Beleggen voor beginners

Beleggen is niet zo moeilijk als het soms lijkt. Natuurlijk bestaat er een verschil tussen ervaren beleggers en mensen die nog maar net beginnen met beleggen, maar in principe zou iedereen er geld mee kunnen verdienen én verliezen.

Want bij beleggen ben je nergens zeker van.

Beleggen is niet meer iets dat hoofdzakelijk op de beurs of bij de bank hoeft te gebeuren. Dankzij programma’s als Plus500 is het voor vrijwel iedereen mogelijk om met beleggen te beginnen.

In dit artikel leggen we je uitgebreid de basisbeginselen uit. We vertellen je 20 verschillende methoden om te kunnen beleggen en sluiten af met 7 uiterst belangrijke tips om het beleggen succesvoller te maken.

Maar eerst leggen we je precies uit wat beleggen is en wat de voordelen van beleggen zijn.

Inhoudsopgave

Wat is beleggen?

Volgens het woordenboek betekent beleggen het volgende:

(geld) aan iets besteden waarvan je hoopt dat het in waarde zal stijgen: zijn geld in aandelen beleggen

Met andere woorden: in plaats van dat je het geld op de bank laat staan of in de la laat liggen, ga je er iets mee doen. Het doel is dat je er rijker van wordt. Er meer geld uithaalt.

Beleggen neemt echter ook risico’s met zich mee. De waarde van je belegging kan minder worden. In dat geval lijdt je verlies.

In principe kunnen we dus stellen dat mensen die beleggen hun geld in goederen steken en hopen dat deze meer waard gaan worden.

Met de kennis die er tegenwoordig is, kunnen we van een aantal beleggingen zeggen dat ze zeer rendabel en veilig zouden zijn en van andere zouden we kunnen zeggen dat ze riskant zijn, maar wel heel veel geld op kunnen leveren.

Wat is het verschil tussen beleggen en investeren?

In principe lijkt beleggen op investeren. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Iemand die investeert, krijgt vaak een vast percentage van de winst (naar ratio van het geïnvesteerde vermogen). Of iemand investeert geld in een bedrijf (bijvoorbeeld in mankracht, machines en materiaal) met als doel er meer winst uit te halen op termijn. Een investering moet zich vaak nog terugverdienen. Een belegging heeft een ander doel: op korte of lange termijn een hoger rendement opleveren.

Toch wordt de term “investeren” nog vaak gebruikt waar “beleggen” wordt bedoeld. In dit artikel zullen we de term investeren niet al te vaak gebruiken, enkel wanneer we ook echt investeren bedoelen.

Zo kan een investering een belegging worden als we kijken naar een vakantiehuisje. Men investeert in het huisje, maar het is een belegging omdat het later verkocht en tussentijds verhuurd kan worden en dus geld oplevert.

Wat is het verschil tussen beleggen en daytraden?

Een andere term die nauw verwant is aan beleggen is “daytraden”. Toch is daytraden iets heel anders. De meeste beleggers vinden overigens dat daytrading niet te vergelijken is met beleggen, omdat er geen beleggersvaardigheden bij komen kijken.

Kort en bondig: een daytrader koopt effecten op de beurs en wil profiteren van de prijsverschillen gedurende één dag. Op een bepaald moment verkoopt de daytrader de effecten met winst. Elke dag is anders. Een daytrader verdiept zich vaak nauwelijks in bedrijven of grondstoffen, zoals beleggers wel doen.

In dit artikel gaan we verder niet al te diep meer in op daytrading.

Beleggen in CFD’s

Je zal straks meer lezen over de vele mogelijkheden die je als belegger hebt. Voordat we daarop verder gaan, kaarten we CFD’s aan.

CFD is de afkorting van Contracts for Differences. Je speculeert dus op een prijsverandering. Dat kan zowel een stijging als een daling zijn. Je hebt CFD’s in allerlei soorten en maten: van aandelen van grote bedrijven tot de waarde van Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Het beleggen in CFD’s is een heel mooie manier om in veel zaken te kunnen beleggen zonder dat je ze zelf in huis hoeft te halen. Sterker nog: veel CFD’s gaan in enkele minuten en soms zelfs enkele seconden weer van de hand.

Het uitgebreide platform Plus500 biedt de handel in CFD’s aan. Het is goede manier om kennis te maken met de handel in CFD’s.

 

Wat zijn de redenen dat mensen gaan beleggen?

Je hebt je voorgenomen om te gaan beginnen met beleggen. Waarom zou je dat doen? Als je het om je heen vraagt, zullen er mensen zijn die positief tegenover beleggen staan, maar ook mensen die er negatief naar kijken.

Aan welke kant sta jij?

De meeste nadelen liggen hem in het feit dat er altijd een risico aan beleggingen kleeft. Mensen durven niet zomaar een risico te nemen, want ze hebben daarmee de kans (een deel van) hun vermogen kwijt te raken.

Maar wie het goed aanpakt, kan verlies tot een minimum beperken en vooral afkoersen op winst. Tips hierover delen we verderop in het artikel. Hieronder sommen we de vier meest gehoorde reden die mensen hebben om te gaan beleggen voor je op.

 

Reden #1: Vermogen laten groeien in eigen hand

Stel dat je een (klein) vermogen hebt. Je wil meer van dat vermogen maken, want je hebt het niet direct nodig. Als je een auto koopt, ben je van één ding verzekerd: de waarde is al bijna gehalveerd op het moment dat je de garage uitrijdt.

Ook van de banken hoeven we het vandaag de dag niet meer te hebben. De schandalig lage rentestanden van 0,30 % zijn eerder regel dan uitzondering. Banken bedanken jou helemaal niet meer voor je spaargeld, waar ze nota bene zelf mee beleggen! Dan kun je het toch beter zelf gaan doen?

Kortom: het grote voordeel van beleggen is dat je de groei van je vermogen in eigen hand hebt. Je neemt de risico’s die jij wilt tegenover de rendementen die je aanspreken. Winst kun je mooi in je zak steken, terwijl je met het vermogen verder blijft beleggen.

 

 

Reden #2: Risico in eigen hand,  net als rendementen

De risico’s bepaal je dus zelf. Heb jij geen zin om van je beleggingen wakker te liggen? Dan kies je voor beleggingen met weinig risico. Dan kun je natuurlijk ook nog geld verliezen, maar lang niet zoveel als wanneer je voor een hoog risico kiest.

Bij een lager risico hoort vanzelfsprekend een lager rendement, maar dat geeft niet. Een laag rendement kan alsnog 2 tot 5% zijn en dat is vele malen meer dan wat je op je spaargeld krijgt.

Ben jij wel meer een gokker en lig jij niet gestrest wakker van je beleggingen? In dat geval kun je meer risico nemen en dus ook een hoger rendement tegemoet zien.

Het grote voordeel is dat je dit zelf in de hand hebt en elk moment aan kunt passen.

 

Reden #3: Beleggen is leuk

Een ander voordeel is dat de meeste beleggers het leuk vinden om te doen. Ze zien het als een hobby. Een hobby kost altijd geld, maar wie goed is in beleggen kan er juist geld mee verdienen!

Waarom is beleggen zo leuk?

Je ontdekt vaak nieuwe mogelijkheden, leest je hier goed voor in en leert er op die manier het nodige van. Mensen die beleggen zijn  vaak breed georiënteerd en kunnen dus ook over veel zaken meepraten.

 

Reden #4: Omdat de buurman het ook doet

De laatste reden dat mensen beginnen met beleggen is omdat een bekende, zoals de buurman of een zwager, het ook doet. En je zou maar net die boot missen die zo succesvol is!

Beleggen kan een vorm van competitie zijn.

Ook beleggen veel mensen omdat ze door een ander zijn aangestoken. Ze horen erover op feestjes en partijen en willen mee kunnen praten. Voor ze het weten zijn ze volleerd belegger en verdienen ze er een leuke boterham mee. Of verliezen ze een deel van hun spaargeld en hoor je ze er nooit meer over!

 

Hoe kun je leren beleggen?

Leren beleggen kan op verschillende manieren. Op internet zijn gratis cursussen te vinden, maar ook betaalde cursussen. Ene Rob Wessels biedt peperdure daytrading workshops aan waarin hij in een Van der Valk Hotel laat zien hoe hij handelt op de beurs.

