Wat is Avalanche crypto (AVAX)? Het beste van 3 blockchains

Avalanche is een bekende cryptovaluta met een eigen blockchain die steeds populairder wordt. Avalanche combineert het beste van drie andere blockchains in haar eigen Avalanche Ecosystem. Wat zijn precies de kenmerken van Avalanche en hoe kun jij profiteren van Avalanche?

Avalanche

Avalanche is een open-source blockchain en biedt een decentraal netwerk voor developers. Avalanche combineert feitelijk de werking van 3 andere netwerken, namelijk die van Bitcoin, Ethereum en Polkadot. Het resultaat is dat de gebruiker profiteert van optimale snelheid, gebruiksgemak en stevige bescherming.

Avalanche blockchain wordt door steeds meer mensen gebruikt

3 blockchains

Hoe ziet dat er technisch gezien dan uit? Avalanche benut de drie hoofdfuncties van Bitcoin, Ethereum en Polkadot. Waar deze doorgaans los van elkaar opereren, voegt Avalanche ze samen.

 

1 Platformchain (P-chain)

De P-chain staat voor de platformchain. Hier gebeurt het staken van tokens en het aansturen van validators (gebruikers die transacties en smart contracts goedkeuren).

 

2 Exchange chain (X-chain)

De operationele kant bevindt zich in de X-chain. Hier kunnen ontwikkelaars zonder beperkingen hun apps vormgeven en ontwerpen.

 

3 Contract chain (C-chain)

De contract chain biedt de mogelijkheden om dApps om te zetten naar Avalanche. Bijvoorbeeld een dApp van Ethereum.

In de afbeelding hieronder zie je de vergelijking van Avalanche met Bitcoin, Ethereum en Polkadot. Je ziet dat het beste van de drie blockchains verenigd wordt in het Ecosystem.

Avalanche combineert de kracht van Bitcoin, Ethereum en Polkadot

AVAX coin

Net als iedere andere crypto blockchain heeft ook Avalanche een digitale valuta die niet onderdoet voor andere cryptocurrencies. AVAX is die coin. Deze cryptocurrency heeft een enorme stijging laten zien en onlangs een nieuwe all time high behaald. Op de cryptomarkt scoort AVAX steeds hoger. Mocht je de munt te duur vinden, besef dan dat je AVAX coin nodig hebt om deel te kunnen nemen aan veel nieuwe projecten op de blockchain van Avalanche. Daarover vertellen we je straks meer.

 

Wat is AVAX coin?

AVAX coin is de cryptocurrency van het Avalanche netwerk. Er zijn 720 miljoen tokens beschikbaar, waarvan momenteel rond de 400 miljoen in omloop zijn.

 

Waar AVAX kopen?

Je kunt Avalanche kopen op de bekende crypto exchanges, zoals Bitvavo en Binance.

AVAX is de coin die bij Avalanche hoort

Ava Labs

De partij achter Avalanche is Ava Labs. Oprichters Emin Gün Sirer, Chris Layer, Kevin Sekniqi en Ted Yin zijn pioniers binnen de cryptomarkt, maar ook daar buiten. Zo is Sirer afgestudeerd als computerwetenschapper en doceerde hij lange tijd als professor aan New Yorkse universiteiten. Hij was mede betrokken bij het opschalen van Bitcoin (Btc).

Chris Layer gaf eerder leiding binnen toonaangevende projecten en is de CFO (financieel directeur) binnen het team.

Het team specialiseert zich verder dan enkel crypto en computer science. Het team bestaat dan ook uit mensen die actief zijn in de economische sector en de juridische wereld.

Bij de ontwikkeling van Avalanche is van de expertise uit verschillende hoeken dankbaar gebruik gemaakt.

 

Kenmerken van Avalanche

Aangezien Avalanche het beste van Bitcoin, Ethereum en Polkadot combineert, mag je zeggen dat het een beter netwerk is dan deze drie blockchainprojecten. Laten we de kenmerken van Avalanche als ecosystem eens op een rijtje zetten:

 • Hoge transactiesnelheid (6500 transacties per seconde);
 • Maximaal 2 seconden per transactie;
 • Lage kosten (een zeer lage AVAX fee voor transacties);
 • Duizenden nodes houden het netwerk in stand.

 

Dit zijn min of meer de speerpunten van Avalanche. Het aantal transacties per seconde ligt zeer hoog en dat is echt een pluspunt, omdat dit bij Bitcoin en Ethereum grote problemen geeft. Hetzelfde geldt voor de lage fees voor een transactie (zeker in tegenstelling tot Ether).

Razendsnelle transacties op de blockchain van Avalanche, een van de grootste voordelen

Hoe werkt Avalanche?

Voor ontwikkelaars en gebruikers van smart contracts is het nuttig om te weten hoe Avalanche werkt. Met de AVAX token krijg je toegang tot het Avalanche netwerk. Je kunt je wallet verbinden op bijvoorbeeld Metamask en zo deel gaan nemen aan allerlei projecten op de blockchain.

Wil je enkel AVAX verhandelen? Dan kun je gewoon via Binance of Bitvavo je AVAX token aanschaffen en daar bewaren. Je kunt ze ook staken, waardoor je meer vergoedingen genereert. Dit kan op het platform van Binance of Bitvavo.

