Tesla aandelen gesplitst. Wat betekent dat voor aandelen van Tesla?

Tesla aandelen gesplitst? Van 2.000 euro naar 500 euro… Wat is er aan de hand?

Wie eind augustus 2020 naar de waarde van Tesla aandelen keek, kwam voor een verrassing te staan. De waarde van een Tesla-aandeel was behoorlijk gedaald nadat Tesla haar aandelen splitste. Tesla kondigde de aandelensplitsing eerder al aan. Deze was eind augustus een feit.

Leidt splitsing Tesla aandelen tot daling?

Het zou de aandelen van Tesla geen recht doen om alleen naar deze opvallende waardedaling te kijken. Ervoor was immers een periode van ongekende groei. De aandelen van Tesla zijn sinds januari van dit jaar (het jaar waarin de coronacrisis veel andere bedrijven hard wist te raken) met meer dan 400 procent in waarde gestegen. Dat mag je zeker ongekend noemen.

Toch krijgen we veel vragen over de keuze van Tesla om haar aandeel door vijven te delen. Waarom doet Tesla dat? En wat zijn de gevolgen voor jou als belegger?

Aan de hand van een viertal vragen leggen we het je allemaal uit.

 

Wat is een aandelensplitsing?

Als een enkel aandeel in meerdere aandelen wordt opgedeeld, spreken we van een aandelensplitsing. De waarde per aandeel zakt, maar je krijgt er wel meer aandelen voor terug. Theoretisch gezien betekent het dat als je één aandeel van Tesla had ter waarde van € 2.000, dat er na de splitsing vijf ter waarde van € 400 waren.

 

Waarom splitst Tesla haar aandelen?

Een aandeel van € 2.000 is niet erg aantrekkelijk voor veel particuliere beleggers. Het kan voor hen te duur zijn, maar ook het idee geven dat je voor hetzelfde geldt ergens anders wel meer aandelen kunt halen. Tesla wil dat de beginnende en particuliere belegger in staat is om haar aandelen te kopen en heeft daarom besloten de beurskoers te verlagen door een splitsing. Het is nu weer mogelijk om vanaf een vijfde van de oorspronkelijke prijs in te stappen. En zeg nu eerlijk? Dat klinkt toch wat toegankelijker.

Doordat meer mensen nu Tesla aandelen kunnen gaan kopen hoopt het bedrijf meer beleggers te trekken waardoor uiteindelijk het aandeel weer gaat stijgen in waarde.

Hierop is al handig ingespeeld door veel beleggers. Sinds de aankondiging steeg het aandeel met maar liefst 60 procent.

 

Wat betekent de splitsing voor de waarde van Tesla Motors?

Behalve dat de aandeelsplitsing tot vijf keer meer aandelen leidde, verandert er niets voor Tesla Motors. De waarde van de aandelen is niet veranderd en de beurswaarde van Tesla dus ook niet.

 

Wat doet deze splitsing voor de toekomstige beurskoers?

Het kan zijn dat er een verdere koersstijging blijft plaatsvinden na de splitsing. Veel beleggers verwachten – net als Tesla – dat een goedkoper aandeel zal zorgen voor meer vraag. In dit geval onder particuliere beleggers.

Maar er is ook een tegengeluid. Beleggers beweren dat de stijging al is mee berekend. De aandelen zijn met 60 procent gestegen en het kan betekenen dat de beleggers die aandelen nu weer van de hand gaan doen. Als dat gebeurt is het logisch dat de koers niet verder stijgt en misschien zelfs weer daalt.

Hoe dan ook, het koersverloop van Tesla is nooit duidelijk te voorspellen geweest.

 

Zelf handelen in Tesla aandelen?

Heb jij interesse om zelf in Tesla aandelen te handelen of wil je graag aandelen van Tesla in je bezit krijgen? Lees dan ons uitgebreide artikel over aandelen in Tesla.