Ook opleidingsinstanties als de NHA, LOI en NTI bieden diverse cursussen aan om jou de kneepjes van het vak te leren. Vaak betaal je enkele honderden euro’s voor zo’n cursus.

Je hoeft niet diep in de buidel te tasten om te leren beleggen. Een handleiding als “Beleggen voor dummies” is voldoende. Maar beter nog is het om direct te starten met ervaring op te doen. Want door ervaring zal je pas echt leren.

Je kunt na afloop van dit artikel namelijk direct beginnen met beleggen. Gratis en voor niets, zonder dat je echt geld kwijt raakt. Het platform Plus500 biedt je namelijk de optie om in een demoversie een en ander uit te proberen, het beleggen eigen te maken. Op die manier weet je wat jouw handelingen teweeg zouden brengen als je met echt geld zou gaan handelen.

Zodra je het idee hebt dat je er klaar voor bent, kun je geld overmaken op je account en echt beginnen.

 

Waarom geld beleggen als je het ook kunt bewaren?

Misschien ben je nu op het punt aangekomen dat je je afvraagt waarom je het geld dat je over hebt niet zou bewaren in plaats van te gaan beleggen?

Dat kan ook.

Het is heel slim om geld achter de hand te hebben. Stel dat de wasmachine kapot gaat, je auto het begeeft of je een lekkage hebt… Daar heb je geld voor nodig.

Het is dan ook niet verstandig om al je spaargeld in beleggingen te stoppen. Begin met een klein deel. Iets dat je kan missen, zoals een stukje van je eindejaarsuitkering of je vakantiegeld.

In verreweg de meeste scenario’s is het op termijn voordeliger om te beleggen dan dat je geld bewaart. Het ligt er echter aan hoe je het aanpakt. In Nederland is de afgelopen honderd jaar de aandelenmarkt altijd wel met enkele procenten gegroeid, wat betekent dat aandelen meer waard zijn geworden.

€ 1000 in aandelen zou in dat geval dus meer opleveren dan wanneer je het ergens in een sok bewaart.

 

Waarom is beleggen beter dan sparen?

Over deze vraag hebben we het eigenlijk al wel gehad. Spaarrentes leveren nauwelijks nog iets op. Zo weinig zelfs dat mensen soms meer kosten aan de bank en het gebruik van rekeningen hebben dan dat ze bedankt worden voor hun spaargeld.

Een simpele rekensom laat zien dat een belegging met minimaal rendement nog meer oplevert dan een gemiddelde spaarrekening tegen een rente van 0,30 %.

Spaarrekening

€ 1.000 levert in het gunstigste geval in een jaar 0,01 % rente op, wat neerkomt op € 0,10.

Natuurlijk kan het zijn dat de spaarrentes ooit weer aan gaan trekken, maar dat is nu nog niet het geval. En dan dan nog heb je het niet in eigen hand. Je blijft afhankelijk van het succes van de bank, die jou vervolgens beloont voor je spaargeld. Door te beleggen neem je de controle uit  handen van de bank en beslis je zelf over je vermogen. Alleen al dat idee vinden veel mensen erg prettig.

Laag rendement

Bij een laag rendement kun je tot wel 5% winst behalen op je belegging, terwijl het risico laag blijft. De Telegraaf noemt dit ook wel saai beleggen.

Stel dat je een gemiddeld rendement van 2,5% aanhoudt (en de risico’s dus zeer beperkt zijn). Dan kun je uit € 1.000 zo’n € 25 overhouden. Dat is heel wat meer dan wat de spaarrente voor je betekent!

Dat beleggen met een laag rendement meer oplevert dan sparen, mag wel blijken uit deze grafiek die op Robeco.nl werd gepubliceerd:

Robeco beleggen versus sparen

Hoog rendement

Er zijn natuurlijk ook volop mogelijkheden om tegen een hoog rendement te beleggen. Het rendement kan dan oplopen tot 10%, 15% of zelfs meer.

Op € 1.000 is dat dan al gauw € 100 tot 5 150 winst.

Met een hoogrendement  kun je dus in korte tijd heel veel geld verdienen. Maar wanneer er een hoog rendement is, is er vaak ook een hoog risico. Heel simpel, want anders zou iedereen wel instappen en zijn geld zien groeien.

Je moet je er dus bewust van  zijn dat wanneer je veel geld in één keer wil verdienen, je ook de nodige risico’s zal moeten lopen. En vaak loopt het met dergelijke beleggingen niet goed af. Hoog rendement is voor ervaren beleggers, die het reilen en zeilen op de beurs kennen en enigszins kunnen voorspellen waar het heen gaat (al kan niemand dat ooit helemaal doen).

Zeker als beginner raden we je af om niet te snel met een hoog rendement te gaan beleggen. Het leren beleggen zal  ook de nodige tijd van je vergen.

 

20 Verschillende Methoden om te Beleggen

Waarschijnlijk ben je overtuigd om te beginnen met beleggen. Anders was je niet tot hier gekomen. Een verstandig besluit. Maar met dat besluit ben je er nog niet. Er zijn wel 20 verschillende methoden om te kunnen beginnen met beleggen. Alle 20 bespreken we ze hieronder. We vatten kort samen wat de beleggingsvorm inhoudt, wat voordelen en nadelen zijn en of we je als beginner adviseren met dergelijke producten te starten.

Wat je met die gegevens doet, bepaal je natuurlijk helemaal zelf!

 

1 Beleggen in aandelen

Als we het over beleggen hebben, denken de meeste mensen aan beleggen in aandelen. En dat is helemaal niet zo gek.

Aandelen worden op de beurs verhandeld en zijn al heel lang de populairste en bekendste vorm van beleggen.

Aandelen maken deel uit van een bedrijf en dat maakt het een stuk zekerder als belegging. Wie een aandeel heeft, koopt eigenlijk ook een stukje zeggenschap over het bedrijf. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering hebben aandeelhouders dan ook de nodige beslissingen te nemen.

De meeste beleggers doen het niet om mee te mogen beslissen over het bedrijf. Ze willen vooral geld verdienen aan de aandelen. Het voordeel van aandelen is dat ze onderhevig zijn aan de actualiteiten en je dus van tevoren kunt bepalen of iets zal gaan stijgen of dalen. Wanneer je het nieuws goed volgt, kun je dus veel van tevoren aan zien komen.

Je kunt handelen in de aandelen van veel bedrijven, zoals Apple, Heineken, Amazon, Netflix en zelfs Ferrari en Tesla. De meest verstandige beleggers die in aandelen handelen, doen van tevoren een nauwkeurig onderzoek naar de bedrijven in kwestie.

In plaats van in aandelen, kun je CFD’s handelen, via Plus500. Dit neemt wel meer risico’s met zich mee.

Je kunt handelen in de aandelen van vele bedrijven, zoals Apple, Heineken en zelfs Ferrari. De meeste beleggers die in aandelen handelen, doen van tevoren onderzoek naar een bedrijf.

 

Voordelen

 • Aandelen zijn een makkelijke manier om te beginnen met beleggen.
 • Er zijn heel veel vormen van beleggen in aandelen mogelijk.
 • Veel winst behoort tot de mogelijkheden.
 • Als aandeelhouder zou je dividend (dat is een winstuitkering) kunnen krijgen als het goed gaat in het bedrijf.

 

Nadelen

 • Wanneer je weinig verstand hebt van aandelen, kun je veel verlies maken.
 • Aandelen vereisen veel geduld en beheersing.
 • Veel professionals zitten ook in de aandelen (wat ook weer een goed teken en dus een voordeel kan zijn, natuurlijk.)

 

Beginnen met aandelen?

Aandelen zijn een relatief veilige belegging om mee te beginnen. Het platform Plus500 kan je hier heel goed bij helpen.

 

2 Beleggen in sprinters

Sprinters zijn beleggingsproducten waarmee weliswaar heel veel winst te maken valt, maar waar ook de nodige risico’s aankleven. Het gaat bij sprinters om speculatie en een hefboomproduct.

Dat betekent dat je een product voor veel meer geld kan aankopen en verkopen dan dat je er in werkelijkheid voor geeft.

Bijvoorbeeld: je koopt een sprinter met een onderliggende waarde van €100, maar betaalt slechts € 25. Het restant van € 75 wordt bekostigd door de bank. Je hebt dan een hefboom van 100 : 25 = 4, want je betaalt slechts 25% van de totale waarde.

