Beleggen in palladium aandelen wordt al enkele jaren op rij aanbevolen. Kenners zeggen dat palladium wel eens het nieuwe goud zou kunnen zijn. Palladium is namelijk schaars én wordt volop gebruikt bij de ontwikkeling van elektrische auto’s. Aangezien duurzaamheid en een schoner milieu de komende jaren de hoofdrol spelen op politieke agenda’s, kan het dus interessant zijn te beleggen in palladium aandelen.
In dit artikel vertellen we wat palladium is, waar het voor wordt gebruikt en hoe je in palladium kunt beleggen, al dan niet in de vorm van palladium aandelen. We delen ook de palladium koers met je, gezien bij verschillende aandelen. Vervolgens kun jij beslissen al dan niet palladium aan je portefeuille toe te voegen.
Wat is palladium?
Palladium is een edelmetaal en is bekend onder het symbool Pd in de tabel van Mendeljev. Palladium is een zilverwit metaal en heeft veel weg van platina. Het reageert namelijk niet met zuurstof. Palladium heeft de laagste dichtheid en het laagste smeltpunt van alle metalen uit de platinagroep.
Palladium wordt meestal gewonnen als ongebonden metaal als bijproduct uit nikkelertsen en koper. Maar het wordt ook gewoon uit de aardkorst gewonnen. In Rusland, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Canada en Zimbabwe liggen de belangrijkste palladiummijnen. Palladium wordt echter ook gewonnen uit recycling (bij voorbeeld uit katalysatoren).
Waar wordt palladium voor gebruikt?
Bij verwarming is palladium goed te bewerken, maar zodra het kouder wordt, wordt palladium erg hard en sterk. Palladium kan tot negenhonderd keer zijn eigen volume aan waterstof opnemen bij kamertemperatuur. Die eigenschap maakt palladium geschikt voor uiteenlopende industriële toepassingen.
Ongeveer 2/3 van alle palladium zou naar de auto-industrie gaan. Palladium kan namelijk giftige uitlaatgassen afbreken. Het wordt daarom in katalysators van auto’s gebruikt, omdat het 90% van de giftige stoffen neutraliseert.
Ook in de medische wereld wordt palladium gebruikt, onder meer bij de ontwikkeling van instrumenten en apparatuur.
Waarom in palladium beleggen?
Er wordt een mooie toekomst voor palladium verwacht. Haar unieke eigenschappen maken het een edelmetaal waar steeds meer vraag naar gaat zijn in een duurzame wereld. Hieronder enkele redenen om in palladium te beleggen.
- Verwacht wordt dat de milieuregels strenger gaan worden. Palladium kan daarin het verschil maken, omdat ze in de auto-industrie al gebruikt wordt om giftige uitlaatgassen te neutraliseren.
- In Europa zijn al strengere milieueisen opgesteld, maar in China zal dit mogelijk ook snel gebeuren. Daarmee wordt een nieuwe markt aangeboord.
- Palladium werkt ook goed samen met waterstof. Door een combinatie van palladium en waterstof zijn alternatieven voor accu’s en batterijen te bedenken, die in elektrische auto’s een belangrijke rol spelen.
- Er is schaarste. De hoeveelheid palladium kan opraken, waarmee de vraag toeneemt en het aanbod afneemt. Dat zorgt doorgaans voor stijgende prijzen.
Palladium kopen
Je kunt palladium kopen door middel van baren, net zoals bij goud en zilver. Je haalt hiermee fysiek palladium in huis of in een kluis. De meeste mensen geven er echter de voorkeur aan om palladium te kopen in de vorm van aandelen, etf’s of futures. Hieronder gaan we verder in op palladium kopen middels aandelen.
Beleggen in palladium aandelen, etf’s of futures
De makkelijkste manier om te beleggen in palladium is door middel van aandelen, etf’s of futures. We bespreken hieronder een aantal goede palladium aandelen.
#1 Palladium One Mining – PDM
Schaf aandelen aan van een bedrijf dat zich rechtstreeks richt op het delven van Palladium. Palladium One Mining is een bedrijf uit Vancouver (Canada) met connecties in Finland. Het bezit enkele Finse bedrijven dat zich toeleggen op metaalwinning, waaronder palladium. Palladium One Mining is verreweg het goedkoopste aandeel in de lijst, maar heeft – zeker gezien de potentie van palladium – nog veel mogelijkheden.
Palladium koers van Palladium One Mining
#2 Norilsk Nickel – NILSY
Norilsk Nickel is wereldwijd verreweg de grootste productent van nikkel. Palladium is een bijproduct van nikkel en koper en daarom is het Russische bedrijf een serieuze overweging waard. Norilsk Nickel is goed voor meer dan 40% van de wereldwijde palladiumwinning- en productie. Hoewel Norilsk Nickel een Russisch bedrijf is, heeft het ook mijnen in Botswana en Zuid-Afrika.
Palladium koers bij Norilsk Nickel
#3 Impala Platinum – IMPUY
Impala Platinum nam in 2019 North American Palladium over voor ruim $ 750 miljoen. Deze overname maakt dat Impala Platinum een sterke positie heeft ten opzichte van haar concurrenten.
Koers palladium bij Impala Platinum
#4 Sibanye-Stillwater – SSW
Het bedrijf Sibanye-Stillwater is actief in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Argentinië, Canada en de Verenigde Staten en bezit daar vele mijnen. Naast palladium wint het bedrijf ook goud en platina.
Sibanye-Stillwater heeft een gespreid portefeille en is niet alleen afhankelijk van palladium. Daarmee is het een vrij veilige belegging.
Koers palladium bij Sibanye-Stillwater
#5 Anglo American Platinum – AMS
Anglo American houdt zich bezig met het winnen van palladium, rodium en platina. Het bedrijf zegt zelf de laagste productiekosten te hebben en focust zich alleen op rendabele mijnen. Minder rendabele mijnen doet Anglo American van de hand. Anglo American heeft wel te maken met het wisselkoersrisico, omdat het gezeteld is in Engeland en Zuid-Afrika (wellicht anders dan de naam deed vermoeden).
Palladium koers bij Anglo American Platinum
Palladium ETF’s
Wil je graag beleggen in palladium, maar heb je liever een mandje met goede palladium aandelen in je portefeuille? Dat kan natuurlijk ook. Onderstaande ETF’s hebben aandelen in diverse bedrijven die palladium winnen:
- WisdomTree Physical Palladium ETF (PHPD)
- Xtrackers Physical Palladium Euro Hedget ETC
Futures palladium
Tot slot kun je ook beleggen in palladium futures. Dit is een andere, risicovollere tak van sport. Laat je goed informeren bij je broker, alvorens de opties te bekijken.
Cfd palladium
Wil je liever speculeren met de palladium koers? Dan kun je overwegen om een contract for difference aan te gaan.