Waterstof aandelen kopen? Ontdek alles over beleggen in waterstof.

Wil jij waterstof aandelen kopen en beleggen in waterstof? Waterstof aandelen zijn momenteel erg in trek. De populariteit van waterstof aandelen heeft alles te maken met de waarde die we toe zijn gaan kennen aan duurzaamheid. We zoeken naar manieren om milieuvriendelijker te gaan leven. Waterstof is daarbij een zeer belangrijk en veelbelovende ontwikkeling. Want waterstof kan zomaar benzine én elektrisch rijden gaan vervangen. Ontdek hier alles over beleggen in waterstof.

Waterstof aandelen

Waterstof aandelen zijn de aandelen in bedrijven die zich bezighouden met de technologie omtrent waterstof. Het Amerikaanse Ballard Power en het Zweedse Powercell zijn slechts enkele voorbeelden van dergelijke bedrijven. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. De kansen voor waterstof zijn aanzienlijk, omdat er steeds meer nadelen aan elektrisch rijden worden gevonden.

De internationale benaming voor waterstof is hydrogen.

 

Wat is waterstof?

Wat is waterstof nu precies? Om te snappen hoe waterstof van nut kan zijn, is het goed om wat kennis te hebben van waterstof. Daarom volgt hieronder een beknopte beschrijving. Zie het als een scheikundelesje.

Waterstof wordt gemaakt door water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof wordt opgeslagen en kan vervolgens gebruikt worden. De splitsing van water in waterstof en zuurstof gebeurt met andere schone energie, zoals windenergie of zonne-energie.

Waterstof aandelen kopen artikel Nieuw Financieel

 

Verwachtingen van waterstof

Waterstof aandelen zijn erg geliefd, omdat er veel hoge verwachtingen van waterstof zijn. Een aantal feiten op een rijtje die aangeven waarom waterstof zo belangrijk gaat worden:

  • Internationaal gezien moet de uitstoot van CO2 omlaag, terwijl er wel energie nodig zal blijven;
  • De verwachting is dat zeker tot 2050 veel energie nodig zal zijn;
  • Hoewel we zonne-energie en windenergie gebruiken, zijn die twee lang niet genoeg om de CO2-uitstoot te verminderen;
  • Waterstof wordt niet alleen gezien als een alternatieve energiebron, maar ook als een schakel om nog meer schone energie te kunnen opwekken;
  • Waterstof wordt gezien als alternatief voor steenkool en aardgas;
  • Accu’s en batterijen in elektrische auto’s worden niet als schoon gezien en steeds meer autofabrikanten zijn zich aan het richten op waterstof als brandstof;
  • De productie van waterstof geschiedt middels windmolens op zee of zonnepanelen in woestijnen en zorgt niet voor de uitstoot van CO2.

Al met al kan gezegd worden dat waterstof niet alleen het antwoord is op de vraag ‘Hoe krijgen we schonere energie?’, maar ook nog eens een win-win scenario lijkt te zijn. Want de energie is schoon te gebruiken, maar ook de manier waarop de energie wordt opgewekt is schoon.

 

Voor- en nadelen van beleggen in waterstof

Je hebt kunnen lezen dat er veel verwachtingen zijn van waterstof. De grootste voordelen nog even op een rijtje, voordat we het over de nadelen gaan hebben.

  • Het opwekken van waterstof is een schoon proces (er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en windenergie om water te splitsen);
  • Er zijn steeds meer mogelijkheden om de energie van waterstof te gebruiken voor andere schone energievormen;
  • Autofabrikanten hebben veel interesse in waterstof (rijden op waterstof zou betekenen dat je volledig schoon kan rijden);
  • Dankzij waterstof kan de CO2-uitstoot drastisch verminderd worden.

Zijn er met zoveel voordelen ook nadelen aan waterstof? Die zijn er ook. Waterstof is relatief nieuw en staat nog in haar kinderschoenen. Er zijn dan ook een aantal nadelen waar nog een oplossing voor verzonnen moet worden, zoals:

  • Wat rijden op waterstof betreft kun je maar vrij kort rijden voordat je weer moet tanken;
  • Je hebt voor waterstof een grote tank in je auto nodig;
  • Er moeten door het hele land stations komen waar je waterstof kunt tanken, want die zijn er nog niet.

 

De beste waterstof aandelen kopen

Al met al kan gezegd worden dat waterstof de toekomst heeft. Waterstof aandelen mogen dan ook eigenlijk niet in je portefeuille ontbreken. Maar welke waterstof aandelen zijn er zoal? We hebben de drie belangrijkste bedrijven voor je op een rijtje gezet. We eindigen met een beleggingsfonds.