De rendementsontwikkeling van deze sprinter is dus vier keer zo groot als die van de onderliggende waarde.

Stijgt de koers 1 procent? Dan betekent dit een waardevermeerdering van 4 procent op.

Dat geldt echter ook andersom! Een daling van 1 procent is direct een daling van 4 procent.

Het grootste voordeel van de sprinter is dat je een stoploss hebt. Dat betekent dat je nooit meer kunt verliezen dan je inleg. Het werkt dus niet negatief en levert je geen schulden op.

 

Voordelen

 • Met speeders kun je heel snel profiteren van koersstijgingen en -dalingen.
 • Je kunt met kleine bedragen instappen en de rest laten bij financieren.
 • De mogelijkheden tot winsten zijn vele malen hoger dan andere beleggingsvormen.
 • Er zijn veel mogelijkheden om speeders aan te kopen, van aandelen tot valuta en van grondstoffen tot edelmetalen.

 

Nadelen

 • Zeer risicovol in vergelijking met andere beleggingen.
 • De kans bestaat dat je je volledige inleg kwijtraakt.
 • Speeders zijn echt iets voor actieve beleggers met veel ervaring.

 

Beginnen met speeders?

Speeders zijn een risicovol product dat je goed moet snappen. We adviseren om eerst ervaring op te doen met aandelen, grondstoffen of cryptocurrencies.

 

3 Beleggen in speeders

Het beleggen in speeders lijkt erg op het beleggen in sprinters. Het belangrijkste verschil is dat ze door andere banken worden uitgegeven.

De risico’s en rendementen blijven gelijk, al is het wel zo dat je twee verschillende soorten speeders aan kunt schaffen:

Quanto speeders, waarbij de bank het valutarisico draagt. Wanneer je buitenlandse effecten koopt in een andere valuta, loop je geen wisselkoersrisico.

Limited speeders, waarbij de looptijd vaststaat. De uitoefenprijs blijft die tijd op hetzelfde niveau.

 

Voordelen

 • In korte tijd is veel rendement te behalen.
 • Met quanto en limited speeders kun je nog meer zelf bepalen.

 

Nadelen

 • In korte tijd kun je veel geld of zelfs je volledige inzet verliezen.
 • Beleggen in speeders is echt iets voor ervaren beleggers.

 

Beginnen met speeders?

Nee. Zoals gezegd zijn speeders echt iets voor ervaren beleggers. Het is beter om eerst ervaring op te doen, je goed in te lezen en dan voorzichtig eens wat uit te proberen.

 

4 Beleggen in turbo’s

Ook turbo’s lijken erg op sprinters en speeders. Zo erg dat ze vaak in één woord genoemd worden. Er zijn nauwelijks verschillen met sprinters, behalve de banken die ze uitgeven.

Een turbo is een hefboom voor geleend geld dat gebruikt is om effecten te kopen. Hierop is veel winst te behalen, maar ook is het mogelijk om in korte tijd heel veel geld kwijt te raken.

Turbo’s zijn eigenlijk een verhaal apart. Mocht je willen overwegen om in turbo’s te beleggen, raden we je aan om gericht op zoek te gaan naar informatie daarover. Lees je goed in en voorkom teleurstellingen.

 

Voordelen

 • In korte tijd kun je met turbo’s heel veel geld verdienen.

 

Nadelen

 • Net zoals je in korte tijd veel geld kunt verdienen met turbo’s, kun je het ook in korte tijd kwijtraken.
 • Turbo’s zijn – net als sprinters en speeders – meer voor de ervaren belegger.
 • Turbo’s kunnen vrij ingewikkeld zijn.

 

Beginnen met turbo’s?

Net als speeders en sprinters is het niet raadzaam om met turbo’s te beginnen als je wilt leren beleggen. De kans op verlies is namelijk erg groot en zou het plezier in beleggen danig kunnen verstieren. Begin liever met producten die wat veiliger zijn, zoals aandelen, opties en obligaties.

 

5 Indextrackers

Beleggen in complete indexen, dat is wat je doet als je in indextrackers zit. Ook wel ETF’s.

Denk jij dat de volledige AEX (gemiddeld gezien) gaat stijgen? Dan kun je een AEX ETF kopen en meeprofiteren van de gemiddelde winst van alle bedrijven die in de AEX zijn ondergebracht.

Een ETF is een fonds en daarmee een verzameling van alle aandelen die in een bepaalde beursindex zijn opgenomen.

Met een ETF koop je dus een piepklein aandeel van alle bedrijven in de index. Dat kan natuurlijk ook gelden voor de Dow Jones, de Nasdaq, Nikkei en andere internationale beurzen.

Een ETF vereist weinig beheer en is dus een makkelijke belegging. Daardoor zijn de kosten ook een stuk lager dan bij een gewoon fonds.

Tevens is het risico klein, want hoe groot is nu de kans dat een hele beursindex failliet gaat? Alleen een globale ramp zou dat kunnen veroorzaken.

Geld kan minder waard worden binnen een ETF, maar zal vrijwel niet volledig verdwijnen. Dat zou immers betekenen dat de complete beurs volledig verdwijnt.

Indextrackers zijn vooral prettig voor mensen die wel willen beleggen, geduld hebben en op lange termijn een lekker rendement willen behalen.

 

Voordelen

 • Vergeleken bij andere fondsen zijn de kosten erg laag.
 • Het risico van beleggen in indexen is zeer laag.
 • Je zal weinig tot geen stress hebben van deze vorm van beleggen.

 

Nadelen

 • Weinig risico, dus ook niet al te hoge rendementen.
 • Je moet veel geduld hebben.
 • Als het mis gaat, is het zonde van de tijd en investering.

 

Beginnen met indextrackers?

ETF’s (indextrackers) zijn zeker geschikt voor beginnende beleggers. Ze zijn simpel, vergen weinig onderhoud en lekker overzichtelijk.

 

6 Beleggingsfondsen

Geen zin om zelf aan de slag te gaan met beleggen? Dan kan een beleggingsfonds uitkomst bieden. Er zijn heel veel beleggingsfondsen te vinden. Het idee achter een dergelijk fonds is dat er al een portefeuille is samengesteld waarin jij mee kunt beleggen.

Zit er een goede belegger achter die portefeuille? Dan kan dat voor jou erg voordelig zijn. Tegelijkertijd scheelt het je veel stress en gedoe, maar kan het een hoog rendement opleveren.

Toch is het lang niet altijd voordelig om een fonds te nemen. De meeste fondsen presteren gemiddeld onder de beursindex. Mocht er dan winst over blijven, dan betaal je ook voor je deelname aan het fonds.

Het is vooral een vorm van beleggen voor passieve beleggers. Mensen die wat geld overhebben en er het minimale uit willen halen, maar het niet erg vinden dat anderen én over het geld beschikken én er wat aan overhouden.

 

Voordelen

 • Je hoeft er weinig voor te doen.
 • Er zijn hoge rendementen mogelijk.

 

Nadelen

 • Kosten veel geld.
 • Je hebt er zelf niets over te zeggen (en bent dus niet zelf aan het beleggen).
 • Er blijven grote risico’s aan zitten, zeker omdat een ander de beslissingen neemt.

 

Beginnen met beleggingsfondsen?

Je bent hier niet gekomen om niet te gaan beleggen, toch? Een fonds kan geen kwaad, maar je hebt totaal niets voor het zeggen. Je leert er ook niet zoveel van. Wat beter is, is om op Plus500 een gratis account aan te maken en daarin te oefenen. Zo houd je het in eigen hand.

 

7 Penny stocks

Penny stocks zijn als het ware heel goedkope aandelen (aandelen voor een penny, zeg maar). Er kleeft wel een heel groot risico aan. Dat betekent natuurlijk ook dat je er heel veel aan kunt verdienen.

De aandelen die als penny stocks worden uitgegeven zijn doorgaans van bedrijven die op het punt staan failliet te gaan. Ze verdienen nauwelijks nog wat. Maar als ze verdienen, is dat goed voor de aandeelhouders. Die worden dan ook onder die voorwendselen aangetrokken.

Penny stocks zijn vooral voor ervaren beleggers interessant, omdat die kennis van zaken hebben en weten wat een noodlijdend bedrijf nog voor streken uit kan halen om er bovenop te komen.

 

Voordelen

 • Je kunt er meer mee verdienen dan met “gewone” aandelen.
 • Het is een vrij spannende manier van beleggen.

