Beleggen in cryptocurrencies

Beleggen doe je in aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta. Dus waarom niet ook in cryptocurrencies? Net als bij het hele verschijnsel zijn er voor- ten tegenstanders. Maar om kort te gaan: je kunt beleggen in cryptocurrencies.

In feite is dat wat veel mensen gedaan hebben toen ze in 2010 voor het eerst Bitcoins kochten. Wanneer ze het al die jaren hebben opgespaard, zijn zij nu de lachende derde en hebben ze aan hun investering mogelijk tonnen tot miljoenen euro’s overgehouden.

Wie wil dat nu niet?

 

Beleggen in cryptovaluta

Je kan vandaag de dag nog altijd beleggen in cryptovaluta. Ondanks dat de Bitcoin nu een waarde heeft van over de € 10.000, kun je nog altijd instappen. Je hoeft immers niet 1 hele Bitcoin aan te schaffen. Je kan zelfs bepalen hoeveel euro je in de Bitcoin wil steken en met een berekening krijg je dan een deel van de munt. Al vanaf enkele euro’s doe je mee.

Wanneer de Bitcoin zou verdubbelen en € 20.000 waard wordt, verdubbelt jouw geld dus ook. Wanneer de Bitcoin in waarde zakt, geldt hetzelfde voor jouw vermogen. Wat dat betreft loop je dus ook altijd risico.

Beleggen in cryptocurrencies

 

3 visies op cryptocurrencies

Crypto-experts benoemen dat er eigenlijk 3 visies zijn op cryptocurrencies. Dat komt omdat cryptocurrencies buiten het huidige bankenstelsel vallen en beleggen doorgaans binnen het bankenstelsel gebeurt. Je belegt immers in eigendommen van bedrijven of overheden die een directe verbinding hebben met de economie.

Welke 3 visies onderscheidt men?

  • Fundamenteel-technologisch
  • Montetair-contrair
  • Financieel-speculatief

Met name die laatste “financieel-speculatief” is wat er op dit moment vooral gaande is en waarin een stukje beleggen te zien is. Je leest er veel over in het nieuws en regelmatig zijn cryptomiljonairs op televisie te zien. Dit zijn mensen die nog gewoon denken vanuit het oude geld en dit oude geld in waarde willen laten toenemen door op cryptocurrencies in te zetten.

 

Fundamenteel-technologisch

De fundamenteel-technologische visie richt zich echt op de techniek achter de cryptomunten. Men vraagt zich dan af waarop de cryptocurrency in kwestie gebaseerd is, wat de broncode is en hoe veilig de munt is. Ook wordt gekeken naar de ontwikkeling en de visie op lange termijn van de munt in kwestie. Tot slot is het ook van belang om antwoord te krijgen op de vraag wat de toegevoegde waarde van de cryptocurrency voor gebruikers is.

 

Monetair-contrair

Hoe zit het met de afspraken en het beleid op mondiaal vlak? Welke landen doen mee met cryptovaluta en erkennen deze digitale munteenheid? Het is duidelijk dat de ontwikkelingen ver op de realiteit vooruit lopen. Wetgeving is er nog nauwelijks en uit angst zijn er al enkele cryptovaluta verboden door bepaalde regeringen.

 

Financieel-speculatief

De waarde van de cryptovaluta (weinig mensen weten die te verklaren, jij wel als je dit gelezen hebt) bieden veel ruimte tot speculeren. Van beleggen kan geen sprake zijn, zolang de cryptovaluta niet binnen een bankenstelsel vallen.

Maar in financieel en speculatief opzicht is de digitale valuta zeer interessant. Kijk maar eens naar de Bitcoin. Ethereum, Litecoin, IOTA en Ripple volgen op de voet. Het is steeds weer de vraag welke volgende cryptocurrency in de rij aansluit om tot ene groot succes te worden!

 

Waar koop ik cryptovaluta?

Cryptocurrencies kun je het beste kopen op een wisselkantoor. Die heb je internationaal (waaronder Coinbase, Bitfinex en Gatehub), maar ook veiliger in Nederland (BTCdirect, Bitrush, Litecoin.eu). Je kunt hier met iDeal gewoon een munteenheid inslaan en deze worden dan in je persoonlijke wallet (in de cloud) bewaard.

