Hoe werkt beleggen voor beginners?

Wil jij starten met beleggen? Ontdek dan hoe geld beleggen voor beginners werkt, hoe je aandelen kunt kopen en hoe je slim beleggen eigen kan maken. Hoe werkt het nu precies? In dit artikel voorzien we je van beleggingsadvies en hopen we je op weg te helpen je spaargeld verstandig in te zetten om tot een mooi rendement te komen.

Wat is beleggen?

Beleggen is als volgt uit te leggen: je legt geld in op basis van een inschatting van de toekomstige waarde van een bepaalde activa. Je kunt bijvoorbeeld geld inleggen in aandelen, maar ook in vastgoed of andere producten. De waarde van je belegging kan stijgen of dalen, afhankelijk van hoe de markt op dat moment ervoor staat.

 

Waar kun je beleggen?

Beleggen doe je op de beurs, dit is een plek waar geld wordt verhandeld en aandelen aan- en verkocht kunnen worden.

 

Waarin kun je beleggen?

Er zijn verschillende soorten producten die te koop zijn op de beurs, bijvoorbeeld aandelen en obligaties.

Je kunt ook denken aan grondstoffen als goud of zilver, palladium, olie en hout en aan indexfondsen (ETF’s).

ETF’s (afkorting van exchange-traded fund) zijn beleggingsproducten waarmee je de ontwikkeling van een index (zoals de AEX, NASDAQ of Dow Jones) volgt. In zo’n beleggingsfonds koop je niet één aandeel, maar meerdere aandelen van meerdere bedrijven. Hiermee spreid je de risico’s.

Hieronder leggen we de verschillende vormen aan je uit.

Zo werkt beleggen in het meest gunstige geval. Een aandeel groeit in waarde.

Zo werkt beleggen in het meest gunstige geval. Een aandeel groeit in waarde.

Beleggen in aandelen

Aandelen zijn als het ware deelnemingen in een bepaalde onderneming. De waarde ervan kan stijgen of dalen, afhankelijk van de prestaties van die onderneming op de beurs. Je kunt aandelen kopen bij een bank of broker, maar je kunt ook via internet gaan beleggen.

Als je aandelen koopt, dan neem je het risico dat hun waarde daalt en je geld verliest. Maar als ze stijgen, dan kan je er veel geld mee verdienen. Sommige mensen laten hun aandelen zelfs langdurig door vermogensbeheerders beheren, om zo het risico van verlies te beperken.

Met een geldig e mailadres download je gemakkelijk een gratis overzicht van aandelen die een hoog rendement opleveren volgens experts. (Let op: beleggen is niet zonder risico. Je loopt het risico je inleg kwijt te raken. Investeer nooit meer geld dan je kunt missen.)

 

Hoe koop ik aandelen?

Wil je zelf gaan beleggen en aandelen kopen? Dan moet je eerst een rekening openen bij een bank of broker. Hierop stort je het bedrag dat je wilt gaan beleggen. Je kunt hierbij denken aan een rekening bij de ING, ABN AMRO, Rabobank of DEGIRO.

Vervolgens beleg je op basis van hoeveel geld je wilt investeren in een aandeel en hoe lang je het geld wilt vastzetten (de looptijd). Vervolgens kies jezelf een belegging die past bij wat en waarvoor je wil beleggen. Je kan hierbij denken aan verschillende soorten producten zoals obligaties, ETF’s of aandelen. De prijs ervan hangt af van hun risico-niveau: als ze meer risico bevatten, dan zijn ze ook duurder. Hoeveel risico je wil nemen bepaal je zelf.

Dan koop je de aandelen die je wilt hebben door een bestelling te plaatsen bij je bank of broker. Je ontvangt daarvan een bevestiging en na verloop van tijd wordt het geld op je rekening gestort.

 

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een ‘schuldbekentenis’ van de overheid of bedrijven en geeft aan dat zij geld lenen van particulieren. De waarde ervan kan stijgen of dalen, afhankelijk van hoe veilig men deze vindt. Als je geld investeert in obligaties, dan leent je dat geld aan die organisatie en krijg je daarvoor rente terug. Een obligatie wordt doorgaans verhandeld op de beurs.

 

Beleggen in vastgoed

Vastgoed kan worden gezien als een onroerend goed, zoals grond of panden. De waarde van onroerend goed kan stijgen of dalen, afhankelijk van locatie, bestemming en andere factoren. Je kunt je geld investeren in verschillende soorten vastgoed: woningen, kantoren, winkels enzovoorts.

Als je je geld investeert in vastgoedobjecten, dan neem je het risico dat de waarde daalt en je geld verliest. Maar als de waarde stijgt, dan kan je er veel geld mee verdienen.