 

Nadelen

 • De kans op verlies is zeer groot.
 • Je belegt in bedrijven die eigenlijk al ten dode zijn opgeschreven.

 

Beginnen met penny stocks?

Begin liever gewoon met aandelen. Als dat eenmaal goed gaat, kun je altijd een keer een penny stock proberen. Misschien wel goed om te weten dat de meeste handelaren in aandelen de penny stocks doorgaans links laten liggen. De reden? Teveel risico, te weinig rendement op zo’n goedkoop aandeel.

 

8 Opties

Beleggen in opties betekent dat je het recht (een optie) koopt om een bepaalde belegging te kopen of te verkopen. De prijs hiervoor wordt van tevoren vastgesteld. De optie is in de meeste gevallen van toepassing op een belegging in aandelen.

Bijvoorbeeld: er is een aandeel dat voor € 5 verkocht wordt. Je koopt een optie om dit aandeel voor € 6 te verkopen. Zodra het aandeel stijgt en € 7 waard wordt, wordt jouw optie ook meer waard. Je kan geld verdienen als je de optie gebruikt, maar ook als je de optie (het recht dus om het betreffende aandeel te verkopen) verkoopt.

Al met al een ingewikkelde manier, die een stuk eenvoudiger kan. Hoe? Door gewoon de aandelen in kwestie te kopen. Je kan dan het “recht” op die aandelen niet doorverkopen, maar kunt wel op een vrij makkelijke manier extra geld verdienen aan het aandeel zelf.

 

Voordelen

 • Je koopt het recht om een aandeel te kopen of verkopen.

 

Nadelen

 • Ingewikkeld.
 • Het is eenvoudiger om zelf aandelen te kopen.

 

Opties voor beginners?

Als je het wil, kun je als beginner prima in opties beleggen. Of het zinvol is, is niet te zeggen. We raden aan om je breder te oriënteren, bijvoorbeeld door zelf in aandelen te gaan handelen.

 

9 Binaire opties

Binaire opties zijn vrij risicovol en hebben volgens experts weinig met “echt beleggen” te maken. Het wordt eerder gezien als gokken.

Bij binaire opties heb je als het ware twee opties:

 1. De koers gaat omhoog
 2. De koers gaat omlaag

Je zet dus in op een daling (put) of een stijging (call) van de koers.

Hierbij zou je moeten letten op de nieuwsberichten rondom een bepaald bedrijf. Er wordt dan aangenomen dat de koersen stijgen bij positieve berichtgeving en dalen bij slechte berichtgeving. Je kunt dus op beiden inspelen.

Of het echt zo uitpakt, is natuurlijk nooit te zeggen.

Wat je ook kan doen is een technische analyse van de koersen. Je bestudeert dan de cijfers door de jaren heen en kunt een lichte voorspelling doen.

Wederom geldt: niets is zeker… zelfs na een lange daling kan de daling nog even aanhouden.

 

Voordelen

 • Er is veel geld te verdienen in binaire opties.

 

Nadelen

 • Binaire opties worden niet als een echte vorm van beleggen gezien door experts.
 • De risico’s zijn erg groot.
 • Binaire opties hebben een negatieve naam in de media.

 

Beginnen met binaire opties?

Als je echt wil leren beleggen, kun je de binaire opties het beste (tijdelijk) overslaan. Het is meer een vorm van gokken dan dat je er echt een vaardigheid in krijgt. Ook zal je in de media vooral negatieve verhalen over binaire opties lezen. Ze staan gewoon niet echt goed bekend (vaak worden ze gezien als scam).

Binaire opties

10 Obligaties

Een andere vorm van beleggen wordt gevormd door het uitgeven van een lening. Deze worden obligaties genoemd.

Stel dat je € 10.000 over hebt en deze via een obligatie in een bedrijf steekt. Dan krijg je hier enerzijds rente over, gedurende de tijd dat het bedrijf gebruik maakt van jouw lening. Anderzijds krijg je je geld terug.

Bij een rente van 5% kan dat dus € 15.000 zijn aan  het einde van de looptijd.

Obligaties zijn veilig. Zeker als het bedrijf haar leningen goed kan betalen, loop je weinig tot geen risico.

Echter kan het ook risicovol worden wanneer dat niet het geval is. Bedrijven die het moeilijk hebben geven dan vaak een hogere rente. Je verdient hier dus meer mee, maar hebt ook het risico je geld kwijt te raken.

 

Voordelen

 • Beleggen in obligaties kan gezien worden als een veilige manier van beleggen.
 • Obligaties zijn relatief eenvoudig.

 

Nadelen

 • Veel beleggers vinden het saai om in obligaties te beleggen.

 

Beginnen met obligaties?

Dat zou je zeker kunnen doen. Ga er echter niet vanuit dat het heel spannend wordt en je er heel veel van opsteekt. Beleggen in obligaties doe je vooral vanuit de veiligheid. Het is een goed alternatief voor een spaarrekening.

 

11 (Dure) dranken

Beleggen gaat verder dan alleen maar financiële constructies, zoals turbo’s, sprinters, obligaties, indexen en fondsen.

Zoals in de inleiding van dit artikel al benoemd, is beleggen een vorm van geld investeren in de hoop er winst uit te maken.

Daarom kun je ook beleggen in dure dranken, zoals wijn of whisky.

Het is een typische beleggersvorm en je moet er verstand van hebben of ervoor openstaan om er meer over te weten te komen.

Maar het is geen geheim dat er veel geld omgaat in drank. Sommige wijnen gaan voor duizenden tot tienduizenden euro’s over de toonbank. Hetzelfde geldt voor goede whisky’s.

Wie geld over heeft en het leuk vindt, kan in deze dure dranken gaan beleggen. Het is de kunst om de dure fles op een later moment voor nog meer geld te verkopen!

 

Voordelen

 • Het is een leuke hobby, waarbij je inhoudelijk ook veel leert.
 • Wanneer je geluk hebt, kun je heel veel geld verdienen aan een fles drank.

 

Nadelen

 • Je moet er zelf veel ruimte voor hebben om de flessen op te slaan.
 • Je moet verstand hebben van dure dranken.

 

Beginnen met dure dranken?

Het is geen klassieke vorm van beleggen. Wanneer het je daar wel om te doen is, raden we aan vooral eens naar grondstoffen, cryptocurrencies en forex te kijken.

 

12 Kunst

Net als met dure dranken, kun je ook in kunst beleggen. Kunst heb je in allerlei soorten en maten en is behoorlijk waardevast. Kunstwerken kunnen ook in waarde toenemen.

Het kan lastig zijn om aan echte kunst te komen, maar gelukkig is er ook “goedkopere” kunst. Het is natuurlijk wel de vraag of deze kunst in waarde zal gaan stijgen.

Je moet hier verstand van hebben en de bereidheid hebben om er meer over te leren. Maar wie daar het geduld, de tijd en de zin voor heeft, kan er zeker geld mee verdienen.

 

Voordelen

 • Het is een leuke manier om met beleggen en kunst bezig te zijn.

 

Nadelen

 • Je moet de ruimte hebben om kunst op te slaan.
 • Je moet kennis hebben van kunst.

 

Beginnen met beleggen in kunst?

Zodra je een kunstwerk koopt, beleg je al in kunst. Het gaat er dan om dat je het later voor meer geld weer van de hand kunt doen. Maar echt leren beleggen doe je niet met kunst. Dan kun je beter in grondstoffen of aandelen beleggen.

 

13 Vastgoed

Van vastgoed is bekend dat het redelijk waardevast is. Zeker in tijden dat de huizenprijzen stijgen kun je veel rendement op je belegging halen. Vastgoed wordt ook vaak als investering gezien. Je kunt er dan bijvoorbeeld aan verdienen door een woning of kantoorruimte te verhuren.

De vastgoedwereld is wel een aparte wereld. Je moet kennis hebben van veel regeltjes en juridische feiten.

Maar wie veel geld over heeft en iets tastbaars wil kopen, zit zeker goed met vastgoed.

Vastgoed kan ook een vakantiehuisje op Texel zijn of meebouwen aan een vastgoedproject.

 

Voordelen

 • Vastgoed is waardevast.
 • Bij stijgende huizenprijzen kun je veel rendement halen op je eerdere investering/ belegging.
 • Van vastgoed kun je ook tussendoor profiteren.

