspelen.

Om een beeld te geven van het energieverbruik: 1 transactie kost zo’n 250 kWh. Dat is bijna net zoveel als het verbruik van een Nederlands huishouden in 1 maand.

 

Wat is de toekomst van de Bitcoin?

Ondanks dat maar weinig mensen echt snappen hoe de Bitcoin werkt en de Bitcoin zich – net als andere cryptovaluta – begeeft in een wat mysterieus en onduidelijk gebied, neemt de waarde ervan in rap tempo toe.

Wanneer je van plan bent in Bitcoins te gaan investeren, is het wel handig om te weten wat de toekomst van de munt is.

De bedoeling van de Bitcoin was een nieuwe, onafhankelijke munt worden. Een munt waarmee betalingen vereenvoudigd zouden worden, zonder bemoeienis van buitenaf. Dus anoniemer en veiliger dan een bankbetaling.

Het verschil met “oud geld” is dat Bitcoin eindig is en oud geld vaart op de waarde van goud. Het eindig zijn van Bitcoin creëert met toekomstige schaarste ook een waarde. Daarnaast kan er nog volop gemined worden: Bitcoins worden beetje bij beetje gekraakt en vrijgegeven. Daarin is ook een opmerkelijk en belangrijk verschil te zien. Waar je oud geld bij kunt drukken, kan dat met de Bitcoin niet. Oud geld kan door bijdrukken waarde verliezen, de Bitcoin niet.

Echter wordt de Bitcoin door weinig mensen gezien als betaalmiddel. Op dit moment is de Bitcoin vooral een goede investering gebleken. De drive om de Bitcoin ook echt als betaalmiddel te gaan gebruiken lijkt klein.

Het risico dat je vandaag 1 Bitcoin uitgeeft die nu nog € 10.000 waard is en morgen ineens € 15.000 zet veel mensen aan het denken. Kortom: wel investeren, maar zeker niet gebruiken als betaalmiddel! Liever oppotten en wachten tot er een klapper gemaakt kan worden.

Speculatie op de Bitcoin heeft voor een enorme prijsstijging gezorgd. De waarde is volgens critici niet houdbaar. Immers kost het veel stroom om de Bitcoins te delven en een transactie te regelen (denk aan de eerder genoemde 250 kWh). Dat is niet houdbaar en dus niet praktisch. De kans dat er alternatieven komen – bijvoorbeeld in de vorm van altcoins – is groot. Dat deze altcoins beter inspelen op de tekortkomingen van de Bitcoin is al zo goed als zeker, want:

 • Ripple is een digitale valuta die de transactie vele malen sneller laat rondkomen dan die van Bitcoin;
 • De IOTA is een cryptocurrency welke volgens een grotendeels gelijke manier werkt als de Bitcoin, maar ook voor meer snelheid zorgt.

Beide munten zijn momenteel nog laag in waarde, maar die waarde gaat enorm stijgen de komende periode.

Een ander risico ligt bij de overheden.

China is hét Bitcoinland bij uitstek. In China wordt het meeste gemined, worden de meeste transacties afgesloten en gecontroleerd.  Maar de Chinese regering is van plan de Bitcoin en andere cryptogelden te verbieden. Daarmee kan de markt direct instorten. Nadat er alleen al melding werd gedaan van de mogelijkheid dat China de Bitcoin in de ban zou doen, stortte de waarde al enorm in.

Echter is er ook een andere kant. Wall Street heeft interesse om zich met de Bitcoin te benoemen en de beurs van Chicago heeft Bitcoin futures uitgegeven. De waarde steeg enorm.

Samenvattend kunnen we dus zeggen dat er over de toekomst van de Bitcoin heel weinig te zeggen is. Concluderend zijn er de volgende vragen:

 • Gaat de Bitcoin een echt betaalmiddel worden of blijft het een mooi object voor speculanten, zoals ook goud en zilver als beleggingsdoeleinden dienen?
 • In hoeverre besluiten overheden – waaronder de Chinese – de Bitcoin en andere cryptovaluta in de ban te doen?
 • Welke interesse is er vanuit grote partijen, zoals de beurzen, in de cryptovaluta?