Deze wallet is erg belangrijk. Enkele stelregels:

  • Per cryptocurrency heb je een eigen wallet;
  • Deze persoonlijke wallet bevat een code die je ergens goed moet opslaan, want dit is het adres waar je andere mensen naar moet verwijzen als ze jou gaan betalen;
  • Je kunt je wallet uitbreiden of de inhoud verkopen.

Het handigste is om te kiezen voor een website die dienst doet als “cryptocurrency exchange” (vertaling: een handelsbeurs voor cruptovaluta). Litecoin.eu is daar een voorbeeld van en heeft vele muntsoorten inclusief een wallet.

Wanneer je verder bent en je graag wil verdiepen in de beveiliging van cryptocurrencies, kun je altijd nog besluiten een echte wallet aan te schaffen in de vorm van een stukje hardware. (Lees over hardware wallets.)

“Beleggen” op korte of lange termijn?

Voor het gemak noemen we het nog altijd “beleggen”, ook al is daar geen sprake van. Het zou eerder om speculeren gaan. Desondanks kun je in cryptovaluta beleggen op korte en lange termijn.

Op korte termijn kun je speculeren op de prijs. Je moet hierbij goed kijken naar de ontwikkeling van de markt, andere munten en het nieuws rondom cryptocurrencies goed volgen. Wanneer je veel geld inzet op een munt en deze een groei doormaakt (van soms enkele procenten tot tientallen procenten per dag) kun je hier veel geld uit slaan. Maar als het de andere kant opslaat, kun je datzelfde geld ook drastisch zien verminderen.

Voorbeeld: In december 2017 werd bekend dat grote bedrijven, waaronder Microsoft, samen gaan werken met de vrij onbekende munt IOTA. Meteen daarop steeg de waarde van IOTA naar grote hoogte. Wie op dat moment veel geld op IOTA had ingezet, had zijn kapitaal kunnen laten groeien.

Dergelijke ontwikkelingen moet je dus eigenlijk voortdurend volgen als je op de korte termijn succes wil boeken met cryptocurrencies.

Op de lange termijn is het misschien wat makkelijker. Bitcoin was ook een kwestie van lange termijn en is dat nu nog steeds. Want de waarde van € 10.000 per Bitcoin is nog niet gepasseerd of er wordt al gespeculeerd dat de waarde tot een paar ton kan oplopen. Kun je je dat indenken? € 100.000 of € 200.000 voor een digitale munt die ooit nog geen € 0,04 kostte!

Het is lonend gebleken en het is zeker niet gezegd dat dit niet meer gaat gebeuren. Bitcoin is een relatief oude munt met de nodige gebreken. Daar zijn veel nieuwe, moderne munten voor in de plaats gekomen. Deze nieuwe munten proeven de behoefte van de gebruikers en voorzien daar graag in.

Het is op de lange termijn misschien wel verstandig om veel muntsoorten in te slaan nu de prijs nog laag is (vaak onder de € 0,01 cent) en gewoon een aantal jaar te wachten. In het ergste geval gooi je een paar tientjes weg. Daar hoeft maar één klapper zoals de Bitcoin tegenover te staan…

 

CFD’s

Je kunt ook werken met CFD’s. Dat zijn contracts for differents. Hiermee kun je beleggen als je juist verwacht dat de prijs van een digitale munt omlaag gaat. CFD’s zijn een aparte tak van sport, waarin je je goed in moet lezen. Maar omdat de prijsschommelingen binnen cryptocurrencies zeer hevig zijn, is het zeker de moeite van het overwegen waard. Je kan in korte tijd heel veel rendement behalen (maar ook veel geld verliezen). Je hoeft echter niet te verkopen en kan je investering dus net zolang laten staan tot deze weer wat zakt.

 

Kopen en houden

Wat kenners betreft is het het allerbeste om voor zowel de lange termijn te gaan als te kiezen voor de korte termijn schommelingen. Wanneer je ziet dat je een munt goedkoop in kunt slaan, omdat deze in waarde is gekelderd, moet je er veel geld in stoppen. Net zolang tot de munt echt een stijgende lijn laat zien en bij wijze van meer dan € 0,50 per eenheid kost. Daarna is het een kwestie van “houden”. Wacht en zie wat er gebeurt. Wees niet ongeduldig en kijk desnoods een paar maanden niet om naar je portefeuille. Grote kans dat er een munt bij zit die door het dak gaat en jou veel winst oplevert.

 

Waarschuwingen

Speculeren is net als beleggen niet zonder risico’s. Je loopt altijd het risico om je vermogen te verliezen of een deel ervan kwijt te raken.