 

Nadelen

 • Je moet aardig wat geld hebben om in vastgoed te kunnen investeren.
 • Je moet op de hoogte zijn van veel regels.

 

Beginnen met vastgoed?

Als je een ruimer budget hebt, is het zeker goed om (een deel van) je geld in vastgoed te steken. Hoge rendementen, weinig risico’s en een tastbaar object.

 

14 Grondstoffen

Een vat olie, katoen, aardgas, suiker, cacao of rijst? Je kunt overal in handelen. Zeker als je gebruik maakt van brokers als Plus500 kun je snel een vat olie kopen en even zo snel weer verkopen.

Het gaat hier vooral om het verhandelen van grondstoffen. Je koopt ze goedkoper in dan dat je ze verkoopt en haalt daar winst uit.

Maar dat is niet alles.

Je kunt ook inspelen op koersverschillen middels CFD. Denk jij dat – door een oorlog of andere crisis – de prijs van olie gaat stijgen? Of denk jij dat de cacao-oogst gaat mislukken? Dan kun je daarop inspelen.

Kennis van de grondstoffen is niet vereist, maar zal wel in je voordeel werken.

 

Voordelen

 • Er zijn buitengewoon veel mogelijkheden.
 • Je houdt het handelen zelf in de hand.
 • Je bepaalt zelf voor welke prijs je inkoopt en verkoopt.
 • Verlies is in te perken.
 • Rendementen kunnen hoog oplopen.

 

Nadelen

 • Je betaalt vaak traders fees.

 

Beginnen met beleggen in grondstoffen?

Is het raadzaam om als beginnende belegger in grondstoffen te handelen? Het kan zeker een goede manier zijn om kennis te maken met beleggen, zeker omdat je van een CFD broker als Plus500 gebruik kunt maken. Dat maakt het toch allemaal net even wat makkelijker.

 

15 Edelmetalen

Diamanten, goud, koper en zilver zijn voorbeelden van edelmetalen. Ze worden niet alleen verkocht in sierraden,  maar ook gebruikt in de industrie. Zo wordt diamant gebruikt om boormachines mee te maken en wordt koper in veel mobiele telefoons, smartphones en tablets gebruikt.

Er is dus vraag naar.

Handelen in grondstoffen kan hoge rendementen opleveren. Zo heeft de goudprijs jaren achter elkaar een stijging laten zien.

Je kunt eenvoudig handelen in edelmetalen door gebruik te maken van het platform Plus500. Hier kun je bijvoorbeeld inspelen op de koersverschillen in edelmetalen. Denk jij dat de prijs gaat dalen of stijgen? Zet daar dan op in en haal een rendement.

 

Voordelen

 • Er is veel mogelijk op het gebied van edelmetalen.
 • Edelmetalen zijn dagelijks nodig.
 • Het rendement op edelmetalen is hoog.

 

Nadelen

 • Handelen in edelmetalen kost je commissies bij veel platformen.

 

Beginnen met edelmetalen?

Het is als beginner zeer verstandig om te beginnen met CFD’s in edelmetalen. Plus500 is gespecialiseerd in deze CFD’s en heeft een uiterst mooi platform waar je het snel onder de knie zal krijgen.

+
 

16 Start-ups helpen

Ben jij een ondernemer? Vind je het leuk om andere ondernemers te helpen? Dan kun je overwegen om te beleggen in startups.

Een startup is een bedrijf dat nog maar net begonnen is. Er is dus weinig winst, maar wel geld nodig om door te kunnen groeien. Bijvoorbeeld om werknemers aan te trekken, de marketing te betalen of om in de productie te steken.

Wie een startup als belegging ziet, moet zich goed verdiepen in de visie van het bedrijf en de cijfers kennen. Maar als je eenmaal vertrouwen hebt, kan het een makkelijke manier zijn om je geld te beleggen.

Vaak krijg je enkele aandelen in het bedrijf en maak je dus winst (net zoals je doet met opties).

Wel moet opgemerkt worden dat ieder jaar veel startups over de kop gaan. Hoe mooi een idee ook is, de realiteit is keihard. Veel bedrijven komen nooit van de grond. Soms door wanbeleid, soms omdat de ideeën – hoe mooi ook – niet goed ontvangen worden.

Hier moet je je bewust van zijn.

 

Voordelen

 • Het kan erg leerzaam en leuk zijn om op deze manier geld te beleggen.
 • Je helpt anderen.
 • Hoog rendement is niet uitgeloten.

 

Nadelen

 • Veel risico’s, want de meeste startups gaan failliet.
 • Je verlies veel geld bij een faillissement.

 

Beginnen met beleggen in startups?

Als je het risico wil nemen, kun je beginnen met beleggen in startups. Wil je wel investeren in bedrijven, maar niet al teveel risico lopen? Lees dan snel verder onder crowdfunding.

 

17 Crowdfunding

Vind je het te spannend om te investeren in een startup? Dan kun je crowdfunding als belegging overwegen.

Bij crowdfunding zoeken mensen met een plan naar geldschieters. Als bedankje krijg je een deel van de opbrengst en je investering terug.

Dit biedt investeerders de kans om iets goeds te doen met hun geld.

Er kleven natuurlijk ook risico’s aan crowdfunding. Want je raakt je geld kwijt als een project niet van de grond komt. Het voordeel is echter dat je ook met kleine bedragen in kunt stappen, bijvoorbeeld geld dat je niet noodzakelijk nodig hebt.

Het is verstandig om je goed te verdiepen in de plannen die een persoon of bedrijf heeft met jouw geld. Dat kan je helpen om de knoop door te hakken.

 

Voordelen

 • Je helpt mensen met een idee verder.
 • Bij succes lift je mee.

 

Nadelen

 • Vrij onzeker.
 • Je kan hier geld in verliezen.

 

Beginnen met beleggen in crowdfunding?

Als je als belegger ook goed w.il doen en mensen graag helpt, is het zeker aan te raden om te beleggen in crowdfunding. Het is wel een heel andere tak van sport, zeker vergeleken met de handel in aandelen, grondstoffen en edelmetalen. Het is dan ook iets dat je er beter naast kan doen.

 

18 Investeren in je woning

Beleggen en investeren liggen dicht bij elkaar, zoals we in de inleiding al schreven. Je bent nu aardig wat vormen van beleggen tegengekomen. Misschien weet je het nog niet zo goed en vraag je je af of beleggen wel echt iets voor je is. Maar tegelijkertijd wil je iets goeds doen met je geld.

Waarom investeer je het niet in je woning?

Daarmee kun je ook geld “verdienen”, alleen moet je het anders bekijken. Stel dat je aflost op je hypotheek. Dan dalen je maandlasten en betaal je enkele tientjes tot honderden euro’s per maand minder aan je hypotheek. Dat geld “verdien” je dus met je investering.

Hetzelfde geldt voor zonnepanelen en kunststof kozijnen. Bijkomend voordeel is dat je woning meer waard wordt. Mocht je het ooit willen verkopen, dan kun je er dus veel meer voor krijgen dan dat je ervoor betaald hebt.

Zeker mensen die genoeg hebben van de lage spaarrentes die banken geven, kiezen ervoor om hun spaargeld in het huis te stoppen en er op die manier van te profiteren.

 

Voordelen

 • Je merkt vrij snel effect.
 • Je hebt je geld goed besteed.

 

Nadelen

 • Het uitgegeven geld kan niet nog een keer worden uitgegeven.
 • Je moet goed op de hoogte zijn van belastingregels.

 

Beginnen met investeren in je huis?

Als je tot nog toe weinig andere ideeën hebt opgedaan op het gebied van beleggen, kan het goed zijn om te beginnen met investeren in je huis. Je besteedt je geld dan op dit moment zeer gunstig.

 

19 Handelen in vreemde valuta

Enkele jaren geleden was Forex erg in trek. Met Forex wordt Foreign Exchange bedoeld. Dat komt neer op vreemde valuta.

Mensen die in vreemde valuta handelen spelen eigenlijk voortdurend in op de koersverschillen van vreemde munten. Zo kopen ze dollars goedkoop in en verkopen ze ze duurder. Zo werkt het ook met de yen, de dinar en de roebel. Het is maar net hoe je het wil.