 

Beleggen in andere vormen

Er zijn nog tal van andere beleggingsvormen. Je kunt denken aan beleggingen in grondstoffen zoals goud of zilver, indextrackers (ETF’s) en goederen. ETF’s volgen de ontwikkeling van een index, zoals de AEX, NASDAQ of Dow Jones. Je kan hiermee dus gemakkelijk de verschillende markten volgen. Een ETF wordt door een beheerder bijgehouden.

Als je geld investeert in andere producten, dan loop je het risico dat de waarde daalt en je geld verliest. Maar als ze stijgen, dan kan je er ook veel mee verdienen.

 

Beginners beleggen vaak in indexfondsen of ETF’s

Voor je gaat beleggen in losse aandelen, kun je ook kiezen voor indexfondsen of ETF’s. Beleggen met indexfondsen is echt super simpel. Deze fondsen volgen de ontwikkeling van een index (zoals de AEX, NASDAQ of Dow Jones), maar kunnen ook een selectie van de grootste bedrijven bevatten of juist een selectie van bedrijven die aan duurzame energie werken.

Hoe dan ook, je kunt hiermee dus gemakkelijk verschillende markten volgen. Dit maakt het ook ideaal voor beginnende beleggers! Het grote voordeel van bijvoorbeeld ETF’s op aandelenmarkten ten opzichte van andere soorten belegging is dat je er niet per se lang over moet doen om in te stappen en uiteindelijk ook weer uit te stappen.

Tip: investeer een deel van je geld in een ETF of indexfonds om de ontwikkeling ervan te volgen.

Door te beleggen in een ETF of indexfonds spreid je risico's

Door te beleggen in een ETF of indexfonds spreid je risico’s.

Aanbieders indexfondsen en ETF’Ss

Er zijn verschillende aanbieders van indexfondsen en ETF’s, zoals:

  • ABN AMRO
  • ING
  • Rabobank
  • DEGIRO

 

Voordelen en nadelen indexfondsen of ETF’s

Voordelen indexfondsen en ETF’s:

  • Je hoeft niet veel ervaring te hebben.
  • Het is nog nooit gebeurd dat een indexfonds of ETF volledig instortte, omdat ze elkaar altijd evenwichtig opvolgen. Dit maakt het dus ideaal voor beginnende beleggers!
  • Nadelen indexfondsen en ETF’s.
  • Indexfondsen zijn vaak duurder dan andere soorten fondsen (zoals aandelenfondsen).

 

Voorbeelden indexfondsen en ETF’s

ABN AMRO:

ABN AMRO heeft de volgende indexfondsen: Indiase aandelen, Chinese aandelen en Mexicaanse aandelen. Deze kun je met elkaar vergelijken om uiteindelijk zelf jouw investering te bepalen! Daarnaast kan je er ook voor kiezen om geld te investeren in een mix (multi asset portfolio).

ING

ING heeft indexfondsen opgesteld die per regio gaan. Dit maakt het mogelijk om je geld te investeren in verschillende economieën. Daarnaast hebben ze ook een aantal ETF’s, zoals de ING Euro Stoxx 50 Index Fund en de ING MSCI World Index Fund.

Rabobank

Rabobank heeft indexfondsen die gaan over verschillende sectoren, zoals energie of financiële dienstverlening. Ze kunnen worden ingedeeld in groene of grijze fondsen. Daarnaast zijn er ook obligatiefondsen verkrijgbaar.

DEGIRO

DEGIRO heeft indexfondsen voor verschillende beleggers. Je kunt hierbij denken aan een fonds voor beginnende of professionele beleggers, maar ook aan groene en grijze fondsen! Daarnaast zijn er ook nog ETF’s op indices van diverse landen verkrijgbaar. In totaal gaat het om meer dan 600 producten die je via DEGIRO kan in- en uitstappen binnen één dag!

 

Start met beleggen in indexfondsen en ETF’s

Voor je gaat beleggen in individuele aandelen kun je ervaring op doen met indexfondsen en ETF’s. Dit doe je makkelijk en snel bij DEGIRO!

Ga naar DEGIRO

 

Ontdek welke beleggingsvorm het beste bij jou past

Ontdek welke beleggingsvorm het beste bij jou past. Gebruik de handige tool van DEGIRO om te berekenen wat er op je rekening zal staan als je geld investeert in indexfondsen, ETF’s of andere producten!

 

Slim beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners is niet altijd gemakkelijk: je moet goed op de hoogte zijn van wat er speelt op de markten en snel beslissingen kunnen nemen. Sommige mensen laten hun aandelen dan ook langdurig door een belegger of bank beheren, om zo het risico van verlies te beperken.

