Olieprijs CFD afsluiten? Succesvol beleggen in olie.

Olieprijs CFD afsluiten? Dat kan zomaar een goede beslissing zijn, want olie wordt door investeerders al jaren gezien als een van de meest populaire beleggingen. Met een wisselende koers op de olieprijs zien veel traders iets in een olieprijs CFD.

In dit artikel leggen we je uit wat olie nu eigenlijk precies is, waarom beleggers olie zo interessant vinden, hoe je met een CFD kunt beleggen in de olieprijs, welke voordelen stijgende olieprijzen kunnen hebben voor beleggers en geven we een voorbeeld van hoe een olieprijs CFD uit kan pakken.

Olieprijs weer gestegen…

Misschien herken je de situatie wel: je staat bij de pomp en ontdekt dat de benzineprijzen weer omhoog zijn gegaan. Dat is een direct gevolg van een stijgende olieprijs. De prijs van olie wordt grotendeels bepaald door vraag en aanbod. Bij schaarste zal de prijs stijgen. Voor de bestuurder bij de pomp geen fijn nieuws, voor beleggers in olie vaak wel.

Olie is wat dat betreft een zeer interessant product en een interessante belegging. Echter kan de prijs van olie ook heel snel zakken. Allerlei factoren zijn van invloed op het stijgen en dalen van de olieprijs. Zaken als:

  • De politieke situaties over de hele wereld;
  • Prijsverhogingen- en verlagingen;
  • Belastingen (op olie);
  • Kosten voor oliewinning en transport van olie.

Wie de actualiteiten goed volgt kan redelijk inschatten wat de gevolgen voor de olieprijs zullen zijn. En daar is een contract for difference (CFD) dan weer interessant.

 

Wat is een CFD?

Een contract for difference (CFD) is een beleggingsinstrument waarbij de belegger afspraken maakt over een koersverschil (difference). Het verschil wordt door de broker of de belegger betaald, afhankelijk van het contract. Omdat een CFD met een hefboom werkt, kan er grote winst worden geboekt. Maar evengoed kun je je inleg kwijtraken. Lees hier meer over wat een CFD is. Bekijk ook ons artikel over cfd trading.

 

Wat is olie?

Olie is zo vanzelfsprekend. Je opent de tank van je auto en enkele minuten later zit je auto weer volg en kun je rijden. Maar het is niet verkeerd om precies te snappen wat olie is. Dat helpt je om de schommelingen van de olieprijs beter te begrijpen.

 

Oliewinning

Olie wordt gewonnen uit de grond. Arabische landen, zoals Iran, Irak, Saoedi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten staan bekend om hun grote hoeveelheden olie in de grond. De Verenigde Arabische Emiraten is een rijk land en dat komt voor het grootste deel door de oliewinning.

Naast Arabische landen staan ook Canada, Venezuela en Rusland bekend om landen die veel olie in de grond hebben zitten.

Dit zwarte goud – zoals olie ook wel genoemd wordt – wordt middels raffinaderijen uit de grond gepompt en zo gewonnen. Via enorme pijpleidingen wordt de olie opgevangen en vervolgens vervoerd.

 

Toepassing

De meeste mensen kennen olie, omdat ze benzine tanken. Olie wordt dan ook vooral ingezet als brandstof. Maar naast brandstof wordt olie ook toegepast bij tal van andere producten, zoals plastic, meststoffen, cosmeticaproducten en zelfs medicijnen.

 

Olieprijs

Zoals gezegd hangt de olieprijs af van een aantal factoren, zoals politieke situaties en kosten die gemaakt worden bij het winnen en vervoeren van olie. Ook kosten die komen kijken bij verduurzaming tellen mee. In 2021 kreeg Shell nog een flinke boete, omdat het zich niet kon houden aan de strikte milieueisen.

Wat betekent de olieprijs nu precies en wat zijn de gevolgen van dalingen en stijgingen?

 

Dalende olieprijs

Als de prijs van ruwe olie daalt, is het een logisch gevolg dat grote bedrijven er meer van kopen. Dit merk je als consument, omdat producten waarin olie verwerkt wordt, goedkoper worden. Een daling van de olieprijs leidt dus indirect voor meer koopkracht (je koopt voor hetzelfde geld meer).

 

Stijgende olieprijs

Wanneer de prijs van ruwe olie stijgt, geldt dat ook voor de kosten van de consument. De producten worden duurder, zoals je dan bij een tankstation kunt zien aan de benzine- en dieselprijs. De koopkracht daalt, want voor hetzelfde geld koop je nu minder olie. Anders gezegd: voor een volle tank ben je duurder uit.

 

Olieprijs CFD biedt kansen bij stijgen en dalen

De koersbewegingen van de olieprijs worden door veel beleggers als uitgangspunt gebruikt. Stijgende of dalende koersen maken voor beleggers in de olieprijs CFD dan ook niet uit, zolang ze maar enigszins een stijging of een daling kunnen voorspellen.

Wie op een normale manier wil beleggen in olie, is het aan te raden om bij een lage olieprijs aandelen in Shell, Texaco of BP te kopen. Dit zijn grote oliebedrijven waarvan de koers gepaard gaat aan de prijs van olie.

Maar wil je meer dan alleen beleggen, dan kun je een olieprijs CFD aangaan. Je sluit dan een contract for difference af met de broker voor een onderliggend koersverschil. Je kunt dan een hefboom gebruiken. In de voorbeelden laten we dit zien, zowel bij stijging als bij daling.