Valutahandel is niet zeer risicovol, want de koersen gaan doorgaans niet dramatisch omhoog of omlaag. Wanneer er een crisis is of een gebeurtenis tot een dramatische reactie leidt, kun je hier natuurlijk wel flink van profiteren. Maar ook kun je het schip ingaan.

Het platform Plus500 biedt ook CFD’s aan voor vreemde valuta. Je kunt hier dus wat ervaring op doen en bekijken of het iets voor je is.

 

Voordelen

 • Weinig hoge risico’s.
 • Goed in de hand te houden.
 • Bij en dramatische gebeurtenis kun je veel geld verdienen.

 

Nadelen

 • Bij een dramatische gebeurtenis kun je veel geld verliezen.

 

Beginnen met valutahandel?

Je kunt op Plus500 een gratis account aanmaken en met nepgeld ervaren hoe de handel in valuta verloopt. Probeer het eens en bepaal daarna of je ermee doorgaat.

+
 

20 Beleggen in cannabis

De cannabisindustrie neemt serieuze vormen aan. Zeker in het buitenland, zoals in Canada, wordt marihuana gelegaliseerd en als medicijn ingezet. In Canada zijn meerdere bedrijven die toestemming hebben om op grote schaal cannabis te telen.

Beleggen in deze cannabisindustrie kan dan ook zeer interessant zijn. Er is immers veel vraag naar cannabis en de mogelijkheden zijn alleen maar aan het groeien.

In onderstaand filmpje wordt verteld dat er serieus geld te verdienen valt met beleggen in cannabis, maar dat er ook veel bedrijven bij zijn die op de lanbge termijn niet zo rendabel zullen zijn. Ook vreest men voor een bubbel…

Cannabis is lange tijd verboden geweest. Het is dus een nieuwe wereld waarvan de regels nog niet voor iedereen even duidelijk zijn. Als je van plan bent in cannabis te gaan beleggen, moet je daar wel goed van op de hoogte zijn.

 

Voordelen

 • Er zijn hoge rendementen te behalen met cannabisbeleggingen.

 

Nadelen

 • In Nederland is cannabis nog niet gelegaliseerd. Je moet dus goed op de hoogte zijn van de regels.

 

Beginnen met beleggen in cannabis?

Je kunt beginnen met beleggen in cannabis, maar moet dan vaak wel in bestaande fondsen stappen. Zo leer je niet de kneepjes van het vak en betaal je veel kosten aan de portefeuillebewaarder.

 

 

21 Beleggen in cryptocurrencies

Beleggen in cryptocurrencies kan een zeer winstgevende bedoeling zijn. Wie in 2010 in de Bitcoin geloofde en er voor € 100 had gekocht, was daar in 2018 miljonair mee geworden. De prijzen stegen aanzienlijk.

Maar Bitcoin is allang niet meer de enige cryptomunt. Ethereum, Litecoin en Ripple zijn goede opvolgers.

Steeds meer ICO’s steken de kop op, maar slechts enkele valuta worden door het publiek geaccepteerd. Het gaat bij cryptocurrencies ook  helemaal niet zozeer om het “geld”, maar eerder om de achterliggende technologie: de blockchain.

Zo heeft Bitcoin de blockchain gebruikt om betalingen te kunnen verrichten zonder tussenkomst van banken en overheden. Anonieme betalingen dus. Ethereum wil de blockchain inzetten voor meer transacties dan alleen geld. Ook documenten, verzekeringen en hypotheken zouden via de blockchain gedaan moeten kunnen worden.

En zo zijn er meer.

Je kunt cryptogeld ruilen op een exchange. In plaats van je euro’s krijg je dan een tegoed in Bitcoin, Ripple of Litecoin. De waarde van deze munteenheden fluctueren enorm. Er zitten dus veel risico’s aan, maar ook veel mogelijkheden.

Wie liever niet zelf over de cryptomunten beschikt, maar wel wil inspelen op de enorme koersverschillen, kan wederom bij Plus500 terecht. Plus500 heeft zich  gespecialiseerd in cryptovaluta en kan je helpen om in CFD’s te handelen. Verwacht jij dat de prijs van Bitcoin verder gaat stijgen? Als je daarop inzet, kun je met Plus500 je vermogen zien groeien.

 

Voordelen

 • Er is heel veel nieuws over cryptogeld, wat goed is voor de koersen.
 • Steeds meer mensen zoeken alternatieven voor de gewone banken en zetten hun geld om in digitaal geld.
 • De koersen van de Bitcoin reisden de pan uit. Hetzelfde kan gaan gebeuren met de andere munten.
 • Los van de digitale valuta zit er veel techniek achter de blockchain. Hoe serieuzer deze techniek wordt neergezet, hoe groter de kans dat de waarde van de valuta nog verder gaat stijgen.

 

Nadelen

 • Cryptovaluta zijn onvoorspelbaar. De koersverschillen zijn gigantisch.

 

Beginnen met beleggen in cryptogeld?

Je kunt via Plus500 heel makkelijk ervaring opdoen in de handel in CFD’s op cryptogeld. Het voordeel is dat je dan zelf ervaart hoe snel die koersen wisselen.

Hoe maak je nu een goede keuze voor jezelf?

Meer dan 20 manieren van beleggen. Dat had je misschien niet aan zien komen. Hoe maak je nu voor jezelf een goede keuze?

We hebben je al geholpen door aan het einde van elk stukje ongevraagd wat advies op te sommen of je de  betreffende vorm van beleggen nu wel of niet als beginner zou moeten willen.

Wat ons betreft kun je moeiteloos beginnen met het beleggen in aandelen, vreemde valuta, grondstoffen, edelmetalen, cryptocurrencies en het speculeren in koersverschillen (CFD’s). Verreweg de makkelijkste manier om daarmee te beginnen is via het platform Plus500.

Maar het kan zijn dat jij daar anders over denkt. We geven je graag nog enkele overwegingen mee bij het maken van een keuze. Heb je daar geen behoefte aan? Klik dan hier om verder te gaan naar de 5 lessen van Warren Buffet.

 

Overwegingen om een keuze te maken

Beleggen kun je zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Van het passieve meeprofiteren van een beleggingsportefeuille tot het steken van je geld in crowdfunding of startups tot  het beleggen in cryptovaluta, vreemde valuta, grondstoffen, edelmetalen en aandelen van Apple, Tesla of Ferrari. Het kan allemaal. Toch moet je de volgende overwegingen even meenemen voordat je de knoop doorhakt.

 

1 Hoeveel geld kan ik missen?

We kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken. Wanneer je veel geld te besteden hebt, kun je natuurlijk kiezen voor beleggen in vastgoed. Dat kan zeer veel rendement opleveren en je kunt er ook direct van profiteren. Bijvoorbeeld als je een vakantiehuisje koopt of wanneer je een gekocht pand verhuurt.

Heb je veel geld, maar wil je niet in vastgoed investeren? Dan kun je ook voor kunst kiezen of geld in dure drank stoppen. Er zijn heel veel mogelijkheden voor rijke mensen om te beleggen.

Heb je niet buitensporig veel geld? Ook dan kun je prima meekomen. Met kleine bedragen kun je namelijk al op Plus500 in CFD’s handelen, maar ook aandelen kopen. Of grondstoffen en opties. Zelfs turbo’s, sprinters en speeders zijn met een kleine portemonnee aan te schaffen. Je hoeft niet bang te zijn dat je jezelf daarmee in de schulden steekt, want de producten bieden daar bescherming tegen.

 

2 Op welke termijn wil je beleggen?

Wil jij op korte of lange termijn beleggen? Daarin zit een cruciaal verschil Mensen die op lange termijn beleggen, hebben geduld en kunnen de stress van de belegging aan (omdat ze het geld kunnen missen of omdat ze beleggen als iets extra’s zien, een soort van hobby). Op lange termijn kun je beleggen in cryptovaluta, maar ook in aandelen of obligaties. Wil je op korte termijn beleggen? Dan kun je via sprinters, speeders en turbo’s proberen winst te boeken. Ook kun je inzetten op koersstijgingen en –dalingen.

 

3 Spreiden of all-in

Als je eenmaal besloten hebt hoeveel geld je in totaal aan het beleggen wil uitgeven, moet je bepalen of je dit geld in één keer ergens op in gaat zetten of dat je het bedrag gaat spreiden.

Beiden hebben voor- en nadelen.