De antwoorden op die vragen zijn de antwoorden op de vraag wat er in de toekomst van Bitcoin gaat komen.

 

Hoe om te gaan met koerwisselingen van de Bitcoin?

Van 4.000 dollar naar 8.000 dollar, terug naar 3.000 dollar, ineens naar 9.000 dollar… Het is een wilde schets van de koersschommelingen die bij Bitcoin niet abnormaal zijn. Waar de waarde vandaag op € 14.000 staat, kan die volgende week zomaar € 2.000 zijn. Of morgen al. Of over tien minuten.

De waarde van de Bitcoin fluctueert enorm. Harder en sneller dan bij aandelen of grondstoffen.

Ervan uitgaande dat het je bedoeling is om in Bitcoin te investeren met het doel hier meer geld aan te verdienen, moet je stevig in je schoenen staan. Als jij niet in staat bent om met deze scherpe koerswisselingen om te gaan (en je de ene dag rijk te rekenen, terwijl je de volgende dag in huilen uit kan barsten vanwege verliezen) moet je de Bitcoin aan je voorbij laten gaan. Of eigenlijk: dan moet je alle cryptocurrencies aan je voorbij laten gaan.

Wanneer je het verstandig aan wil pakken, gelden onderstaande tips:

 • Investeert alleen in Bitcoin met geld dat je echt kunt missen (plunder niet de spaarrekening van je kinderen, neem geen tweede hypotheek en sluit geen leningen af);
 • Verspreid je geld over meerdere cryptocurrencies (er is heus meer dan de Bitcoin; Ripple en IOTA zijn zeer mooie alternatieven);
 • Probeer niet iedere 5 minuten de koersen te checken, want je wordt hier gillend gek van (neem maar aan dat je er heus wel van hoort als er iets interessants met de Bitcoin gebeurd is);
 • Verdiep je vooral ook in het nieuws rondom de Bitcoin, want hierdoor ben je beter geïnformeerd en besef je hoeveel factoren invloed kunnen hebben op de Bitcoin.

 

Waar en hoe kan ik Bitcoins kopen

Als Nederlander kun je Bitcoins kopen bij enkele websites, waarvan Litebit.eu en BTCdirect.eu de beste zijn. Je kunt hier met iDeal je euro’s omzetten in Bitcoins (maar ook in Litecoins en Ethereum bij BTCdirect en in diverse altcoins bij Litebit.eu).

Het is werkelijk zo simpel als hierboven beschreven:

 • Stap 1. Maak een account aan bij Litebit.eu of BTCdirect.eu
 • Stap 2. Bewaar gebruikersnaam en wachtwoord heel goed!
 • Stap 3. Maak met iDeal je eerste betaling over in de digitale valuta die je graag wil hebben.
 • Stap 4. Bewaar het adres van je wallet op een veilige plaats (geen toegang tot je wallet is geen geld).

 

10 redenen om vandaag nog Bitcoins te kopen

Cryptocurrencies zijn aan een opmars bezig. Naast de Bitcoin zijn er zoveel nieuwe digitale munten dat het duidelijk is dat cryptogeld het Nieuwe Financieel wordt.

Mocht de Bitcoin alsnog crashen of een zeepbel blijken, dan staan de cryptocurrencies te dringen in de rij om het over te nemen. Maar zover is het nog lang niet. Waarom zou jij vandaag nog Bitcoins moeten zien te bemachtigen (of in ieder geval een deel ervan)?

Hieronder volgen 10 redenen.

