Contract for difference (CFD) als krachtig beleggingsinstrument

Contract for difference, de CFD-handel wordt steeds populairder. Zowel mensen die beginnen met beleggen als ervaren en professionele beleggers houden zich met contract for differences bezig. Iedereen kan investeren in contracts for differences. Maar het is wel belangrijk om te weten wat cfd’s zijn, welke risico’s er aan vast hangen en hoe je je goed kunt voorbereiden.

Lees dit artikel aandachtig door, ontdek de voordelen en nadelen van contract for differences en bepaal of je aan de slag wil gaan met een echt account of eerst wil oefenen met een demo-account.

Wat zijn CFD’s? Wat houdt een contract for difference in?

Een contract for difference (afgekort dus CFD) is een financieel instrument. Binnen dat financiële instrumenten spreek je als belegger met de broker af om het waardeverschil van een onderliggend goed tussen het huidige moment en een later moment met elkaar te verrekenen.

Kort gezegd beleg je niet in een CFD voor winst of verlies, maar voor een koersverschil. Dat kan zowel positief als negatief zijn.

Het contract for difference verhoudt zich tot beleggen zoals een aandeel, obligatie of optie dat doet. Naast beleggen in aandelen, obligaties en opties, kun je dus ook beleggen in contract for differences. Veel ervaren beleggers hebben een gespreid portfolio, waar ook deze CFD’s in terug te vinden zijn.

Binnen de afspraak wordt bepaald wat de CFD behelst. Dat kan een aandeel zijn, maar ook een vreemde valuta, een grondstof (denk aan olie, katoen, zilver, uranium) of een complete beursindex. Je kan inspelen op koersverschillen van al deze instrumenten.

 

Waarom zijn CFD’s zo populair?

Aan het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw werden CFD’s geïntroduceerd. Sindsdien zijn ze erg geliefd. Wat maakt het nu dat contract for difference zo populair is?

 • Handelen in CFD’s is een actieve vorm van beleggen. Dagelijkse actualiteiten kunnen veel voorspellen en je kunt dus dagelijks beslissen wat je met je contracten doet. Het is minder passief dan aandelen of fondsen.
 • Uiteraard kun je met CFD een veel hoger rendement boeken dan met gewoon beleggen.
 • De hefboomfunctie binnen een contract for difference maakt het mogelijk om nog meer winst te behalen.
 • De handel in contract for difference beperkt zich niet tot beurstijden. Je kunt dit elke dag 24 uur lang doen.
 • Met CFD’s werd het mogelijk om ook in dalende koersen te beleggen, iets wat voorheen niet bestond. Daarmee konden mensen die een daling voorspelden ook investeren.

 

Voorbeeld van een contract for difference

Stel dat je een CFD aan gaat op het aandeel Tesla (long) bij een koers van 600 euro en deze verkoopt bij een koers van 610 euro. De broker betaalt je dan 10 euro winst uit. Wanneer het aandeel was gezakt naar bijvoorbeeld 590 euro, had jij de broker 10 euro moeten betalen.

Je bepaalt zelf wanneer je een contract eindigt. Dat kan zijn bij winst, maar ook bij verlies. Je zou dan kunnen afspreken dat je voor en een maximaal verlies gaat van bijvoorbeeld 50 euro. Dan zou je de CFD eindigen bij een koers van 550 euro.

Hieronder zie je een overzicht van de top 8 meest verhandelde instrumenten van dit moment:

 

CFD en hefbomen

CFD’s staan bekend om hun hefbomen (leverages). Die hefbomen bieden voordelen, maar ook nadelen. Een voordeel van een hefboom is dat je met een kleine investering meer geld kunt besteden. Dat gaan we zo duidelijker maken met een voorbeeld.

De hefboom heb je in verschillende vormen, bijvoorbeeld 1:2, 1:5 en 1:10, maar ook 1:20 of zelfs 1:50. Dit betekent bij 1:2 dat waar jij 1 euro inlegt je er 2 mag investeren. Bij 1:5 is dat dus 5 euro op elke euro die je inlegt en bij 1:10 mag je dus 10 keer zoveel kopen dan wat je inlegt.

