BitGrail verliest € 164 miljoen aan Nano cryptomunt

BitGrail, een Italiaanse cryptobeurs, is maar liefst voor € 164 miljoen euro aan Nano-cryptocurrencies kwijtgeraakt. Dat wordt gemeld door de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Hore.

 

17 miljoen munten

In totaal gaat het om 17 miljoen digitale munten die verloren zijn geraakt. Sinds het nieuws is de waarde van Nano met een kwart gedaald. De waarde van één Nano was op het moment van de verdwijning nog maar $ 8,90 (zo’n € 7) tegenover $ 11,80 eerder die dag.

 

Fraude

Omdat er weinig bekend is gemaakt in de media, wordt er volop gespeculeerd over de verdwenen munten. Zo wordt er door BitGrail zelf melding gemaakt van “frauduleuze transacties”, maar is onduidelijk wanneer die plaats gevonden hebben.

 

“Verloren Nano-munten zijn niet terug te krijgen”

Op Twitter maakt Francesco Firano – de directeur van BitGrail – melding van het feit dat verloren Nano-munten “niet volledig terug te krijgen” zijn. Het ziet er dus naar uit dat slachtoffers hun investering in rook hebben zien opgaan.

 

Nano-ontwikkelaars: “Firano misleidde ons.”

De ontwikkelaars van Nano hebben wel wat woorden over voor Firano en  BitGrail. Zo beweren ze dat de BitGrail-direcetur hen misleid heeft. De problemen van de zoekgeraakte Nano-munten zijn terug te herleiden naar een fout die bij BitGrail licht.

De software achter Nano wordt beheerd door een groep van ontwikkelaars en beurzen (exchanges) zoals BitGrail, maken de handel in deze munten mogelijk.

Nadat de Nano’s zoekgeraakt waren stelde Firano aan het Nano-team voor om de software aan te passen en zo de verliezen te compenseren. Het Nano-team stelt dat Firano dit voorstel deed om het incident te verbloemen.

Firano spreekt dit tegen.