Aandelen kopen voor beginners (6 tips om snel te starten)

Aandelen kopen voor beginners is het onderwerp van dit artikel, want er is veel interesse in het kopen van aandelen door mensen die daar eigenlijk nog weinig verstand van hebben. Grote kans dat je anderen hebt horen praten over hun beleggingen en dat je zelf ook eens wat wil proberen. Aandelen kopen kan voor beginners even zoeken zijn, maar is op zich niet heel moeilijk. In dit artikel leggen we je kort uit waar je aandelen kunt kopen als je wilt beginnen met beleggen.

We vertellen je wat aandelen zijn, waar je aandelen kan kopen en geven je tot slot enkele tips om goed van start te gaan.

Aandelen kopen voor beginners

Wat zijn aandelen? Hoe gaat een aandeel in zijn werk? Misschien heb je nog nooit van aandelenhandel gehoord en ben je helemaal nieuw in deze wereld. Dan is het handig om te snappen wat je precies gaat kopen. Een korte uitleg van aandelen voor dummies.

 

Aandelen voor dummies

Een aandeel is eigenlijk een klein deel in een bedrijf of onderneming. Bedrijven geven aandelen uit. Dat doen ze om geld binnen te halen om te investeren in zichzelf. Iedereen die aandelen heeft in een bedrijf (of dat er eentje is of meerdere zijn) is aandeelhouder. In theorie heeft iedere aandeelhouder iets te zeggen over het beleid binnen het bedrijf. Maar verreweg de meeste aandeelhouders zijn passief betrokken bij het bedrijf en wachten hooguit tot hun aandeel meer geld waard wordt, om ze te verkopen.

Dat is ook precies het idee van aandelen kopen. Wachten tot de prijs stijgt en je er meer voor terug kunt krijgen dan je erin hebt gestopt. Wie dat op grote schaal doet, kan erg succesvol worden.

Alle bekende bedrijven geven aandelen uit. Denk aan technologiebedrijven als Apple, maar ook aan winkelketens als bol.com, Amazon en Ahold (Albert Heijn). Vind je het leuk om in bekende bedrijven met een grote naam te beleggen? Kies dan voor Tesla, Netflix of Ferrari. Maar let op: koop niet alleen maar aandelen omdat je dat leuk vindt! Wees geen dummie en verdiep je goed in wat je aan gaat schaffen! (Lees ook onze tips voor beginners.)

Aandelen kopen voor beginners en dummies

Waar kun je aandelen kopen?

Vroeger moest je naar de beurs om aandelen te kopen en te verkopen. Dat is nu wel anders. Er zijn allerlei handige apps die je helpen bij de aanschaf van aandelen. Dat maakt aandelen kopen voor beginners een stuk eenvoudiger! Zo heb je apps van:

  • De Giro
  • Binck Bank
  • Rabobank Beleggen
  • Evi van Lanschot
  • en vele, vele andere

 

Handelen in aandelen

Wat steeds meer mensen gaan doen is niet meer beleggen in aandelen, maar er effectief in handelen. Daarmee speel je niet alleen in op een stijgende lijn, maar kun je ook bij een daling van de aandelenkoers profiteren. Dit wordt handelen genoemd (traden). Door te traden kun je meer risico nemen, bijvoorbeeld door een hefboomproduct als cfd’s, en daarmee ook meer verdienen (en meer verliezen). Lees ook ons artikel ‘Wat zijn cfd’s?’

Omdat deze manier van handelen erg makkelijk en populair is, spelen brokers er handig op in door een gratis demo weg te geven. Wil je weten of handelen in aandelen iets voor jou is? In de demo-omgeving kun je goed oefenen, zonder dat je direct hoeft te betalen. Heb je de smaak dan eenmaal te pakken, dan kun je altijd nog echt geld inzetten.

 

Aandelen kopen (tips voor beginners)

Heb jij interesse om aandelen te kopen als beginner? In dat geval is het goed om je gedegen voor te bereiden. We delen hier enkele tips met je, in de hoop dat je op die manier goed van start kan gaan.

#1 Snappen voor je gaat doen

Lees je goed in. Beleggen en het kopen van aandelen voor beginners is een apart wereldje. Het is goed om op de hoogte te zijn van de gewoontes, maar ook het jargon dat gesproken wordt.

#2 Doe een analyse

Koop nooit zomaar aandelen, maar doe altijd een analyse. Bekijk het bedrijf waarvan je aandelen wil kopen vanuit meerdere hoeken en bepaal hoe gezond het is, hoe lang het bedrijf nog mee zal gaan (bestand tegen de toekomst?), hoe het geleid wordt en hoe er over het bedrijf gesproken wordt in de media.

#3 Spreid je beleggingen

Zeker als beginner is het goed om te spreiden. Zo kun je de effecten van verschillende aandelen goed volgen. Je zal hier en daar wat winnen, maar ook wat verliezen. Dat hoort er in het begin bij. Door te spreiden, spreid je ook de risico’s.

#4 Gebruik geld verstandig

Beleggen terwijl je in de schulden zit? Niet doen. Beleggen moet je alleen doen met geld dat je kan missen. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld hun vakantiegeld of dertiende maand. Gebruik alleen geld waarvan je zeker weet dat je het op korte termijn niet nodig hebt (of in het ergste geval volledig kan missen). Speel nooit met geleend geld.

#5 Bepaal het risico versus rendement

Natuurlijk is het leuk om veel te kunnen verdienen, maar over het algemeen geldt: hoe hoger de verdiensten, hoe hoger het risico. Bepaal dus altijd of je veel risico wil nemen of niet. Er zijn genoeg aandelen die je tegen een lager risico kunt kopen, waarmee je niet van de ene op de andere dag je geld ziet halveren.

#6 Liever handelen? Oefen eerst

Heb jij er wel zin in om te gaan handelen in aandelen en in te spelen op koersverschillen? Bijvoorbeeld op basis van aandelen, grondstoffen of de olieprijs? Dan raden we je aan om te beginnen met een demo-account. Daardoor leer je heel goed kennismaken met wat handelen op de beurs voor jou kan doen. Zodra je behendig genoeg bent, kun je echt geld in je account storten.

Maak een gratis demo-account aan.

 

Conclusie

Aandelen kopen voor beginners kan even zoeken zijn. Met dit artikel hopen we veel vragen beantwoord te hebben die je als beginnende belegger kunt hebben. We hebben je uitgelegd wat aandelen zijn (een lesje aandelen voor dummies gegeven) en verteld waar je zoal terecht kunt om aandelen te kopen. Met de tips die we aan het einde van dit artikel met je deelden hopen we dat je een goede start kunt maken op de beurs.