Ook een goede spreiding kan je helpen minder risico te lopen en toch een hoog rendement te behalen.

Maar met de juiste kennis en ervaring is beleggen zeker geen moeilijke opgave. Je kan hiermee veel geld verdienen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je ook veel kunt verliezen.

 

Beleggingshorizon

In beleggerskringen wordt de term “beleggershorizon” vaak gebruikt. Deze horizon geeft een einddoel aan. Bij dat einddoel heeft je inleg namelijk een bepaalde waarde bereikt en dat is dan een mooi moment om belegd geld uit te keren. Uiteraard kan dan weer voor een nieuwe of verlengde beleggingshorizon gekozen worden. De term komt vaak voor bij adviezen op basis van analyses.

Wat gaat een aandeel op lange termijn doen?

Wat gaat een aandeel op lange termijn doen?

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is een manier om je geld te investeren in bedrijven of projecten die duurzame initiatieven ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door aandelen van milieu verantwoordelijke bedrijven te kopen, of door geld te steken in energie-efficiënte projecten. Lange tijd golden waterstof aandelen als duurzame belegging.

 

Gemakkelijk bepalen in welk fonds je moet inleggen als je gaat beleggen

Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen waarin je kunt inleggen, zoals aandelenfondsen, obligatiefondsen of grondstoffenfondsen. Je kan beleggen in een specifiek fonds, of in meerdere fondsen tegelijk. Met de juiste kennis en ervaring is beleggen zeker geen moeilijke opgave, maar veel mensen kiezen ervoor hun geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Die vermogensbeheerder kent de verschillende fondsen en brokers en kan daaruit de juiste fondsen selecteren.

 

Het juiste moment om te starten met beleggen

Het juiste moment om te beginnen met beleggen is altijd een persoonlijke keuze. Sommige mensen beginnen pas na hun studie, anderen wachten tot ze genoeg geld hebben opgepot of tot hun pensioen in zicht komt. Het kan ook handig zijn om beleggen als buffer tegen financiële onzekerheid te zien.

Wat je ook besluit, het belangrijkste is om te weten hoe beleggen werkt.

 

Het rendement van beleggen

Het verschil tussen de opbrengsten en kosten van beleggingsproducten, waaronder aandelen, is het rendement dat je kunt behalen. Dit rendement kan positief of negatief zijn. Heb je een aandelenpakket gekocht en de koers van die aandelen is gestegen? Dan heb je een positief rendement behaald. Is de koers juist gedaald? Dan is er sprake van een negatief rendement.

Het beleggingsrendement wordt bepaald door:

  • de opbrengsten uit beleggingen;
  • de kosten van beleggingen;
  • de risico’s verbonden aan beleggingsproducten.

 

Geld verdienen met beleggen

Om geld te verdienen met beleggen, is het belangrijk dat je begrijpt hoe het rendement van beleggingen wordt bepaald. Je kunt pas echt gericht gaan beleggen als je weet welke risico’s je neemt en wat de mogelijke opbrengsten zijn. Er bestaat geen magische formule om altijd winst te maken met beleggen. Wel is het mogelijk om slim te beleggen door rekening te houden met verschillende factoren zoals:

  • de economische situatie;
  • de waarde van aandelen;
  • het herstel van de economie.

In sommige gevallen toont onderzoek dat individuen met minder financiële kennis vaker rendement behalen door te beleggen in indexfondsen, omdat zij hierdoor geïntegreerd wordt opgenomen in groepstransacties die gericht zijn op lange termijn resultaten.

Het doel van beleggen geld verdienen

Het doel van beleggen geld verdienen.

 

Risico’s van beleggen

Misschien ken je de kreet al? “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” is erg belangrijk als je wilt beleggen. Wie belegt loopt risico en om te kunnen beleggen zul je moeten weten wat de risico’s van het zijn. Bij elke transactie die een investeerder doet, gaat hij of zij een zekere mate van risico lopen. Hoe groter deze investering is, des te meer kan er verloren gaan door onverwachte gebeurtenissen zoals:

  • inflatieverandering;
  • economische crisisjaren;
  • overnamepogingen in aandelencategorieën waar jouw fonds aanzienlijk belang in heeft;
  • wijzigingen in wet- en regelgeving.

Beleggen in aandelen is leuk, maar vereist ook aandacht. Net zo goed als dat de waarde kan stijgen, kan de waarde dalen.

 

Wees je bewust van de risico’s

Beleggers moeten zich bewust zijn van deze risico’s voordat ze besluiten om geld te investeren. Het is dan ook belangrijk om goed onderzoek te doen naar verschillende aandelen of andere soorten belegging, voordat je een keuze maakt. Je kunt hierbij advies vragen aan een financieel en professioneel adviseur. Zorg ervoor dat je alle mogelijkheden goed afweegt voordat je geld investeert.