 

#1 Bitcoins kopen vanwege anonimiteit en meer privacy

Banken en overheden kunnen bankgegevens inzien. Dat is op zich niet erg, als je niets te verbergen hebt. Maar veel mensen storen zich aan de onkunde van de overheid en banken om privacygevoelige gegevens goed te bewaken. Hoe vaak hoor je niet dat er gegevens op straat komen te liggen? Daarnaast wordt je financiële situatie bij steeds meer zaken bekeken. Het kopen van een huis is nog tot daar aan toe, maar bij steeds meer zaken wordt je financiële balans opgemaakt en krijgen derden dus toegang tot jouw rekeningen en de bijhorende saldo’s.

Mensen die graag vrij zijn, zich vrij willen voelen en zo min mogelijk te maken willen hebben met de overheid, kunnen reden 1 zeker appreciëren. Bitcoins en verreweg de meeste andere cryptocurrencies vallen buiten de banken en overheden.

Bitcoins worden opgeslagen op een plek die jij bepaalt. Dat kan je eigen computer zijn, een cloudruimte of een stukje hardware dat speciaal voor dit doel vervaardigd is. De Bitcoin is van jou en niemand kan zien wat je ermee doet. Een transactie van Bitcoin vindt plaats tussen jou en de ontvanger of de betaler en jou. Geen bank die er tussen zit en geld opstrijkt voor het “tussenpersoontje spelen”. Daarbij kan een transactie direct plaatsvinden.

Geen bank kan een transactie stoppen of verbieden en geen overheid krijgt zich in je transacties. Ook hoef je niet meer te lijden onder de zoveelste verlaging van je spaarrente. De Bitcoin doet niet aan rente, maar wordt wel steeds meer waard.

Word dus je eigen bank en schaf Bitcoins of andere cyrptocurrencies aan.

Het is geen wonder dat banken fel tegen de Bitcoin zijn. Die voelen ook wel aan dat na honderden jaren hun machtspositie enorm aan het wankelen is gebracht…

Privacy door Bitcoin

 

#2 Koop Bitcoins om misbruik van je geld te voorkomen

Banken zijn jou dankbaar voor het geld dat je op hun rekeningen stort. Jouw geld staat niet de hele dag op een rekening, maar is continu in beweging. Banken beleggen, investeren en speculeren bij de vleet. Het doel: rijker worden.  Meer geld vergaren voor de grootaandeelhouders. Banken zijn je daar uiteraard dankbaar voor. Hun dankbaarheid laten ze blijken door je rente te geven. Vandaag de dag stelt die rente niet veel meer voor. Negatieve spaarrentes zijn al in zicht en in landen als Duitsland aan de orde van de dag.

Tijd dus om het misbruik van jouw geld te voorkomen. Geef banken jouw geld niet meer om er negatieve of lage rente voor terug te krijgen, terwijl zij zich aan je geld verrijken. Houd je geld in je eigen knip en schaf Bitcoins in een digitale wallet aan.

Niemand kan aan dat geld komen.

Ook in tijden waarin het niet goed gaat met een bank hoef jij je geen zorgen te maken. Banken kunnen zich jouw geld niet toe-eigenen en je hoeft ook niet bang te zijn dat je een vermogen boven de € 100.000 verliest als een bank omvalt, zoals bij de DSB destijds het geval was.

Bitcoins heb jij zelf opgeslagen op je harde schijf, een hardware wallet of in de cloud. Alleen jij kan daarbij komen.

 

#3 Bitcoins aanschaffen om kosten te voorkomen

Wist je dat er aan banktransacties de nodige kosten kleven? Je hebt administratiekosten, kosten voor het bijhouden en onderhouden van een bankrekening, kosten voor het omzetten van je geld naar een andere valuta.

Al die kosten die de banken rekenen, kun je in één klap vermijden met Bitcoins in je wallet. Bitcoins en andere cryptocurrencies gaan van persoon A naar persoon B en hebben geen enkele bemoeienis van een bank of derde partij nodig. Dus geen administratiekosten meer, geen kosten voor het zogenaamd onderhouden van je rekening en geen geld meer kwijt zijn als je een andere valuta wil.

Bitcoins zijn de meest internationale betalingsvorm, die van zichzelf vrij is van valuta.