 

Ballard Power (BLPD)

Het Canadese Ballard Power, voluit Ballard Power Systems, is de marktleider op het gebied van waterstof. Het bedrijf bestaat sinds 1979 en legde zich toen toe op de ontwikkeling van lithiumbatterijen. Sindsdien staat Ballard Power vooraan bij de ontwikkeling van duurzamere energiebronnen. Zo produceert Ballard Power al jaren brandstofcellen, voor bijvoorbeeld bussen, schepen, treinen en vrachtwagens.

Ballard Power richtte zich de afgelopen jaren ook op de autosector en sloot aan bij Volkswagen en Toyota, waar de eerste experimenten met rijden op waterstof zijn gedaan.

Ballard Power is een goede investering, omdat het allerlei patenten bezit en een zeer sterke marktpositie inneemt. Ballard Power werkt sinds 2018 samen met Weichai Power en wil zich tevens gaan richten op de Aziatische markt.

 

Powercell Sweden (PCELL)

Ook in Zweden wordt hard gewerkt aan schonere energie op basis van waterstof. Powercell Sweden komt voort uit de Volvo Group. En levert brandstofcelsystemen. Powercell richt zich op televom, transport, stroomvoorziening en de autosector.

Powercell Sweden werkt samen met Nel Hydrogen om waterstofaandrijvingen te producteren voor passagier- en vrachtschepen. Deze stoten enkel waterdam uit en dat is een stevige ontwikkeling, omdat de scheepvaart erg vervuilend is.

Op de Chinese markt heeft Powercell Sweden ook een vinger in de pap. Er wordt daar met succes brandstofcellen geleverd aan grote Chinese bedrijven. Steeds meer bedrijven lijken zich aan te sluiten bij Powercell SWEDEN.

Powercell Sweden groeit qua omzet goed door en heeft de verwachting dat in 2030 twintig procent van alle voertuigen op brandstofcellen zal rijden. Om daar een handje bij te helpen is Powercell Sweden de samenwerking met Bosch aangegaan. Samen gaan ze voor de verkoop van de Powercell S3-brandstofcel in de auto-industrie. Sindsdien wordt hier steeds meer in geïnvesteerd door zowel Bosch als Powercell.

 

Plug Power (PLUG)

Het Amerikaanse bedrijf Plug Power werd in 1997 opgericht en ontwerpt en produceert waterbrandstofcelsystemen. De koers van een aandeel Plug Power is in een jaar tijd vele malen over de kop gegaan. De omzetontwikkeling van dit bedrijf is veelbelovend.

Plug Power was oorspronkelijk bedoeld als joint venture tussen Mechanical Technolog Inc en DTE Energy, maar ging als zelfstandig bedrijf in 2002 naar de beurs. Het leverde al snel vorkheftrucks op waterstof aan klanten als Nike, Home Depot en BMW. Jeff Bezos (eigenaar van Amazon.com) heeft erg veel vertrouwen in waterstof, want ook hij schafte vorkheftrucs op waterstof aan.

 

Beleggingsfonds

Er is momenteel nog geen beleggingsfonds (etf) dat zich enkel en alleen toelegt op waterstof aandelen, maar er is wel een goed alternatief in iShares Global Clean Energy.

 

Clean Energy

Binnen de etf iShares Global Clean Energy zijn tien bedrijven opgenomen die schone energie nastreven. Naast Plug Power (waterstofenergie) zijn er ook bedrijven die zich op windenergie en solarenergie richten. Met de etf iShares Global Clean Energy verkrijg je de volgende aandelen:

  • Plus Power Inc
  • Enphase Energy Inc
  • DAQO New Energy (solar)
  • Verbund AG
  • Xinyi Solar Holdings Ltd
  • Ormat Tech Inc
  • Meridian Energy Ltd
  • Siemens Gamesa Renewable Energy SA (windturbines)
  • First Solar Inc (solar)
  • Vestas Wind Systems (windenergie)

Het is een internationaal pakket aan aandelen, want de aandelen komen uit de Verenigde Staten, China, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Spanje, Canada, Oostenrijk, Portugal, Brazilië en Noorwegen.

 

Beleggen in waterstof via DEGIRO

Wil jij aandelen in waterstof kopen? DEGIRO biedt de genoemde aandelen aan. Klik op de link hieronder om naar de website van DEGIRO te gaan. DEGIRO is een prijswinnende broker die actief is in 18 Europese landen. Ruim 1 miljoen particuliere beleggers gebruiken DEGIRO. Meer weten over DEGIRO? Lees hier verder. (Waarschuwing: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.)

Ga naar DEGIRO