Gaat Zimbabwe de Bitcoin redden?

De afgelopen 37 jaar was het drama in Zimbabwe. Sinds de val van de hoogbejaarde dictatoriale president Robert Mugabe, nu zo’n 2 maanden terug, gloort er hoop aan de horizon. De economie van het land komt als een oud vehikel op gang en ja… er is interesse in de Bitcoin.

 

Hoopvol

De situatie in Zimbabwe wordt door internetondernemers “hoopvol” genoemd. Zo zegt bitcoinhandelaar Tawanda Kimbo: “Iedereen is optimistisch en mensen durven meer… Mensen zijn weer hoopvol.”

Zimbabwe wil meedoen aan de wereldeconomie. En daar hoort de Bitcoin bij.

 

Bitcoinhandel

In Zimbabwe wordt in het kantoor van Tawanda Kimbo volop gehandeld in Bitcoin. Na de staatsgreep tegen Mugabe door het leger, steeg de prijs van de Bitcoin ineens razendsnel in Zimbabwe. Het gekke is dat de cryptocoin nog altijd meer waar is dan in andere landen! Zo stond de Bitcoin internationaal te boek voor $ 12.000 en gold in Zimbabwe toen nog de prijs van $ 18.000.

 

Afrika en de Bitcoin

Kimbo stelt dat de Bitcoin voor Zimbabwe bestemd is. “Afrika is een lastige plaats voor online betalingen. Zeker internationale betalingen komen er hier maar lastig doorheen.”

Banksystemen in Afrika zijn inderdaad sterk verouderd en de kapitaalbeperkingen in het land maken het er allemaal niet makkelijk op.

“Cryptovaluta zijn een uitkomst,” aldus Kimbo.

 

Lange rijen bij de bank

Hoewel er hoop gloort, betekent de val van Mugabe echt niet dat de economie van Zimbabwe ineens op volle toeren draait. Nog steeds staan er lange rijen bij de bank. Zimbabwe is, mede door Mugabe, jarenlang geïsoleerd van de rest van de wereld geweest. Die klap zal nog lange tijd zijn uitwerking hebben. Er zijn nauwelijks euro’s, laat staan Amerikaanse dollars te verkrijgen in het land. En met de Zimbabwaanse valuta kun je internationaal nu eenmaal niet zoveel.

 

Mineralen

Zimbabwe trekt ook andere belangstellenden aan. Er zitten veel mineralen in de grond. Onder meer de Russische investeerder Victor Tskhowrebow, die stelt dat er niet veel veranderd is sinds het aantreden van de nieuwe president Emmerson Mnangagwa. Hij noemt het land nog altijd “een grote bureaucratische bende”. Dat merkte hij zelf bij het beleggen in kolenmijnen. “Er zijn aardig wat ambtenaren die zich met mijn project konden bemoeien, gewoon voor de lol. Dat is nu, na de staatsgreep, echt niet anders.”

 

Hopen of rekenen op een betere toekomst?

Is de val van Mugabe het teken voor een goede toekomst of blijft het slechts hopen? En wat gaan Bitcoins doen in Zimbabwe… of wat gaat Zimbabwe doen voor de Bitcoin? Eindelijk weer stijgende koersen nu een heel nieuw land aan hun voeten ligt.

“Het is nog te vroeg om te oordelen,” vindt Tawanda Kimbo. “Ik ben er wel van overtuid dat dingen  beter gaan worden, maar verbetering is een proces. Dat heeft tijd nodig.”

 

Wat denk jij? Gaat de Bitcoinprijs omhoog nu Zimbabwe de Bitcoin aantrekt?