 

Projecten op Avalanche

Voor developers biedt Avalanche volop kansen. Steeds meer experts in de cryptowereld maken gebruik van Avalanches blockchain om hun eigen projecten te lanceren. Hieronder volgt een aantal van die projecten die uitsluitend op dit Ecosystem plaatsvinden. Let op: wij zijn geen financieel adviseur, doe dus altijd eigen onderzoek alvorens in een project te stappen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je handelen binnen deze producten.

 

1 Louverture

Louverture is een vrij nieuw project op Avalanche. Het is een DAO (decentralized autonomous organization) waarbij je munten kunt staken. Op de website https://www.louverture.finance/ kun je je wallet koppelen. Koop via Avalanche AVAX tokens van Louverture (LVT) en maak vervolgens je nodes aan. Het voordeel van Louverture crypto is dat je zeer goedkoop kunt starten met een laag volume LVT-tokens. Iedere dag krijg je 7% uitgekeerd over je ingelegde vermogen. Je kunt 6 keer per dag je winsten compounden, wat betekent dat je ook over die inleg 7% rente ontvangt. Daarmee kan je rente dus behoorlijk oplopen. Het verdient wel aanbeveling om de koers goed te volgen, want die is zeer volatiel.

Louverture LVT

2 BenQi

BenQi is een op Avalanche gebouwde geldmarkt waar gebruikers tegen weinig kosten geld kunnen (uit)lenen voor hun digitale bezittingen. BenQi wordt gezien als een van de grootste projecten binnen het Avalanche platform. Ook Ava Labs zelf heeft geïnvesteerd in BenQi, wat van veel vertrouwen in het project getuigt.

Al binnen enkele maanden nadat BenQi actief werd, werd een mijlpaal van bijna 2 miljard dollar bereikt. Dit is een van de hoogste “total value locked” in de geschiedenis van Avalanche. De token waarmee je BenQi kunt traden is QI.

 

3 Trader Joe

Een ander platform dat het goed doet in het ecoysteem van Avalanche is Trader Joe. Trader Joe is een gedecentraliseerde beurs. Het platform staat in de top 10 DEX’s van Coingecko naar handelsvolume.

Iedereen die Trader Joe gebruikt kan liquiditeit aan het netwerk geven en daarvoor beloond worden in Trader Joe’s cryptocurrency: JOE. Hoe meer mensen hun tokens verwisselen op Trader Joe, hoe hoger de beloning zal worden.

Trader Joe is een project op de Avalanche blockchain

4 YieldYak

YieldYak is een project met een grote groep volgers. Deze volgers zijn tevens de drijvende kracht achter YieldYak. YieldYak wordt gezien als de beste, goedkoopste en makkelijkste autocompounder binnen het netwerk van Avalanche.

Het platform laat je automatisch je winsten herinvesteren om zo tot de beste APY te komen. Binnen staking is dat een groot voordeel, want wie veel te staken heeft, moet daar toch regelmatig handelingen voor verrichten.

Bij YieldYak gebeurt dit automatisch.

 

Geschiedenis en toekomst van Avalanche

Ben jij geïnteresseerd geraakt in Avalanche? Wil je weten wat het project al bereikt heeft en in de toekomst mogelijk nog gaat bereiken? Dan kijken we terug naar het verleden en bepalen we richting voor de toekomst door middel van de roadmap.

 • Mei 2018: de whitepaper “Snowflake to Avalanche: A Novel Metastable Consensus Protocol Family for Cryptocurrencies” werd gepubliceerd door een anonieme groep die zichzelf Team Rocket noemde.
 • Juni 2018: Ava Labs werd opgericht.
 • Februari 2019: Er werden 18 miljoen coins verkocht voor $ 0,33 per stuk tijdens een private sale.
 • Juni 2019: de whitepaper werd aangepast en gepubliceerd.
 • April 2020: de eerste lancering van “Cascade” vond plaats, een eerste opzetje van Avalanche.
 • Juli 2020: ICO, deze haalde in een dag tijd $ 42 miljoen op.
 • Augustus 2020: lancering van het “Everest Network”, een tweede versie van Avalanche.
 • 21 september: het hoofdnet van Avalanche werd gelanceerd.
 • 22 september: AVAX kwam beschikbaar op Binance. Daarmee was een belangrijke mijlpaal bereikt.
 • februari 2021: belangrijke upgrade “Apricot” startte (deel 1). Hiermee bespaarden investeerders 50% transactiekosten op de C chain.
 • mei 2021: “Apricot” (deel 2) ging live.
 • maart 2022: AVAX-tokens uit de ICO komen vrij.

 

Avalanche AVAX kopen

Ben jij overtuigd geraakt van de kracht van Avalanche en de AVAX coin? Denk jij dat AVAX nog kan stijgen in de toekomst en een nieuwe all time high gaat behalen? Koop dan deze crypto via Binance of Bitvavo.

 

Crypto portfolio

Wil jij voortaan als een van de eerste op de hoogte zijn van veelbelovende cryptomunten? Bekijk dan het Crypto Portfolio. Hier worden de meest veelbelovende altcoins op een rijtje gezet. Er vinden regelmatig updates plaats.

Bekijk het Crypto Portfolio