 

#4 Koop Bitcoins en maak deel uit van een gedecentraliseerd systeem

Bitcoin is een machtige cryptocurrency. Ze staat los van banken en overheden, wordt door veel ondernemers en grote bedrijven geprezen en is in staat om de financiële wereld – waaronder ook ’s werelds grootste beurzen – helemaal op zijn kop te zetten.

Bitcoin biedt ene vrije martktwerking. Iedereen die internet heeft en geld kan omruilen voor Bitcoin, kan meedelen in de Bitcoins.

Gedecentraliseerd betekent dat de overheid en banken geen grip meer hebben op de financiële transacties die via de Bitcoin plaatsvinden. Dat betekent ook dat Bitcoin een enorme verschuiving kan veroorzaken in het grote kapitaal van bedrijven en multinationals. Bedrijven die hun vermogen in Bitcoin omzetten kunnen van de stijgende koersen meeprofiteren en hun kwartaalcijfers met honderden procenten zien toenemen.

Natuurlijk gelden voor deze bedrijven dezelfde risico’s als voor de gewone burger. En dat is precies waar het hem om gaat: de cryptocurrencies zijn er voor iedereen. Groot of klein, een multinational met vestigingen door de hele wereld of de plaatselijke drogisterij, iedereen verdient hetzelfde bij de Bitcoin.

Waar banken een voorkeursbehandeling geven of meer geld vragen als het om grotere transacties gaat, kan Bitcoin dat niet. En dat is juist Bitcoins bedoeling.

Banken bang voor Bitcoin

 

#5 Bitcoin kopen, omdat het een wettig betaalmiddel is

Steeds meer landen staan Bitcoin toe als wettig betaalmiddel. Duitsland was hier al langere tijd voor in, nu sinds 2017 is ook Japan toe te voegen aan dat lijstje. En dat is fijn, want Japan is een spil in de Aziatische wereld.

Wanneer daar het succes van de Bitcoin blijkt, is de kans groot dat ook andere grote Aziatische landen overstag gaan om de Bitcoin te omarmen als wettelijk betaalmiddel.

Chinezen kopen in grote getalen Bitcoins in met het doel om te speculeren. Er zijn zelfs meer Chinezen actief in de cryptocurrencymarkt dan Amerikanen.

 

#6 Koop Bitcoins en zet grootbanken buiten spel

Grootbanken zijn de belangrijkste aanleiding voor het toenemende verschil in rijk en arm. Banken richten zich meer op de rijkere bevolking dan op de arme bevolking. En dat is logisch, want van meer geld is nog meer geld te maken. Van weinig geld valt hooguit iets meer te maken.

Rijk wordt dus rijker en arm blijft arm of wordt nog armer.

Bitcoins kunnen grootbanken buitenspel zetten. Dat alleen al is een goede reden om Bitcoins of andere cryptocurrencies te kopen.

 

#7 Koop Bitcoins en profiteer mee met Wall Street

Grootbanken (zie punt 6) voelen aan dat het de verkeerde kant op gaat. De Bitcoin en andere cryptocurrencies hebben hen overvallen. Lange tijd waren ze te trots om mee te gaan met de Bitcoin, maar aan het einde van 2017 gebeurt het dan toch. De beurs in Chicago geeft futures uit op de Bitcoin en zo is er meer interesse, onder meer vanuit Wall Street.

Grootbanken beseffen dat ze niet anders kunnen dan achter de Bitcoin aan te lopen. Maar zij moeten daarbij wel veel inleven: controle over financiën. Grootbanken kunnen niet anders dan aansluiten in de rij en hopen dat er iets voor hen overblijft. In de tussentijd wordt het beleid van de banken drastisch herzien.

Koop dus vooral Bitcoins nu ook Wall Street interesse heeft. De kans dat er een koersstijging plaatsvindt is altijd aanwezig, maar zodra Bitcoins echt geïntegreerd zijn en ook Wall Street de Bitcoin geaccepteerd heeft, zal de koers mogelijk stabiliseren.

