Onbekende cryptocyurrency bedreigt Bitcoin… Maakt Tether gehakt van Bitcoin?

Bitcoin bereikte eind 2017 de magische grens van $ 20.000. De aanloop daartoe was al een feestje voor houders van de cryptomunt. Maar na 2017 ging het bergafwaarts met de munt.

Gelukkig voor Bitcoin-houders herstelt die waarde zich nu weer beetje bij beetje. Maar welke rol speelt de onbekende cryptomunt Tether in dit verhaal? Boze tongen beweren dat Tether de Bitcoin naar de kroon gaat steken…

Tether en fiat geld

Tether is een heel andere cryptocurrency dan elke andere cryptovaluta die je tot nog toe kent. Waar andere cryptocurrencies ergens in de lucht hangen en je ze niet vast kunt pakken, kun je Tether koppelen aan dollars en euro’s. De reden is dat Tether zo stabieler is en minder snel in waarde zal fluctueren als bijvoorbeeld Bitcoin, Ripple en Ether.

Voor elke Tether die er in de wereld bestaat, zou er $ 1 op een bankrekening moeten staan. Je weet dus zeker dat er altijd nog wisselgeld is voor je Tether.

Bitcoin en Tether hebben een geschiedenis

In een rapport dat onlangs boven water kwam, werd beargumenteerd dat Bitcoin in waarde heeft kunnen stijgen doordat Tether tokens werden gebruikt om Bitcoin te kopen. De waarde van Bitcoin is volgens dat verslag dus letterlijk omhoog gekrikt. Dat kan nooit lang duren en in hetzelfde rapport wordt dan ook gezegd dat deze zelfde munt dus ook voor de ondergang van Bitcoin kan zorgen.

Het is echter niet zeker dat de Tether echt gekoppeld zijn aan fiat geld, de dollars op de bank. Wanneer dat niet het geval blijkt te zijn is Bitcoin dus in wezen “met lucht” gekocht en kan de waarde ineenzakken.