China is er uit: verbod op handel in cryptomunten

Weer slecht nieuws voor mensen met cryptocurrencies. China heeft namelijk besloten om het moeilijker te gaan maken om in cryptocurrencies te handelen in China. En laat China nu nét het land zijn waar de meeste cryptohandel plaatsvindt…

 

Blokkade van websites en handelsplatformen

De Chinese overheid heeft het plan opgevat om alle websites naar ICO’s (Initial Coin Offerings, ook wel de start-ups onder nieuwe cryptomunten genoemd) en handelsplatformen te blokkeren. Op die manier hoopt de regering de handel in digitale valuta tegen te gaan.

 

Bitcoin

Dit nieuws hakt er goed in en dat is met name aan de Bitcoin goed te zien. De munt scoorde gisteren onder de € 5.000 per munt. Lager is hij nog niet geweest dit jaar.

 

China en cryptocurrencies

Experts zagen de bui al een tijdje hangen. Het is geen groot geheim dat China absoluut niets moet hebben van cryptomunten. De binnenlandse handel in cryptomunten werd immers vorig jaar al aan banden gelegd. Maar het wordt nog erger nu ook buitenlandse exchanges door de regering afgesloten worden. Dat verbod is er gekomen omdat Chinezen voorheen blokkades nog makkelijk wisten te omzeilen en via andere routes alsnog op crypto-exchanges in het buitenland konden komen. Zo blijkt uit een bericht uit de Financiel News, de financiële krant onder het bewind van de People Bank of China (de staatsbank).

 

Crash en bubble…

De aankondigingen lagen al een tijdje te wachten, maar nu ze er dan ook echt zijn is dat op de markten goed te zien. Cryptocoins schieten weer omlaag in waarde. De totale waarde stond eens op 820 miljard. Nu nog maar op 300 miljard. De bubble, waarvoor al zolang gewaarschuwd wordt, dreigt elk moment te knappen.

Toch zijn er veel positieve geluiden te horen. Want hoewel China straks niet meer mee doet, is die dreiging wel uit de lucht. Over een poosje verwachten deskundigen dat de markt weer gestabiliseerd is. En hoewel Azië niet meer mee doet, is er vanuit de rest van de wereld des te meer belangstelling…