Beleggen in Afrika voor nieuwe kansen en verwachte groei

Beleggen in Afrika klinkt voor de meeste beleggers niet als een vanzelfsprekendheid. Waar beleggen in Amerikaanse hoog dividend aandelen en beleggen in Aziatische opkomende markten, hoor je maar weinig over beleggen in Afrika.

En toch is het helemaal niet zo gek om in Afrika te gaan beleggen.

In dit artikel vertellen we je welke nieuwe kansen beleggen in Afrika voor de belegger te bieden heeft. We delen tevens een aantal veilige etf’s met je, die je via DEGIRO aan je portefeuille toe kunt voegen (let op: je loopt het risico je inleg te verliezen).

Beleggen in Afrika

Afrika is voor velen een verrassend groot continent. Op de kaart zie je het er niet van af, maar Afrika kent een oppervlakte van 30.370.000 km². Dat is iets minder dan Noord-Amerika (24 miljoen km²) en Europa (10 miljoen km²) samen.

Nu zegt oppervlakte echt niet zoveel, maar Afrika is vooral bekend vanwege de vele problemen op maatschappelijk, politiek, medisch én economisch vlak. Afrika wordt gezien als de derde wereld en daar kun je – ook als belegger – beter niets mee te maken hebben.

Toch is Afrika aan het opkrabbelen uit al die ellende. Er bevinden zich zo’n 50 landen op het continent en de krimp van de Afrikaanse economie lijkt te krimpen. Sterker nog: er wordt verwacht dat de economie in Afrika alleen maar verder zal groeien. Dat idee is gebaseerd op de bevolkingsgroei van het continent. Iedere twee jaar komen er zo’n 65 miljoen inwoners bij. Dat betekent dat de Afrikaanse bevolking tegen 2050 verdubbeld zal zijn.

Bevolkingsgroei en economie gaan hand in hand met elkaar. Waar de bevolking in Afrika alleen maar groeit, is deze op andere continenten – waaronder Europa – alleen maar aan het krimpen.

 

Voordelen beleggen in Afrika

Beleggen in Afrika heeft ook op dividendvlak een groot voordeel: de Afrikaanse bedrijven bieden een extreem hoog dividend, vergeleken bij de dividenden in andere continenten.

Het rendement van Afrika is een ander voordeel. Momenteel zijn de waarderingen van Afrikaanse aandelen aan het dalen, maar iedere belegger weet dat dat kan zorgen voor hoge rendementen in de toekomst.

Je kunt dus vrij voordelig beleggen in Afrikaanse bedrijven en al lang en breed in je aandelen zitten voordat de groei gaat beginnen.

In Afrika zijn veel belangrijke grondstoffen terug te vinden. Aziatische en Amerikaanse bedrijven halen bijvoorbeeld coltan uit de mijnen voor de productie van telefoons en tablets, maar ook veel grondstoffen voor duurzame auto’s worden gewonnen in Afrika. Naarmate de bedrijven op het continent zelf de regie in handen krijgen, kunnen daar nog mooie winsten mee worden geboekt.

 

3 beleggingsfondsen voor spreiding

Als je wilt beleggen in Afrika, is het goed om voorzichtig te beginnen. Bij bekende Nederlandse brokers zijn nog nauwelijks losse aandelen van Afrikaanse bedrijven te vinden. Wel zijn er 3 mooie beleggingsfondsen waarmee je spreidt in de Afrikaanse economie én profiteert van dividenden.

In de toekomst kun je zo’n etf bestuderen en extra beleggen in losse bedrijven, zodra die beschikbaar zijn.

Hieronder bespreken we 3 et’s, namelijk:

 

Robeco Afrika Fonds (Afrika Fonds-G)

Robeco beheert vrij actief aandelen in de Afrikaanse markt. Dat is een voordeel, want ten opzichte van grote markten, lukt het vaak niet om de benchmark te verslaan. Je neemt het dan op tegen giganten als Alphabet, Tesla en Netflix. Robeco heeft een mooie selectie van Afrikaanse bedrijven voor je samengesteld. Bij DEGIRO beleg je in dit fonds via ISIN: NL0010510822

 

iShares South Africa

De etf van iShares richt zich vooral op de markt van Zuid-Afrika. Niet gek, want in Zuid-Afrika bevindt zich de belangrijkste beurs van het continent. Daarnaast heeft Zuid-Afrika verreweg de meest stabiele en sterkste economie van heel Afrika. Aandelen in Zuid-Afrika zijn ook erg voordelig vanwege de enorme grondstoffenvoorraad, zoals palladium, ijzererts, rhodium en goud.

 

Lyxor Pan Africa etf

De Lyxor Pan Africa etf belegt voor één derde in Zuid-Afrikaanse bedrijven en de rest gespreid over het hele continent. Zuid-Afrikaanse bedrijven groeien weliswaar hard, maar worden ook hoger gewaardeerd. Door ook in andere bedrijven te beleggen, blijft de waardering laag.

Naast één derde uit Zuid-Afrika, wordt in dit fonds één derde in Noord-Afrikaanse bedrijven geïnvesteerd, waaronder Egypte en Marokko en de rest (dus ook één derde) in Midden-Afrikaanse bedrijven, zoals Ghana.

Ga naar DEGIRO

(let op: je loopt het risico je inleg te verliezen)