Verbod op creditcardaanschaf cryptocurrencies vanwege witwassen

Zoals je hebt kunnen lezen verbieden steeds meer Amerikaanse banken de aanschaf van cryptocurrencies middels een creditcard. Lenen voor cryptomunten vinden de banken een te groot risico.

Maar de banken geven nóg een reden voor het verbod. Zo zijn banken het volgens de wetgeving in de Verenigde Staten verplicht om signalen van het witwassen van geld door te geven aan de toezichthouder.

“Met cryptocurrencies is dat heel lastig,” aldus een woordvoerder. “Dollars die worden omgezet in cryptomunten verdwijnen van de radar. Geen idee wat daar mee gebeurt.”

 

Nederlandse banken

ING en andere grote Nederlandse banken zijn ook alert op witwassen van zwart geld. Zo geeft Harold Reusken, woordvoerder van de ING, dat er bij cryptomunten altijd “integriteitsrisico’s” zijn en dat er een onderzoek moet worden ingesteld als de bank enigszins vermoed dat er gefraudeerd wordt. Witwassen valt daar dan ook onder.

 

Terughoudendheid

Harold Reusken geeft op RTLZ.nl ook aan dat er terughoudendheid is van banken als het gaat om ondernemingen die actief zijn in de cryptomarkt.

Rabobank en ABN Amro geven volgens diezelfde website ook aan liever niet met cryptobedrijven in zee te gaan.

 

Regulering cryptocurrencies

Bestuurder van de Europese Centrale Bank Ewald Nowotny gaf in december al aan dat hij wil dat de Europese Unie regels opstelt voor het gebruik van cryptomunten. Het doel is om te voorkomen dat deze munten gebruikt worden voor witwaspraktijken.

Eerder legde Zuid-Korea de handel in cryptocurrencies al aan banden. In de Tweede Kamer is er een gedeelde mening over de regulatie van cryptocurrencies.