Penny stocks kopen? De beste manier om succesvol te handelen in goedkope aandelen

Wil jij penny stocks kopen? Penny stocks zijn zeer goedkope aandelen. De term verwijst naar de penny, die vooral in Amerika en Engeland gebruikt wordt om 1 cent (1 van 100) aan te duiden.

Penny stocks heten zo omdat ze soms voor 1 cent te koop staan, maar soms zelfs voor minder. De definitie van een penny stock ligt ongeveer rond de $ 4 of $ 5.

Waarom zou je beleggen in penny stocks? Wat zijn de voordelen en nadelen? En, belangrijker nog, hoe kies je een winstgevende penny stock uit? In dit artikel vertellen we je alles over penny stocks en geven we je het antwoord op deze vragen. Aan het eind van het artikel delen we de beste manier om in penny stocks te handelen.

Wat zijn penny stocks?

Penny stocks zijn aandelen die nog voor weinig geld aan te kopen zijn. Het zijn aandelen voor onder de $ 5 en vaak betreft het bedrijven die nieuw zijn of in financiële problemen verkeren. Penny stocks zijn populair onder beleggers, omdat ze heel volatiel zijn. In de praktijk zien we dat doordat penny stocks regelmatig met honderden procenten stijgen of dalen. Daar zit dus ook gelijk het grote risico in penny stocks: door de snelle wisselende koersen en de inzet van een groot vermogen, kun je veel geld verliezen óf verdienen…

Penny stocks kun je veelal op de gewone beurs kopen, zoals bij DEGIRO. Echter worden veel penny stocks over the counter (otc) gehandeld, wat betekent dat ze niet onder toezicht van de beurs staan. Voor penny stocks is dit normaal, maar het neemt ook weer wat meer risico met zich mee. Lees daarover bij de nadelen.

 

Penny stocks: de voordelen

Beleggen in penny stocks is niet te vergelijken met beleggen in normale aandelen. In veel gevallen worden penny stocks voor de korte termijn gekocht om ze met veel winst te verkopen. Het kan echter ook zijn dat beleggers kansen zien in de bedrijven achter goedkope penny stocks en ervoor kiezen op de long term in te zetten. Deze beleggers zijn dan veelal bestand tegen de continue koerswisselingen en vinden het niet erg om de nodige dalingen mee te maken.

Welke voordelen zorgen nu voor het succes van penny stocks?

 • Penny stocks zijn aandelen voor weinig geld, waardoor je er voor een paar tientjes al honderden of duizenden kunt bezitten.
 • De handel in penny stocks kan razendsnel gaan. Een aangekochte penny stock in de ochtend kan in de middag al voor een veelvoud worden verkocht.
 • Wie in penny stocks belegt, belegt in mogelijke kansen. Bedrijven die nieuw zijn kunnen met penny stocks al vroeg aandeelhouders aan zich binden.
 • Iemand die een goed gevoel voor handelen in penny stocks heeft kan per dag veel geld verdienen aan penny stocks.
 • Hoe groter je inleg, hoe meer winst je kan pakken bij een koersstijging. Stel dat je € 1.000 inlegt en de koers stijgt die dag met 300%, dan is je investering € 3.000 waard en win je € 2.000. Dit is een vorm van daytrading. Let wel: het kan ook andersom gebeuren (lees de nadelen).

 

Penny stocks: de nadelen

Laten we voorop stellen dat de handel in penny stocks een doordachte keuze moet zijn. Staar je niet blind op de enorme winsten die je ermee kunt boeken, maar bekijk vooral ook de verliezen die je kan maken. Weten welke risico’s je loopt betekent dat je doelbewust in penny stocks kunt gaan handelen.

Als er ergens veel geld in te verdienen is, zoals in penny stocks, betekent dit doorgaans dat er ook veel nadelen zijn. Hieronder de grootste nadelen van penny stocks:

 • De koersen van penny stocks zijn zeer volatiel. Verschillen van honderden procenten per dag (positief en negatief) zijn geen uitzondering. Je kan dus je inleg razendsnel zien verdampen.
 • Handelen in pennystocks kan behoorlijk wat stress opleveren, omdat je je investering als het ware op en neer ziet gaan. Koop alleen penny stocks als je hier tegen bestand bent!
 • Penny stocks worden veel gebruikt voor zogenaamde pump and dumps. Dat betekent dat grote groepen de aandelen inkopen, waardoor de waarde aanzienlijk stijgt, en dan weer verkopen tegen een hogere prijs. Als je hier niet bewust van bent en een aandeel aankoopt tijdens zo’n pump, krijg je deze waarde er waarschijnlijk nooit meer voor terug.
 • Penny stocks worden in een aantal gevallen over the counter (otc) verkocht. Dat betekent dat het bedrijf erachter veel minder plichten heeft ten aanzien van aandeelhouders. Ze hoeven geen inzage te geven en hoeven zich veel minder te verantwoorden. Op zich is dat niet erg, want het gaat vaak om jonge bedrijven die nog niet toe zijn aan de echte beurs, maar het is voor aandeelhouders wel een extra risico.
 • Hoe groter je inleg, hoe meer verlies je kan maken tijdens een koersdaling. Stel je legt € 1.000 tegen een penny stock van € 0,05 en de koers zakt met 100%, dan ben je je volledige inleg kwijt. Andersom kan dit echter ook gebeuren. Lees dan ook de voordelen van penny stocks.

