Contract for difference (CFD beleggen) als krachtig beleggingsinstrument

Contract for difference afsluiten? Dan is het handig om de CFD betekenis te kennen. Je leest in dit artikel een uitleg over contract for difference en krijgt een voorbeeld te zien. Ook geven we antwoord op veel gestelde vragen.

Wat houdt een contract for difference cfd in? (What is a contract for difference?)

CFD is de afkorting van contracts for difference. Dat betekent “contract voor verschil”. Een cfd is een financieel instrument waarmee je als belegger met je broker een waardeverschil van een onderliggend goed kunt gebruiken om winst te maken. Je legt dit waardeverschil van het huidige moment tot een later moment vast. Bij het sluiten van het contract wordt de waarde verrekend. Dit wordt cfd trading (cfd handel) genoemd.

 

Voorbeeld van contracts for difference

Stel je gaat in een CFD beleggen op het aandeel Tesla (long) bij een koers van 600 euro. Je sluit een contract af op winst. Als de koers stijgt en 610 euro bereikt, betaalt de broker je 10 euro winst uit. Wanneer het aandeel was gezakt naar bijvoorbeeld 590 euro, had jij de broker 10 euro moeten betalen.

Je bepaalt zelf wanneer je een contract eindigt. Dat kan zijn bij winst, maar ook bij verlies. Je zou dan kunnen afspreken dat je voor en een maximaal verlies gaat van bijvoorbeeld 50 euro. Dan zou je de CFD eindigen bij een koers van 550 euro.

 

CFD hefboom

Contract for difference staat bekend vanwege het voordeel tot de optie van een hefboom. De hefboom betekent dat je met een kleine investering toch groot kunt beleggen. Een hefboom van 1:10 betekent feitelijk dat je per zelf ingebrachte euro er tien kunt besteden. Heb je € 100 te besteden? Dan kun je dus voor € 1.000 een contract afsluiten. Bij winst profiteer je maximaal, bij verlies raak je € 100 kwijt.

Hefboom beleggen en cfd handel gaan hand in hand met elkaar, maar ook turbo’s en sprinters zijn typische hefboomproducten. Hieronder bespreken we een mooi CFD voorbeeld met hefboom, zodat je er een beter beeld bij krijgt.

 

Voorbeeld CFD hefboom

Bij hefboom beleggen kun je meer winst maken. Stel dat je een CFD op de goudprijs afsluit tegen een hefboom van 1:10. Je mag dan 10 keer zoveel ‘uitgeven’ aan je CFD. Je legt zelf € 50 in, maar mag er € 500 bestreden. Je zet in op een stijging van de goudprijs en sluit een CFD op long af.

Je krijgt gelijk. Na een paar dagen is de goudprijs met 5% gestegen. Die 5% winst pak je op € 500 en staat dus gelijk aan € 25 winst voor jou. Omdat je een cfd hefboom hebt gebruik, heb je dus met een inleg van € 50 maar liefst € 25 verdiend.

Beter gezegd: hoewel de goudprijs slecht met 5% steeg, is jouw winst 50%.

Andersom geldt dit echter ook. Als de goudprijs was gezakt met 5%, had je 25 euro moeten betalen aan de broker. Dan was je 50% van je inleg kwijt geweest!

Het risico van hefboomproducten kun je in het begin beter klein houden. Zo zijn de verliezen minimaal, maar krijg je wel het gevoel in de vingers.

Dit CFD voorbeeld laat zien wat de mogelijkheden en risico’s zijn aan CFD handel. Je kunt mooie winst maken en die vertienvoudigen (of zelfs nog meer, bij een grotere hefboom), terwijl je maximaal je inleg kunt verliezen. Bij CFD’s kun je nooit meer verliezen dan je inleg, volgens nieuwe afspraken. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.

 

Voordelen en nadelen van cfd

De handel in cfd kent voorstanders en tegenstanders. Aan de hand van voordelen en nadelen maken we duidelijk wat de mogelijkheden en risico’s van contract for difference zijn.

 

De voordelen van cfd

De reden dat veel mensen willen handelen in contract for difference is dat er geld in te verdienen valt met CFD beleggen.

Voordelen die genoemd worden bij CFD beleggen zijn de volgende:

 • Je kunt geld verdienen bij zowel stijgende als dalende koersen. Je kunt met long en short trades zowel van een stijgende als een dalende koersverandering profiteren. (Bij long ga je uit van winst en bij short ga je uit van verlies.)
 • Bij de handel in CFD’s ben je niet afhankelijk van maar één markt. Je kan CFD’s kopen voor onder andere valuta, grondstoffen, aandelen, opties en complete beursindexen.
 • CFD-brokers berekenen geen transactiekosten voor je orders. Je betaalt alleen het verschil tussen de bied- en de slotkoers. (Ter vergelijking: Bij de aanschaf van aandelen en andere beleggingsproducten betaal je wel altijd transactiekosten.)
 • Je kunt met weinig geld instappen om te beleggen in CFD.