 

Voordelen olieprijs CFD

Wat zijn nu de voordelen van een CFD gebaseerd op olieprijs? De grootste voordelen zetten we hieronder op een rijtje.

  • Anders dan bij gewoon beleggen kun je ook profiteren bij een dalende olieprijs;
  • Door de actualiteiten te volgen kun je redelijk goed inschatten wat het met de olieprijs gaat doen (gaat een lading olie verloren door een bootramp op zee, dan zijn stijgende olieprijzen vrijwel onvermijdelijk);
  • Met een CFD kun je een hefboom aangaan waarmee je met meer geld kunt speculeren dan je in je account hebt staan.

 

Nadelen olieprijs CFD

  • Contract for differences zijn complexe producten die je goed moet begrijpen;
  • In plaats van winst kun je ook je inleg verliezen. Let wel: je verliest niet meer dan je inleg, dus kunt niet in de min uitkomen.

 

Olieprijs analyseren

Wie goed kan analyseren, kan een mooie inschatting maken van wat de olieprijs gaat doen. Binnen het beleggen worden de fundamentele analyse en de technische analyse onderscheiden. We lichten dit toe.

 

Fundamentele analyse

Bij een fundamentele analyse doe je als cfd trader onderzoek naar de markt op basis van (macro-)economische data. Je kijkt naar publicaties, rapporten of simpelweg naar het nieuws. Deze informatie kun je gebruiken om de vraag en het aanbod te bepalen. In dat geval dus naar olie.

 

Technische analyse

De technische analyse laat je nauwkeurig kijken naar de koers van het product of aandeel waarin je wil beleggen. In dit geval dus de oliekoersen. Je kijkt naar prijsgrafieken en zoekt naar patronen en indicatoren die kunnen vertellen wat er in de toekomst gaat komen. (Voor de goede orde: Plus500 biedt geen technische analyses. Die moet je zelf doen.)

 

CFD’s op olieprijs

Wie een CFD afsluit op de olieprijs, krijgt de olie niet daadwerkelijk in bezit. Je sluit enkel een contract af tot verrekening van het koersverschil tussen het inkoopmoment en het moment van verkopen. We beschreven hiervoor al dat je zowel van een daling van de olieprijs als van een stijging kunt uitgaan. Dat biedt veel mogelijkheden. Hieronder schetsen we twee voorbeelden.

 

Voorbeelden olieprijs CFD

Hieronder bespreken we twee voorbeelden van een olieprijs CFD, namelijk de olieprijs op short (bij verwachte dalende koersen) en op long (bij verwachte stijgende koersen).

 

Olieprijs CFD op short

Stel dat je een contract for difference afsluit op de olieprijs. Je gaat voor short, wat betekent dat je verwacht dat de koersen gaan dalen. Je legt € 200 in en spreekt af dat je het koersverschil voor een dalende trend (short) wil verrekenen. Je krijgt gelijk. De prijs zakt met 15% (€ 30). Deze € 30 wordt door de broker aan jou betaald.

Wanneer je een hefboom gebruikt, wordt het interessanter. Bij een hefboom van 1:10 zou je met € 200 tien keer zoveel in olie kunnen beleggen, namelijk € 2.000. In het geval van dalende olieprijzen en een daling van 15%, zou je € 300 bijgeschreven hebben gekregen.

Stel dat de prijs niet 15% was gedaald, maar was gestegen. Dan had jij € 30 aan je broker moeten betalen in het geval zonder hefboom. Wanneer je wel een hefboom van 1:10 had gebruikt, was je je inleg kwijt geweest (immers je inleg was € 200 en de schuld bij je broker € 300).

 

Olieprijs CFD op long

Bij long werkt het net andersom. Je sluit een CFD af, omdat je denkt dat de prijs van olie gaat stijgen. Je legt € 200 in en spreekt af dat je het koersverschil op long wil verrekenen. De prijs stijgt vervolgens met 20%. Dat betekent een winst van € 40 op je investering. Bij een hefboom van 1:10 zou dat zelfs € 400 zijn.

Echter had de prijs ook kunnen dalen met 20%. In dat geval was je je inleg (deels) kwijt geweest, afhankelijk van je hefboom.

 

Beleggen in CFD’s is niet zonder risico

Handelen in CFD’s en beleggen in olie zijn niet zonder risico. Dat geldt natuurlijk voor alle vormen van beleggen. Olie staat echter wel bekend om fluctuerende koersen. Deze koerswisselingen zijn stevig en snel. Wees je hiervan bewust als je besluit in olie te gaan beleggen.

Benut bij voorkeur een stop loss. Hiermee kun je je positie automatisch sluiten als deze een bepaalde koers aan tikt. Hiermee beperk je eventuele verliezen en stel je winsten veilig. Zodra je het gevoel in de vingers hebt, kun je de stop loss veranderen of zelfs loslaten.

 

Oefenen met een demo-account van een echte broker

Vind je het wel interessant om in een olieprijs CFD te beleggen? Dan adviseren we je om gratis te oefenen met een demo-account. In dit account krijg je virtueel geld en kun je precies uitvogelen hoe bepaalde beleggingen voor jou uit zouden pakken. Plus500 is een partij die een gratis demo-account aanbiedt.