Zo zijn de voordelen van spreiden dat je – in het geval van een ongunstige koers – niet al je geld in één keer kwijt bent. Je hebt immers niet al je geld ingezet op één paard, zoals het spreekwoord zegt.

Een nadeel kan echter zijn dat één belegging zo goed gaat dat je er achteraf spijt van hebt dat je niet all-in bent gegaan (waarmee we ook gelijk het voordeel van all-in bespreken).

Ga je all-in, dan kun je dus veel geld verdienen op een gunstige belegging (voordeel), maar ook net zo makkelijk veel geld verliezen (nadeel).

 

4 Hoge kosten

Wat je ook niet moet vergeten is dat je kosten maakt tijdens het beleggen. Kopen en verkopen kosten geld. Posities innemen ook. Het gaat niet om honderden euro’s, maar wie een beetje veel belegt, zal zien dat de kosten toch aardig oplopen.

Ruim hier bij voorkeur een buffer voor in, maar wees je er vooral van bewust. De kosten die je kwijt bent aan deze kant van het beleggen, kun je niet omzetten in  beleggingen zelf. Ze zullen dus niet winstgevend zijn.

Vanuit dat perspectief kun je misschien beter besluiten om meer op één beleggingsvorm in te zetten dan dat je tal van beleggingen hebt lopen en bij kleine beetjes hoge kosten maakt.

Het kan schelen als je van tevoren een overzicht maakt van welke kosten bepaalde platformen rekenen voor het doen van dergelijke transacties. Wij hebben uitgezocht dat Plus500 hierin verreweg de goedkoopste en meest voordelige partij is.

 

5 Begrijp jij wat je gaat doen?

Eén van de bekendste investeerders is Warren Buffet. Hij heeft een duidelijke visie over beleggen. De belangrijkste visie die hij deelt is dat je je geld moet stoppen in zaken die je begrijpt. Zo heeft hij zelf jarenlang alle aandelen op het gebied van technologie gemeden. Niet omdat hij er niet in vertrouwde, maar omdat hij het niet begreep (en kennelijk ook de tijd en moeite niet wilde nemen om het te begrijpen).

Je begrijpt dat hem dat heel veel geld heeft gekost, want de tech-sector is enorm gegroeid.

Dat Buffet niet stom is en begrijpt wat hij doet, was al veel eerder gebleken. In 1988 stak hij 1 miljard dollar in aandelen van Coca-Cola. Daar heeft hij in de dertig jaar die volgden zeker geen spijt van gekregen. Buffet snapte Coca-Cola namelijk wel, dacht op de lange termijn en was bereid het risico te nemen.

 

6 Laten doen of zelf doen?

Ben jij bereid om zelf tijd te gaan steken in beleggen? Dat is een goede zaak, want dat spaart veel kosten uit. Je hoeft geen beleggingsfonds te betalen of te delen in de winst. Maar ook loop je niet het risico te vallen voor de vele foute beleggingsadviseurs, fondsen en managers die er zijn.

Met name in de binaire opties loopt veel gespuis rond. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op beleggen en waarschuwt geregeld voor dubieuze praktijken onder beleggers. Wanneer je een voorstel krijgt en geneigd bent ermee in zee te gaan, kan het zeer lonend zijn om de betreffende persoon of instantie even na te gaan.

 

7 Maandelijks beleggen?

Je zou tot slot kunnen overwegen om niet in één keer een grootbedrag te spenderen aan het beleggen, maar elke maand een deel te investeren. Daarmee hoef je niet in één keer een groot bedrag op te hoesten, maar spreid je dat een beetje.

Ook raak je zo niet in één keer door je budget heen.

Je kunt het bedrag dat je voor ogen had in porties verdelen. Bijvoorbeeld € 2.000 verdelen over tien maanden van € 200. De winst stop je dan in je eigen zak of in een apart potje om verder mee te beleggen.

Maandelijks een klein bedrag aan je beleggingsavontuur spenderen zorgt er voor dat het leuk blijft en je de tijd krijgt om het beleggen verder onder de knie te krijgen. De kans dat je de eerste maanden gaat ervaren hoe het is om geld te verliezen, zit er dik in. Dan is het niet verkeerd om te weten dat je nog aardig wat geld achter de hand hebt en het beleggen gewoon voort kunt zetten met de nieuwe lessen die je geleerd hebt.

 

Weet waar je voor kiest

Deze 7 overwegingen kunnen je helpen om een goed onderbouwd besluit te nemen over het beleggen. Weet waar je voor kiest en waar je voor staat. Door deze overwegingen mee te nemen werk je eigenlijk aan je persoonlijke visie op het gebied van beleggen. Een visie die je helpt om vanaf hier de koers te bepalen!

 

5 Lessen van Warren Buffet

Als er één persoon op de wereld is die “beleggen” door zijn aderen heeft stromen én uitademt, is het de Amerikaanse Warren Buffet. We noemden hem net al even in het Coca-Cola verhaal. Warren Buffet is een zakenman en investeerder, die in zijn leven heel veel belegd heeft. Daarover schreef hij dan ook talloze boeken.

Warren Buffer heeft laten zien dat hij geduldig kan zijn. Zijn grootste klappers sloeg hij op beleggingen die hij tientallen jaren heeft laten lopen, zoals zijn investering van 1 miljard in Coca-Cola in 1988.

Op het internet is veel terug te lezen over Warren Buffet. Nu jij van plan bent serieus te gaan beleggen, geven we je deze 5 lessen van Warren Buffet graag nog even mee.

Warren Buffet

1 Houd je ogen open en zie mogelijkheden

Warren Buffet is iemand die overal mogelijkheden in ziet. Ook al lijkt iets weinig op te gaan leveren, als je er even anders naar kijkt, ziet het er ineens heel anders uit. Wat hij daarmee wil zeggen is dat je niet te snel moet oordelen. Geef iets te tijd om te bezinken en slaap er een nachtje over. Deze les kan van pas komen als je het ziet zitten om in kleine bedrijven en startups te beleggen, maar ook als je de mogelijkheden van cryptovaluta op de blockchain onderzoekt.

Wel is Warren Buffet iemand die van overzicht houdt en overzicht belangrijk vind. Hij adviseert dan ook om niet op alle mogelijkheden in te zetten. Niet teveel variëren. Kies een paar investeringen of beleggingen uit die je goed kunt overzien. Stoot af wat niet goed gaat en doe meer van wat wel goed gaat. Zo leer je ook heel snel.

 

2 Vermijd moeilijke beslissingen

Als een beslissing moeilijk is, moet je hem niet nemen. Die les leert Warren Buffet. Hij bedoelt ermee dat er veel tijd en energie verloren kan gaan als een beslissing moeilijk te maken is. Het kan allemaal vrij zwart/wit.

Er zijn teveel mogelijkheden om in te beleggen en investeren om het moeilijker te maken dan het is.

Kortom: twijfel je om ergens in te beleggen? Doe het dan vooral niet.

 

3 Houd beleggen zo simpel mogelijk

Beleggen is am sich niet moeilijk. Maar mensen zijn geneigd om het zichzelf zo moeilijk mogelijk te maken. Dat moet je volgens Warren Buffet niet doen. Houd het simpel door:

 • Het overzicht te bewaren.
 • Niet teveel verschillende dingen te doen.
 • Goed op de hoogte te blijven van wat je wél aan het doen bent.
 • Niet alles te willen weten van waar je nee tegen hebt gezegd.

 

4 Durf fouten te maken!

Je leert het meest van je fouten. Want iemand die op een dag geen fouten maakt, leert niets. Vanuit die gedachte maakt Warren Buffet een stuk prettiger om af en toe te falen. Hij is zelf ook veel geld verloren in beleggingen die uiteindelijk niet uitpakten zoals hij hoopte.

Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, heeft hij geanalyseerd waarom het fout ging. Dat heeft hem “inzichten opgeleverd die meer geld waard zijn dan wat ik had verdiend als die beleggingen wel goed hadden uitgepakt”.

Kortom: een goede les kan soms duur zijn.

 

5 Wil je rijk worden? Investeer dan in jezelf!

Tot slot is de mooiste les: investeer in jezelf als je rijk wil worden! Weten wat je wil is één, ervoor gaan is een tweede. Doe opleidingen, cursussen, maak reizen, ga naar congressen, ontmoet mensen die je iets kunnen leren én ga er vooral voor. Wie rijk wil worden moet zichzelf dat toestaan. Je moet zelf kijken naar wat je nodig hebt en je ontdoen van zaken die je ophouden.