 

Succesvolle penny stocks kopen

Nu je op de hoogte bent van wat penny stocks zijn, de voordelen en de nadelen, is het tijd om je te verdiepen in het kopen van succesvolle pennystocks. Penny stocks die winstgevend kunnen zijn.

Helaas is het niet zo dat je van tevoren met 100% zekerheid kunt zeggen dat een penny stock winst gaat genereren, maar je kunt er wel heel dichtbij zitten.

Experts zijn dag en nacht bezig met het analyseren van penny stocks, het volgen van de bewegingen, vooruitkijken en de cijfers bestuderen. Daardoor kunnen ze een vrij goed beeld geven van welke stappen je zou moeten zetten om succesvolle penny stocks te selecteren.

Onderstaande stappen kun je volgen om een succesvolle penny stock te selecteren:

 

Tip 1: Doe wat de bank doet als jij een huis komt kopen

Als jij naar de bank gaat omdat je een lening wil afsluiten voor een huis, doet de bank een aantal dingen. Ze willen weten hoe je financiën ervoor staan. Weegt je salaris op tegen de kosten van het huis dat je wil financieren? Heb je schulden en vorm je een risico? Doe wat de bank bij jou doet ook bij de aandelen die je geselecteerd hebt. Vraag jezelf af: Is dit bedrijf gezond? Loop ik risico als ik hierin investeer?

 

Tip 2: Zie het grote plaatje

Doe onderzoek naar het bedrijf achter de penny stock die je op het oog hebt. Wie vormen het management? Welke successen hebben zij eerder geboekt (of juist niet)? Hoe komt het bedrijf in het nieuws? Zijn er tekenen van potentiële groei, doordat er ontwikkelingen in het bedrijf gaande zijn? Zoals nieuwe samenwerkingen of contracten? Wordt er binnenkort een product gelanceerd dat voor veel mensen een verschil kan gaan maken?

 

Tip 3: Omzet en groei

Bestudeer de omzet van (liefst) de afgelopen 5 jaar, indien aanwezig en de afgelopen 5 maanden. Wat laat die groei zien? Is het stabiel? Groeit de omzet überhaupt? Zo niet, dan is dat een duidelijk alarmsignaal om een aandeel niet te kopen, hoe goedkoop het ook is.

 

Tip 4: Market cap

De market capitalization (market cap) is de waarde van het bedrijf op de beurs. De market cap wordt berekend door het aantal aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers van het aandeel.

Vergelijk de market cap met de huidige omzet. Hoe staat die market cap tegenover de omzet? Is er sprake van een logische market cap versus de omzet of juist niet? Dit zijn signalen om voor een aandeel te kiezen of juist niet.

 

Tip 5: Schulden en bezittingen

Vergelijk de schulden (liabilities) en de bezittingen (assets) van het bedrijf met elkaar. Het laatste kwartaal is daarbij erg belangrijk. Op zich hoeft een bedrijf niet schuldenvrij te zijn, zeker niet als een bedrijf nog jong is. Maar het is wel belangrijk dat de schulden aan het afnemen zijn en een bedrijf de groene cijfers ingaat.

Groene cijfers zijn bijna altijd een goed teken.

 

Tip 6: The Total Shareholders Equity

De waarde van alle aandeelhouders (the total shareholders equity) bereken je door de totale schulden af te trekken van de totale bezittingen. Leidraad is dat de laatste 5 kwartalen positief moeten zijn. Wanneer dat niet zo is, moet je de mogelijkheid zien dat een bedrijf de groene cijfers gaat bereiken. Dit kan namelijk het geval zijn bij nieuwe bedrijven.

 

Tip 7: Bepaal onderwaardering of overwaardering

Een mooie graadmeter om te bepalen of een penny stock een goede aanschaf is, is door te bepalen of een aandeel ondergewaardeerd of overgewaardeerd wordt. Onderwaardering is daarbij een positief signaal.