 

#8 Bitcoins kopen als vervanger voor goud

Bitcoin wordt nog lang niet door alle landen gezien als een wettig betaalmiddel. Maar wel wordt gesteld dat Bitcoins gezien kunnen worden als het nieuwe goud. Dat heeft alles te maken met de eindigheid van Bitcoins. In totaal zullen er niet meer dan 21.000.000 Bitcoins in omloop komen. De goudwaarde is ook gebaseerd op een eindigheid aan het goud.

Daarmee is Bitcoin een interessante belegging. Goud heeft ook jarenlang een enorme stijging gekend. Die stijging komt indirect voort uit het feit dat er een einde aan de goudvoorraad komt. Zo komt er ook een einde aan de voorraad Bitcoins.

Mocht de waarde van Bitcoin als betaalmiddel dus niet meer toenemen, dan is er altijd nog de waarde als vervanger voor goud.

 

#9 Koop Bitcoins voor de technologie

Laten we even teruggaan naar de basis. Leuk dat de waarde van die Bitcoin zo enorm is gestegen, maar er was een ander doel mee voor ogen. De technologie achter Bitcoin is immers gericht op het makkelijker uitvoeren van betalingen via het internet.

Anders gezegd is de Bitcoin een cryptografische uitvinding die veel meer biedt dan een middel voor speculanten.

Over de technologie alleen al zou je een website kunnen vullen, maar de Bitcoin heeft eigenlijk heel veel cryptografische vraagstukken opgelost. De Bitcoin is gebouwd op mislukte experimenten die aan de Bitcoin vooraf gingen.

Het mooiste aan de Bitcoin is natuurlijk de blockchain, het grootboek achter de munt. Ook het probleem waarin cryptocurrencies gekopieerd konden worden en tweemaal konden worden uitgegeven zijn door de technologie van de Bitcoin opgelost.

Zeker wanneer je kennis hebt van cryptologie en de technische kant van de Bitcoin, mag 1 Bitcoin in je portefeuille niet ontbreken.

 

#10 Bitcoins kopen omdat je buurman ze ook heeft

De laatste reden klinkt misschien wat onbenullig, maar heeft wel een zeer psychologische kwinkslag. Je zou er maar achter komen dat je buurman, zwager of vage kennis destijds veel geld in Bitcoins heeft gestoken en nu kan rekenen op een behoorlijke som aan euro’s. Zeker als je je dat gesprek nog kan herinneren en destijds dacht “Die is gek, daar begin ik niet aan” sla je je dubbel en dwars voor je kop dat je niet ingestapt bent.

Maar het is nog niet te laat. De Bitcoin is hard op weg naar een volgend hoogtepunt. Ook al moet jij nu meer voor 1 hele Bitcoin betalen dan je buurman destijds, je kan er zeker van meeprofiteren. En wanneer je geen geld kwijt wil zijn aan de Bitcoin, zijn er nog legio andere cryptocurrencies beschikbaar.

 

Koop je Bitcoins vandaag nog

Ben je benieuwd wat Bitcoins kunnen betekenen voor jou? Stap dan vandaag nog in en maak een account aan bij Litebit.eu of BTCdirect.eu. Je hoeft niet voor honderden euro’s in te stappen. Maar gewoon eens een tientje of twee over en zie wat er gebeurt. Bevalt het je? Dan kun je er altijd nog meer geld in stoppen. Uitstappen kan ook wanneer jij dat wil.

 

Ontdek Bitcoin trading

Wil jij graag meer te weten komen over Bitcoin handelen? Of ben je benieuwd welke crypto er nog meer te traden valt? Dan adviseren we je om de gratis cursus in Bitcoin trading te volgen. Je krijgt hier meer informatie over Bitcoin, de blockchain en crypto. Ook leer je uit te kijken naar de volgende cryptomunt met veel potentie.

Gratis Bitcoin Training