Ook is het erg belangrijk om geduld te hebben. Ontwikkelen kost nu eenmaal tijd.

 

Nog meer tips

Wil je nog meer tips? In dit filmpje deelt Evan Carmichael nog 10 tips van Warren Bffet in een ntoendop.

 

7 Regels voor Beginners

Je hebt in dit artikel vele handreikingen gekregen omtrent beleggen. Intussen heb je kunnen lezen wáárom mensen beleggen (of waarom ze het niet doen), waarin je precies kunt beleggen en welke methoden er zoal zijn. Ook heb je vijf wijze lessen van Warren Buffet kunnen lezen.

Het is bijna tijd om te beginnen. Maar lees eerst deze 7 tips die je vast en zeker gaan helpen om  het meest maximale uit je beleggingen te halen.

 

1 Tactiek afkijken

Afkijken werd vroeger misschien afgestraft, maar waarom zou je zelf het wiel uitvinden? De kunst van het afkijken kan je zoveel verder brengen.

De tactiek van het beleggen kun je afkijken. Bijvoorbeeld door boeken over beleggen te lezen. Zoals de boeken van Warren Buffet.

Maar ook kun je op internet al vele kanten op, Youtubefilmpjes kijken en gewoon mensen volgen die ergens zijn ingestapt.

 

2 Wees consequent

Een goede belegger is consequent. Je moet richting geven aan je beleggingen en niet de ene dag heel anders reageren dan de dag ervoor. Daarmee kun je namelijk in de problemen komen. Beleggingen pakken vooral goed uit als je weet wat je doet, verlies durft te nemen en heel duidelijke afspraken maakt.

Welke afspraken kun je met jezelf maken?

 • Bepaal voor jezelf hoeveel winst je wil maken voordat je aan een belegging verdient. Is het 10%, 20% of neem je genoegen met 5%?
 • Hoeveel verlies wil je maximaal lijden?
 • Hoe lang hou je bepaalde posities, aandelen, grondstoffen vast?
 • Hoeveel verschillende vormen van beleggen doe je tegelijkertijd?

Het werkt goed om deze afspraken ergens op papier vast te leggen. Zo kun je jezelf eraan herinneren als je ze uit he oog dreigt te verliezen.

Consequent handelen is voor de meeste beleggers van het grootste belang. Wanneer je met jezelf duidelijke afspraken hebt gemaakt, lukt het ook beter om je hoofd koel te houden op momenten dat er crisis en wanorde dreigt.

 

3 Zorg dat je weet waarin je belegt

Grondstoffen en edelmetalen, maar ook (crypto)valuta zijn onderhevig aan het nieuws en vele invloeden van buitenaf. Een slechte oogst, een burgeroorlog, een slechte review op sociale media… Het zijn allemaal factoren die de waarde van een investering kunnen bepalen.

Voor jou als belegger is het dus van groot belang dat je weet waarin je belegt. Lees je in in de grondstoffen en edelmetalen, maar ga verder dan dat. Hoe zit het met het land waarin de grondstoffen verbouwd worden en de edelmetalen worden gedolven? Hoe is de situatie daar? Is er een bepaalde dreiging of wijst iets erop dat de koersen kunnen gaan veranderen?

Zeker als je consequent handelt en één, twee of drie beleggingen hebt lopen, is het goed om je er meester over te maken.

Het helpt om erover te lezen, maar ook om het nieuws op sociale media te volgen.

 

4 Volg de actualiteiten

Zoals bij punt 3 al werd aangegeven moet je je product kennen, maar ook de actualiteiten moet je  niet uit het oog verliezen. Een burgeroorlog in Centraal-Afrika kan de diamantprijs behoorlijk doen stijgen. Presidentsverkiezingen kunnen de waarde van een valuta doen kelderen.

Je hebt op meerdere manieren voordelen te halen uit het nieuws. Enerzijds kun je het nieuws gebruiken om voor jezelf helder te krijgen hoe je investeringen en beleggingen het er vanaf zullen gaan brengen. Anderzijds kun je ook besluiten om in een nieuwe belegging te stappen. Dreigt de prijs van diamanten te gaan stijgen? Dan is dat een mooi moment om CFD’s af te sluiten voor diamanten!

 

5 Risicospreiding of all-in?

Een vraag waar veel beleggers mee worstelen is of ze all-in moeten gaan of hun risico moeten spreiden. Daar is dan ook geen eenduidig antwoord op te geven. Wel goed is het om te weten wat risicospreiding precies is en wanneer je all-in gaat (al zal je dat waarschijnlijk wel opmaken uit de naam).

Stel dat je Bitcoin hebt gekocht. De waarde van Bitcoin is, ten aanzien van jouw aanschaf, met 400% gestegen. Je had er € 5.000 inzitten en dat is nu € 20.000 waard.

Er kunnen twee dingen gebeuren: de stijging gaat verder en naar 450% en 500% of de koers gaat dalen…

Het is op voorhand niet te zeggen. Maar het is wel belangrijk (zie ook tip 2) dat je van tevoren weet hoe je gaat handelen. Wees consequent.

Risicospreiding zou kunnen betekenen dat je de helft van je investering eruit haalt. Dat is € 10.000 en dus al een winst van € 5.000. De overige € 10.000 laat je nog even staan. Gaat de prijs nog verder omhoog? Dan heb je nog meer winst. Daalt de prijs? Dan heb je in ieder geval € 5.000 winst al binnen.

Wanneer je all-in gaat laat je de € 20.000 lekker staan. Het risico bestaat dat de prijs in één klap keldert en terug is bij af. Maar de kans is er natuurlijk ook dat je naar 500% en 600% afgaat. Wat betreft cryptocurrencies hebben we gezien dat het allemaal mogelijk is…

 

6 Handel via betrouwbare platformen

Er gaat veel geld om in beleggen. Wil jij beleggen leren? Diverse platformen bieden hun diensten aan. Maar helaas zijn lang niet alle platformen even betrouwbaar. Er zijn platformen die buitengewoon hoge fees vragen voor het gebruik van hun diensten, platformen die je geld “gijzelen” en moeilijk doen bij uitbetalingen.

Daarom is het goed om altijd gebruik te maken van betrouwbare platformen. Wat ons betreft is Plus500 het enige platform dat betrouwbaar is.

De voordelen van Plus500 even op een rijtje:

 • Plus500 is een beursgenoteerd bedrijf;
 • Handelen via Plus500 is 100% veilig;
 • Plus500 staat onder toezicht van financiële waakhonden, waaronder de Financial Conduct Authority;
 • De transactiekosten (fees) bij Plus500 zijn een stuk lager dan bij andere brokers;
 • Het is eenvoudig om een account (al dan niet met echt geld) aan te maken bij Plus500.

 

7 Ken je grens en ga ervoor

De laatste tip die we je willen geven is dat je je grens moet kennen. Je zal immers niet de eerste persoon zijn die zich ongeremd in het beleggen stort en veel spaargeld in rook op ziet gaan.

Je grens bepaal je door je af te vragen:

 • Hoeveel geld kan ik missen?
 • Met hoeveel geld ga ik starten met beleggen?
 • Hoeveel geld zet ik apart om eventueel later bij te leggen?
 • Hoe reguleer ik mijn winsten?
 • Wat doe ik bij verlies?

Je grens is van cruciaal belang en zorgt ervoor dat je de controle over het beleggen behoudt. Weet je van jezelf dat je je grenzen niet kunt bewaken en dat je in staat zou zijn ook je financiële buffers op te maken? Dan raden we je met klem aan om het beleggen bij deze af te zweren.

 

Ben jij er klaar voor?

Je hebt nu alle nodige kennis in  huis om succesvol te starten met beleggen. Je weet welke manieren van beleggen er zijn, hebt enkele lessen geleerd van Warren Buffet en een aantal tips gekregen om het beleggen nog beter te laten verlopen.

De makkelijkste manier om te starten met beleggen is door nu direct een account aan te maken bij Plus500. Dat kan gratis en voor niets.

Oefen in de demo-omgeving van Plus500 en pluis uit waar jij je het beste bij voelt: handelen in CFD’s van aandelen, opties, grondstoffen, edelmetalen of in cryptogeld?

Je zal zien dat je door te doen het vrij snel onder controle krijgt en beleggen echt heel leuk is.