Is de market cap (tip 4) lager dan the shareholders equity (stap 6)? Dan is een bedrijf ondergewaardeerd en kun je zomaar een goed aandeel in handen hebben.

Is de market cap hoger dan the shareholders equity? Dan wordt een bedrijf overgewaardeerd en kun je het beter niet kopen.

Ook hier geldt: zie het niet te zwart/ wit, maar kijk altijd verder. Succesvolle, maar jonge bedrijven, kunnen bijvoorbeeld heel hard groeien en snel overgewaardeerd lijken te zijn. Dit soort bedrijven hebben vaak  geen geschiedenis van 5 jaar waar je naar kunt kijken. Luister hier naar je onderbuikgevoel of doe nog meer onderzoek.

 

Tip 8: Earnings per share

Tot slot hebben we de earnings per share (de verdiensten per aandeel). Dit geeft aan hoeveel een bedrijf verdient aan een aandeel. Hoe hoger die verdiensten, hoe beter. Zijn de getallen negatief? Dat betekent dat een bedrijf eerder geld toelegt op aandelen en dus niet winstgevend is.

 

Penny stocks kopen? Oefen met papiergeld

Een tip die veel gegeven wordt in de wereld van penny stocks en dient om het gevoel in de vingers te krijgen is door met papiergeld te oefenen. Kies volgens de 8 tips hierboven een aantal penny stocks uit en schrijf op een los blaadje de huidige waarde op. Investeer nu op papier een bepaald bedrag ( € 10.000 bijvoorbeeld, want dat rekent makkelijk) en houd een paar dagen, weken of maanden bij wat er met dat bedrag gebeurt. Zo geef je geen echt geld uit, maar kun je wel zien wat er zou zijn gebeurd als je dat had gedaan.

Zie bijvoorbeeld het aandeel NWFC.

Penny stocks kopen via papiergeld

 

Op 4 januari was een aandeel NWFC € 0,04 waard en is er voor € 10.000 aan aandelen gekocht. Dit leverde 250.000 aandelen op. Deze 250.000 aandelen vertegenwoordigen op 4 januari een waarde van € 10.000.

Vervolgens werden de aandelen tot 10 januari op papier gevolgd en is te zien dat 6 januari het beste moment was om te verkopen, met 7 januari als goede tweede.

Financieel heb je hier niet geen voordeel aan, maar je kunt op basis van deze gegevens wel veel leren. Waren er signalen dat de prijs op 5 januari ging zakken? Waarom was de waarde op 6 januari zo hoog? Wat gebeurde er op die dag met de totaal aantal verkocht aandelen? Was het druk op de beurs, waren er nieuwsitems die een rol hebben kunnen spelen?

Als je dit op de lange termijn doet, kun je nog veel meer informatie uit een dergelijke papieren investering halen.

En wil je toch graag met echt geld handelen? Kies dan voor een klein beetje geld. Zet niet gelijk duizenden euro’s op het spel, maar houd het op bijvoorbeeld € 100. Op die manier voelt het echter aan, maar beperk je eventuele verliezen.

 

Starten met penny stocks

Als geld verdienen met penny stocks echt zo makkelijk was, waren er heel wat meer mensen miljonair. Wie wil beginnen met penny stocks, raden we het product Pennywatch aan. Een abonnement op Pennywatch brengt je namelijk precies wat je zoekt: dé penny stocks van het moment op een presenteerblaadje. Het enige dat je hoeft te doen is ze aan te schaffen.

 

Pennywatch

Vind je het lastig om zelf een penny stock te selecteren? Als je meer hulp kunt gebruiken bij het starten met beleggen en het waarderen van aandelen, kan Pennywatch je helpen. Pennywatch belegt namelijk al langere tijd succesvol in penny stocks. Door lid te worden van Pennywatch krijg jij de beste opties voorgeschoteld, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Bekijk de uitgebreide voorbeeldportefeuilles en lees de berichten per aandeel. Met Pennywatch profiteer jij optimaal van penny stocks, zonder dat je bang hoeft te zijn de verkeerde penny stocks te selecteren.

Wat ontvang je allemaal bij een abonnement op Pennywatch?

 • Ruim 10 jaar ervaring met beleggen in penny stocks
 • Het grootste platform voor penny stocks in Nederland
 • Toegang tot uitgebreide analyses
 • Een zeer breed georiënteerde voorbeeldportefeuille
 • Er wordt gemikt op rendementen van 100% of meer
 • Pennywatch vindt de 2% winstgevende penny stocks in de markt

Wil jij optimaal profiteren van goedkope aandelen en succesvol in penny stocks handelen? Bekijk dan nu wat Pennywatch voor jou in petto heeft.

Ga naar Pennywatch