 

Tips om risico’s te verkleinen

We geven je graag een aantal tips om risico’s te verkleinen.

  • Neem je liever minder risico’s? Met obligaties kun je goed oefenen in beleggen, terwijl het risico klein is.
  • Besef dat je je inleg verliezen kunt bij beleggen. Investeer dus nooit meer geld dan je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk!
  • Begin je een deel van je inleg te verliezen? Zorg dan dat je een stoploss hebt ingesteld. Hiermee voorkom je grote verliezen.
  • Kies waarin je wil beleggen en ga niet van alles tegelijk doen.

 

Onverwachte uitgaven bij beleggen

Ook goed om te weten is dat je bij beleggen altijd transactiekosten betaalt. Omdat die kosten per transactie gelden kan het lonend zijn om in één keer veel te beleggen in plaats van tien keer weinig. Stel dat je 100 aandelen van een bedrijf wil kopen, dan kun je beter in één keer 100 aandelen kopen dan in tien keer, want dan betaal je ook tien keer transactiekosten.

Het doel van beleggen geld verdienen.

Het doel van beleggen geld verdienen.

 

Beleggingsrekeningen vergelijken

Als je op zoek bent naar de beste beleggingsrekening, kijk dan eens bij de verschillende banken of financiële instellingen. Er is keuze uit meerdere rekentypen waardoor het vaak lastig kan zijn om te selecteren welke voor jouw behoeften geschikt is.

Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn:

  • vergoeding;
  • minimum in te leggen bedrag;
  • maximale inleg per transactie;
  • minimumbedrag dat beschikbaar moet zijn op de rekening;
  • transactiekosten.

Bedenk goed wat je belangrijke wensen zijn en vergelijk daarna alle mogelijkheden om tot de beste keuze te komen.

 

Wanneer beginnen met beleggen?

Wil je starten met beleggen, maar weet je niet precies wanneer? Ook dat is afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie.

We raden aan om te beginnen met beleggen als je:

  • 18 jaar of ouder bent;
  • minimaal € 1000,- hebt beschikbaar;
  • bereid bent om risico’s te nemen.

 

Cursus beleggen voor beginners volgen

Wil je graag leren hoe geld beleggen werkt? Bekijk dan de cursus van Trading Navigator. In deze cursus leer je alles over beleggen en hoe je slim kunt beleggen. Je leert onder andere:

  • wat een belegging is;
  • waarom mensen beleggen;
  • welke soorten belegging er zijn;
  • welk risico bij elke soort van belegging hoort;
  • hoe je goede investeringen onderscheidt van slechte investeringen;
  • welke aandelen op de lange termijn het kopen meer dan waard zijn.

Na het volgen van deze cursus ben je goed voorbereid op een succesvolle toekomst in de wereld van het beleggen! (Let op: beleggen is niet zonder risico. Je loopt het risico je inleg kwijt te raken. Investeer nooit meer geld dan je kunt missen.)

De 7 geheimen van succesvol beleggen

Wil je graag succesvol beginnen met beleggen? Lees dan het gratis ebook over de 7 geheimen van succesvol beleggen. In dit ebook leer je waardoor de meeste beleggers geld verliezen op de beurs (en jij dat dus niet zal doen), hoe je onnodige verliezen kunt tegengaan en belangrijke do’s en don’ts op de beurs. Als je dit ebook download krijg je gratis toegang tot een community vol met ervaren beleggers die je graag leren hoe je succesvol wordt.

De 7 Geheimen van Succesvol Beleggen

(Let op: beleggen is niet zonder risico. Je loopt het risico je inleg kwijt te raken. Investeer nooit meer geld dan je kunt missen.)

Investeren en beleggen voor beginners

Beleggen is een verstandige manier om je geld te gebruiken. Dit kan op verschillende manieren. Het voordeel van beleggen is dat je meer rendement kunt behalen dan bij het sparen, zonder de noodzaak voor veel werk en tijdverlies ervoor nodig te hebben. Als beginnend investeerder moet je wel goed weten waarvoor jouw geld bestemd wordt én hoe dit in elkaar steekt. Daarnaast ben je altijd risico’s aan het nemen en is het belangrijk om deze goed in te schatten.

Wil je starten met beleggen? Lees dan eerst ons stappenplan voor beleggen voor beginners of volg een cursus over beleggen. Bekijk ook welke rekentypen er zijn en vergelijk verschillende aanbieders van beleggingsrekeningen. Zo vind je altijd de beste deal! Succes op de beurs!