 

De nadelen van trading contract for difference

Er zijn veel voordelen aan CFD’s te benoemen, maar er zijn zeker ook nadelen. De risico’s van CFD handel hebben er voor gezorgd dat er hardere afspraken zijn gemaakt door banken en financiële instellingen. Die afspraken zijn ten gunste van de belegger. Toch is het verstandig om heel goed op de hoogte te blijven van de risico’s. We adviseren je met klem notie te nemen van de nadelen, zodat je weet waar je aan begint.

 • Hoewel je winst kan maken met CFD trading en de broker jou uit moet betalen, kun je ook je inleg volledig verliezen.
 • De opzet van CFD handel is misschien niet ingewikkeld, maar veel mensen hebben weinig verstand van de volatiliteit van de producten waarin ze beleggen. Zorg altijd dat je weet waar je mee bezig bent door onderzoek te doen en je goed in te lezen.

 

Veelgestelde vragen over cfd trading

 1. Waar kun je CFD’s afsluiten? Verschillende online brokers bieden de mogelijkheid om een contract for difference af te sluiten. Zo is er Plus500, maar kun je ook voor je cfd etoro gebruiken.
 2. Hoe worden CFD’s belast? (CFD belastingdienst) Over het bedrag dat je in contract for difference investeert betaal je 1,2% belasting. Het geld dat je in cfd’s hebt belegd én het geld op je spaarrekening, komen beiden in dezelfde box terecht (ze worden immers gezien als spaar- en beleggingsgelden). Binnen die box betaal je het regulier geldende belastingtarief aan de belastingdienst.
 3. Wat is het verschil tussen CFD’s en futures? Het is logisch dat vaak de link gelegd wordt tussen cfd’s en futures. Maar er is een verschil. Binnen het traden van futures is de broker een tussenpersoon. De broker staat tussen jou als belegger en de bank. Bij contract for difference is de broker zelf de bank en dus de tegenpartij. De broker houdt zelf de prijsopgaven voor beide partijen bij in de handelstransactie.
 4. Kun je met een cfd meer geld verliezen dan je inleg? Dankzij nieuwe afspraken door de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten is het niet meer mogelijk meer geld te verliezen dan je inleg. Dit plaatje laat dat goed zien:

  CFD beleggen risico

  Op het account staat in totaal € 1.000. Dat is ook het maximaal te verliezen bedrag. In een goed geval wordt er van € 1.000 naar € 10.000 winst gemaakt. In het slechtste geval daalt de prijs tot ver onder de € 1.000, maar hoeft enkel de inleg betaald te worden.

Gratis oefenen met een demo-account

Je hebt antwoord gekregen op de vragen: Wat zijn CFD’s? Wat zijn de risico’s van een CFD? Hoe kun je geld verdienen met CFD’s? Een logische stap zou nu zijn om te gaan oefenen, maar daarbij geven we je wel een advies. Eigenlijk geldt dit advies bij elke vorm van beleggen: oefen eerst met papiergeld. Volg de koersen van aandelen een tijdje en doe net alsof je er geld in hebt geïnvesteerd. Wat gebeurt er de komende dagen, weken en maanden? Op die manier krijg je het gevoel in de vingers en kun je onderlegd echt gaan investeren.

Bij de handel in contract for differences raden we dit iedereen aan. Open eerst een demo-account zonder verplichtingen. Je handelt hier met virtueel geld en kunt ervaren hoe snel je winst maakt, maar ook zien hoe snel je verlies maakt. Op die manier wordt je met je neus op de feiten gedrukt en kun je pas echt bepalen of je moet gaan investeren in CFD’s.

 

Tip: Gratis demo-account van Plus500

Plus500 is al jarenlang een bekende broker van contract for differences. Plus500 biedt een uitgebreid platform en mooie software met een demo-account. Je kunt bij Plus500 gratis beginnen met het verhandelen van CFD’s op basis van nepgeld. Zo kun je in korte tijd leren wat CFD handelen inhoudt en of dit iets voor jou is.

Wil jij ervaren hoe het is om op winst of verlies te investeren, zonder dat je echt het risico loopt om geld te verliezen? Maak dan een gratis demo-account bij Plus500 aan. Oefen tot je het in de vingers hebt en ga dan pas met echt geld aan de slag.

Bronnen: contracts for difference explained, cfd meaning engineering, How does a contract for difference work?, Why are CFD banned in the US?

Geef een reactie