 

Voorbeeld CFD hefboom

Stel dat je een hefboom van 1:10 aangaat op de goudprijs. Je verwacht dat de goudprijs gaat stijgen en sluit een CFD op long af. Je legt zelf 50 euro in. Door de hefboom 1:10 mag je 500 euro investeren.

Je krijgt gelijk. Een paar dagen later is de goudprijs gestegen met 5%. Die 5% winst pak je op 500 euro en staat dus gelijk aan 25 euro. Doordat je een hefboom hebt gebruikt heb je dus met een inleg van 50 euro maar liefst 25 euro verdiend.

Anders gezegd: hoewel de goudprijs slechts met 5% steeg, is jouw investering met 50% gestegen.

Andersom geldt dit ook. Stel dat je geen gelijk had gekregen. Dan was de prijs gezakt met 5% en had je 25 euro moeten betalen aan je broker.

Het risico van de hefboom kun je in het begin dan ook beter klein houden. Zo zijn de verliezen minimaal, maar krijg je wel het gevoel in de vingers.

 

De voordelen van contract for difference

De reden dat veel mensen willen handelen in contract for difference is dat er geld in te verdienen valt. Echter, valt er net zo makkelijk geld in te verliezen. Het is belangrijk van dit risico op de hoogte te zijn.

Voordelen die genoemd worden bij CFD-handel zijn de volgende:

 • Je kunt geld verdienen bij zowel stijgende als dalende koersen. Je kunt met long en short trades zowel van een stijgende als een dalende koersverandering profiteren. (Bij long ga je uit van winst en bij short ga je uit van verlies.)
 • Bij de handel in CFD’s ben je niet afhankelijk van maar één markt. Je kan CFD’s kopen voor onder andere valuta, grondstoffen, aandelen, opties en complete beursindexen.
 • CFD-brokers berekenen geen transactiekosten voor je orders. Je betaalt alleen het verschil tussen de bied- en de slotkoers. (Ter vergelijking: Bij de aanschaf van aandelen en andere beleggingsproducten betaal je wel altijd transactiekosten.)
 • Je kunt met weinig geld instappen om te handelen in CFD’s.

 

De nadelen van contract for difference

Er zijn veel voordelen aan CFD’s te benoemen, maar er zijn zeker ook nadelen. We adviseren je met klem notie te nemen van de nadelen, zodat je weet waar je aan begint.

 • Hoewel je winst kan maken met CFD-handel en de broker jou uit moet betalen, kun je net zo gemakkelijk verlies maken en de broker moeten betalen.
 • De opzet van CFD is misschien niet ingewikkeld, maar veel mensen hebben weinig verstand van de volatiliteit van de producten waarin ze beleggen. Zorg altijd dat je weet waar je mee bezig bent door onderzoek te doen en je goed in te lezen.

 

Gratis oefenen met een demo-account

Eigenlijk geldt dit advies bij elke vorm van beleggen: oefen eerst met papiergeld. Volg de koersen van aandelen een tijdje en doe net alsof je er geld in hebt geïnvesteerd. Wat gebeurt er de komende dagen, weken en maanden? Op die manier krijg je het gevoel in de vingers en kun je onderlegd echt gaan investeren.

Bij de handel in contract for differences raden we dit iedereen aan. Open eerst een demo-account zonder verplichtingen. Je handelt hier met virtueel geld en kunt ervaren hoe snel je winst maakt, maar ook zien hoe snel je verlies maakt. Op die manier wordt je met je neus op de feiten gedrukt en kun je pas echt bepalen of je moet gaan investeren in CFD’s.

 

Tip: Gratis demo-account van Plus500

Plus500 is al jarenlang een bekende broker van contract for differences. Plus500 biedt een uitgebreid platform en mooie software met een demo-account. Je kunt bij Plus500 gratis beginnen met het verhandelen van CFD’s op basis van nepgeld. Zo kun je in korte tijd leren wat de handel in CFD’s inhoudt en of dit iets voor jou is.

Wil jij ervaren hoe het is om op winst of verlies te investeren, zonder dat je echt het risico loopt om geld te verliezen? Maak dan een gratis demo-account bij Plus500 aan. Oefen tot je het in de vingers hebt en ga dan pas met echt geld aan de slag.

Geef een reactie